Tündéri kisbabája született a méhátültetésen átesett anyukának! - A világon összesen nyolc gyermek jött világra hasonló módon

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Tündéri kisbabája született a méhátültetésen átesett anyukának! - A világon összesen nyolc gyermek jött világra hasonló módon Méhátültetés: a méh nélkül született vagy méheltávolító műtéten átesett nők reménye. Eddig 8 gyermeke született nőknek, akik méhátültetésen estek át 2014-től napjainkig a svéd Göterborgi Egyetemen 1999 óta folyó kutatások keretében. Nyolc gyereke született eddig olyan nőknek, akik méhátültetésen estek át 2014-től napjainkig a svéd Göterborgi Egyetemen 1999 óta folyó kutatások keretében, számolt be róla a medicalxpress.com portál.

Becslések szerint a világon több mint 200 ezer nő a méh rendellenessége vagy hiánya miatt terméketlen, így a méhátültetést nekik adhat reményt egy saját babára.

Már 8 gyermek született méhátültetésből
A legnagyobb érdeklődés az első újszülöttet övezte, a hetedik és a nyolcadik 2017 nyarán jött a világra egy hét különbséggel, ám sokkal kisebb felhajtás közepette. Olyan édesanya is volt, akinek két gyereke született, miután a donor méhét beültették a szervezetébe.

Az első baba: Vincent
Az első méhátültetéssel született baba 2014 szeptemberében jött világra - a kis Vincent idő előtt, 1800 grammal született Svédországban. Anyukája, aki a szüléskor 36 éves volt, a család egy idősebb, 60 év körüli hölgyismerősétől kapta a méhet, amit beültettek neki.


Vincent születéséről videó is készült

Bár a kisfiú születése szenzációnak számított, szülei szerettek volna névtelenek maradni - egészen a kicsi egyéves születésnapjáig. Akkor a Daily Mail készített velük riportot, beszéltek a "csodáról", amit a kisfiuk születése jelentett, és az is kiderült, az édesanyát Malin Stenbergnek hívják.


A kis Vincent a szüleivel

Mint elmesélte, méh nélkül született, így az orvosok már tinédzserkorában a tudomására hozták, soha nem válhat édesanyává. Szerencséjére a sors 30 éves kora környékén összehozta jelenlegi párjával, Claes Nilsson egykori profi golfozóval, aki nem nyugodott bele abba, hogy nem születhet közös gyermekük. Az ő unszolására jelentkezett végül a Göteborgi Egyetem kísérleti programjába, melyben 9 hölgynek ültettek be méhet. Végül neki sikerült először a gyermekáldás közülük.


Vincent a születése után, illetve egyéves korában

Azért is állt végül Vincent első születésnapján a nyilvánosság elé, mert szeretne reményt adni mindazon nőknek, akik hozzá hasonlóan méh nélkül születtek (a Daily Mail a cikkben rámutat, hogy Nagy-Britanniában évente hozzávetőlegesen 15 ezer nő van hasonló helyzetben - vagy méh nélkül születtek, vagy el kellett távolítani a méhüket fiatal korukban).

A második baba - újabb különleges történet
A svéd orvosi gárdának köszönhetően szintén 2014 őszén, nem sokkal Vincent érkezése után született meg Albin, édesanyja neki is méhátültetést követően adott életet. Amiért esetük még inkább különleges, hogy a méhet Albin anyja, Emelie Eriksson a saját édesanyjától (aki akkor 53 éves volt) kapta: így Albin lényegében ugyanabban a méhben fejlődött ki, mint annak idején a saját anyukája.


Albin, az anyukája és a nagymamája

A méhátültetések történelme


2000 óta próbálkoztak az átültetéssel
Az első élő donoros átültetést Szaúd-Arábiában végezték 2000-ben, a szervet nem sokkal később eltávolították. Törökországban 2011-ben egy agyhalott donor méhét transzplantálták, ezután számos embriót ültettek be. Két terhességről is beszámoltak a híradások, mindkettő vetéléssel végződött a korai szakaszban.

Svéd siker a méhátültetésben
A további kilenc méhtranszplantációt a Göteborgi Egyetemen végezték a világ első szisztematikus, tudományos alapokon nyugvó kutatása keretében, amely azt vizsgálta, lehetséges-e átültetett méhben gyereket kihordani. A kutatás "első babája" 2014-ben született.
A kutatócsoport egyik új projektje a robotokkal végzett műtét, tíz ilyen operációt terveznek, közülük ötöt még idén.

Első kongresszus a méhátültetésről - adatbázist szorgalmaznak
A göteborgi egyetemen szeptember 19-én, kedden kezdődött a mindössze egyéves Nemzetközi Társaság a Méhátültetésért (International Society for Uterus Transplantation, ISUTx) első kongresszusa, ahol Mats Brännström, a kutatások vezetője olyan adatbázis szükségességére hívta fel a figyelmet, ahol minden eljárás adatait rögzítik. Becslése szerint az elmúlt években az ismertnél akár hússzal is több méhátültetést végezhettek a világon. A nemzetközi adatbázissal teljesebb áttekintést kaphatnak a tudósok, hogy a műtétet biztonságosabbá, a kezelést hatékonyabbá tehessék.

Forrás: MTI, Daily Mail
Fotók: Daily Mail

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2017.09.20