Új ételek bevezetése csecsemőkorban

Nagy Erika

Babakonyha

Nagy Erika


Új ételek bevezetése csecsemőkorban

Ha már a nagyobb babát nem elégíti ki a kizárólagos anyatejes táplálás, fokozatosan át lehet térni a pici korának megfelelő vegyes táplálásra. Azt fontos megemlíteni, hogy a csecsemő legtökéletesebb tápláléka az anyatej, legalább 6 hónapos koráig ezt kellene a babának fogyasztania. (Ha valamilyen ok miatt ez nem lehetséges, tápszerek fogyasztása indokolt.)

Új ízek bevezetése
Az új ételek bevezetése fokozatos legyen. Először is különböző zöldségek és gyümölcsök présnedvével, majd gyümölcspéppel kell megismertetnünk a picit. Először az alma, sárgarépa, őszibarack, majd paradicsom, banán, stb. következik. A gyümölcsöt alaposan mossuk és hámozzuk meg!

Csecsemők tápanyagszükséglete
Ezek az ételek különböző tápanyagértékeket kell, hogy fedezzenek. A csecsemő energiaszükséglete 80-120 kcal/testtömegkilogramm, fehérjeszükséglete 2 g/testtömegkilogramm, szénhidrátszükséglete 11-13 testtömegkilogramm, zsírszükséglete 4-5 g/testtömegkilogramm. Azonban ha a baba jól fejlődik, egészséges kinézetű, eleven, nincs szükség a tápanyagértékek számolására.

Csecsemők gyümölcsfogyasztása
A csecsemőnek 4-6 hónapos koráig tökéletes táplálék az anyatej, ezután azonban meg kell ismertetnünk őt a különböző gyümölcsök-zöldségek ízével. Először a gyümölcsök-zöldségek présnedvét, majd pépes változatát kell kínálni a picinek. Erre az időre a csecsemő a táplálékot már biztosan lenyeli. Először alma, sárgarépa, őszibarack levét kapja egy-egy kiskanállal, majd paradicsomot, banánt, narancsot, stb. Apró magvas gyümölcsöt, pl. eper, málna, szeder, szőlő, stb. ne kapjon a baba! Minden gyümölcs-zöldségételnél alaposan mossuk és hámozzuk meg a gyümölcsöt vagy zöldséget! A legjobb, ha nyersen adjuk őket, mivel hő hatására csökken pl. a C-vitamin tartalom. Egyszerre csak egy féle gyümölcsöt-zöldséget adjunk, később, ha semmilyen gond nem jelentkezett és a baba megszokta az egyes ételeket, akkor kombinálhatjuk őket.
A gyümölcsök és a zöldségek a baba fejlődéséhez, egészségéhez fontos tápanyagokat, pl. könnyen felszívódó szénhidrátot, gyümölcscukrot tartalmaznak. Vitaminokban (C-vitamin, K-vitamin, karotin, folsav, B-vitaminok), ásványi anyagokban gazdagok (magnézium, kalcium, kálium), ezek szükségesek a különböző betegségek kivédéséhez, a szervezetben keletkezett káros anyagok semlegesítéséhez.

Főzelékek és egyéb ételek bevezetése
A 6-8 hónapos csecsemő legfőbb ételét a különböző főzelékfélék alkotják. Először burgonya- és sárgarépa főzeléket adjunk, később fokozatosan ismertessük meg a babát egyéb zöldségfélékkel is: saláta, tök, sütőtök, cékla, paraj, karfiol, stb. A főzelékek először hígak legyenek, majd később sűrítsük az adott főzelék alapanyag pürésített változatával (pl. sárgarépapüré) vagy burgonyapéppel. A főzelékeket csak minimálisan sózzuk, enyhe fűszereket használjunk, pl. petrezselyem zöldje, citrom, később (kb. 8 hónapos kortól) kapor, őrölt kömény. Lehetőleg ne cukrozzuk a baba ételét, mézet 1 éves kor alatt nem adhatunk!
A főzelék bevezetése után adhatunk a babának húspépet, ritkán májpépet (csak fiatal állat, csirke mája adható), 8 hónapos kortól sajtot, túrót, 9 hónapos kortól tojássárgáját. Egy éves kor alatt ne adjunk tehéntejet és tojásfehérjét allergizáló hatásuk miatt.
A főzelékek megismerése után bevezethetjük a különböző növényi zsiradékokat, pl. napraforgó-, olíva-, repceolaj. Egy kávéskanál olajat adjunk minden dl főzelékhez.


RECEPTEK TÁPANYAGSZÁMÍTÁSSAL, DIETETIKUS VÉLEMÉNYÉVEL >>

Fotó: Freepik


Nagy Erika

Babakonyha

Nagy Erika


2008.10.07