Természetes úton szülte meg a 7 kilós óriásbabát

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Természetes úton szülte meg a 7 kilós óriásbabát

A fiatal anyuka igencsak keményen megszenvedett a kisfiáért. A 21 éves kismama, Jade Packer két héttel hordta túl a kisfiát, amikor február 11-én megindult nála a szülés. A fiatal nő 16 órán át vajúdott és epidurális érzéstelenítést kapott.

Nagy ijedelem után szerencsés befejezés„Húsz orvos volt a szülőszobában, ekkor ijedtem meg igazán" - idézte fel Jade a nehéz órákat egy brit lap riportjában.
Az orvosok nagy számú jelenléte azonban igencsak indokolt volt, hiszen Jade kisfia elakadt a szülőcsatornában és mintegy tíz percig nem jutott oxigénhez, ami miatt az élete is veszélyben volt. Császármetszésre végül mégsem volt szükség: a nő természetes úton hozta világra babáját. Ám még csak ekkor jött az igazi sokk: az kisfiú ugyanis közel 7 kilót nyomott, vagyis nagyjából dupláját egy átlagos újszülött súlyának. "Mindenki megdöbbent, hogy mekkora. Ő egy igazi kis csoda... vagyis inkább nagy csoda. Azok után, amin keresztülmentem, még különlegesebb érzés, hogy itt van velünk" - mondta az anyuka.


Miért lett óriásbaba?
Azt a szakemberek sem értik, hogy miért nőtt ekkorára a kisbaba, ugyanis sem Jade, sem pedig a gyerek apja, Ryan nem volt annak idején óriáscsecsemő és a magasságuk, illetve súlyuk is a mai napig átlagos.
A baba szerencsére semmilyen károsodást nem szenvedett nehéz születése miatt és az orvosok szerint normál tempóban növekszik. A héten pedig a szülei végre haza is vihették a kórházból.


Szülész-nőgyógyász az óriásbabáról
„A modern terhesgondozás elengedhetetlen részét képezi a magzat fejlődésének, és az édesanya egészségének nyomon követése. A mai fejlett ultrahang-technológia mellett egyértelműen meg tudjuk állapítani, ha egy kismama túlhordja a gyermeket, vagy egy gyermek túlfejlődik, ezért esetenként – amennyiben eléri az egészségügyi kockázatot - szóba jöhet a terhesség befejezése szülésindítás, vagy császármetszés útján.
Nagyon fontos, hogy a szülész-nőgyógyász szakma kezdi újra felismerni a természetes szülés előnyeit, véleményem szerint ez alapvetően a legkedvezőbb megoldás az édesanya és a magzat számára is. Ugyanakkor bizonyos esetekben semmiképpen sem szabad kockáztatni, hiszen a császármetszés egyes komplikációs esetében akár életet is menthet. Ha az ultrahangfelvételek alapján a magzat ilyen mértékben gyarapodott, annak számos oka lehet, többek között endokrinológiai zavar – például terhességi cukorbetegség - is állhat a háttérben, ezért ilyen esetekben mindenképpen javasolni szoktuk a részletes kivizsgálást, és alapján esetenként akár a terhesség befejezését is.

7 kilós magzat szülése
7 kilós magzat esetében mindenképpen a császármetszést javasolnám, hiszen a szülőcsatora és a gát anatómiai viszonyai nem teszik lehetővé egy ilyen nagy méretű magzat biztonságos születését. Véleményem szerint semmiképpen sem szabad sem az édesanyát, sem születendő gyermekét felesleges kockázatnak kitenni, hiszen egy nehéz szülés nemcsak egészségügyi kockázatot jelent, hanem traumatikus élmény is a kismamának, aki emiatt nehezen szánja rá magát a későbbi gyermekvállalásra.” – kommentálta az esetet Dr. Kósa Zsolt, A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyásza és meddőségi specialistája.

Képek forrása: https://www.facebook.com/jade.packer.94/photos
Kezdőfotó: Freepik


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2013.04.17