Ukrajnából menekült kismama szült a Semmelweis klinikán - Egészséges kisfiúnak adott életet

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Ukrajnából menekült kismama szült a Semmelweis klinikán - Egészséges kisfiúnak adott életet 2022. március 1-jén, kedd este jött világra a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján annak a kismamának a fiúgyermeke, aki családjával együtt Ukrajnából menekült Magyarországra. 2022. március 1-jén, kedd este jött világra a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján annak a kismamának a fiúgyermeke, aki családjával együtt Ukrajnából menekült Magyarországra.

A baba 3400 grammal, 56 centiméterrel született március 1-jén, és a Matvíj nevet kapta. A szülés komplikációk nélkül, rendben zajlott, a kismama és gyermeke is jól vannak.

Ukrajnából menekült a kismama és családja
A kismama családjával együtt Ukrajnából menekült el a hazájában dúló háború miatt– mondta el dr. Ács Nándor egyetemi tanár, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, az édesanya február 25-én pénteken jelentkezett először a klinikán, néhány nappal az után, hogy megérkezett Magyarországra.

- A szülés várható időpontja környékén járt, terhessége a beszámolója szerint rendben, problémák nélkül zajlott. Megvizsgáltuk, őt és a magzatot is rendben találtuk, ezért elengedtük és hétfőre visszahívtuk kontrollra. Aznap már megindult szüléssel, fájásokkal jelentkezett ismét nálunk - magyarázta az igazgató.

Ukrajnából menekült kismama szült a Semmelweis klinikán - Egészséges kisfiúnak adott életet

Tudtak vele az anyanyelvén beszélni
Dr. Ács Nándor kiemelte: a szülés időpontjában egy kárpátaljai származású, a klinikán gyakorlatot folytató szülésznő tudott anyanyelvén beszélni a kismamával.

Később a csecsemőosztályon egy másik, szintén Kárpátaljáról származó csecsemőgondozó segítette a kommunikációt, míg az adminisztratív ügyintézésben egy tolmács fordított számukra telefonon keresztül.

48 óra múltán elengedik őket
- A helyzethez képest a kismama kifejezetten derűs állapotban van, meg van elégedve a klinikán kapott ellátással. Mivel ő és a baba is teljesen egészségesek, 48 óra után elengedjük őket, amennyiben biztosítottnak látjuk a megfelelő elhelyezésüket – mutatott rá az igazgató, hozzátéve: az édesanyának van egy nagyobb, 8 éves kislánya is, aki jelenleg a nagyszülőkkel Prágában tartózkodik.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Semmelweis/Barta Bálint

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2022.03.03