Világszép nádszálkisasszony - zenés mesejáték

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy kiszabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt... Litvai Nelli:
VILÁGSZÉP NÁDSZÁLKISASSZONY
- zenés mesejáték –


5 éves kor felett ajánljuk

Királyfi – Vass György
Világszépe – Fodor Annamária
Nővér, Macska, Hajnal, Haramia – Cseh Judit
Dadus, Öregasszony, Sárkány, Haramia, Farkas – Molnár Erika
Fakó Lovacska, majd Villám, a csődör, Idősebb királyfi – Kövesdi László
Király, Tudós, Farkas, Mocsárpribék, Talján – Ficzere Béla
Szolgálólány, Csillag – Placskó Emese, Gáspár Anna
Zenészek – Wittek Béla, Bartus János

Dramaturg, dalszövegek: Duró Gábor
Zene: Wittek Béla
Díszlet: Huszár Andrea
Jelmez: Kovács Andrea
Koreográfia: Horgas Ádám
Rendezőasszisztens: Baksa Mercédesz
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Baksa Imre


A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén akkora a sötétség, hogy kardot lehet akasztani rá… Itt raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világszépének napközben a sötét mocsárban kell dolgoznia a rettenetes Mocsárpribék felügyelete alatt, aki éjszakára nádszálbörtönbe zárja. Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja, ám a vigasztalan, sötét napok egyre csak telnek. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy kiszabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt. A királyfi előtt hosszú út áll – a föld kapujába és a nap pitvarába is el kell majd mennie –, ám ez az utazás rengeteg veszélyt tartogat. Vajon le tudja majd küzdeni az elébe kerülő akadályokat? Vajon a sárkány, a farkasok vagy a Mocsárpribék nem lesznek-e erősebbek nála? Vajon sikerül majd Világszépét kiszabadítania a nádbörtönből?

Az Assitej-életműdíjas Litvai Nelli a Neptun Brigád társulatának vezetője felkérésére az ismert népmese alapján készítette el szerzői adaptációját – vagyis 2009-ben egy új mese született. A Világszép nádszálkisasszonyt a legtöbben talán Benedek Elek feldolgozásából ismerik, s bár több gyűjteményben szerepel és számos kiadásban is olvasható, úgy tűnik, mintha a színpad – a bábszínház kivételével – még nem fedezte volna fel. A Neptun Brigád vezetője a színpadi adaptáció elkészítésére azért Litvai Nellit kérte fel, mert írói-adaptátori, dramaturgiai s nem utolsósorban gyermekszínházi tapasztalata a rendező és alkotótársai számára garanciát jelent.
Litvai Nelli nevéhez olyan, több színházban is sikerrel bemutatott adaptációk fűződnek, mint a Pinokkió vagy a Szélkötő Kalamona, de ezek mellett saját mesedarabot is írt A lovaggá ütött vándor címmel.

 A Világszép nádszálkisasszony bemutatója 2009-ben volt a Márta István vezette Új Színházban, aki egy pályázat keretében adott lehetőséget a Neptun Brigádnak az élő zenés előadás bemutatására a Stúdiószínpadon. Eredetileg mindössze három alkalommal játszotta volna az előadást a társulat, ám a gyermekek körében aratott sikere miatt a következő három évben műsorán tartotta a színház. A bemutató óta eltelt években a legjobb gyerekelőadásokat összegyűjtő Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle programjában szerepelt, vendégeskedett a győri Györkőc Fesztiválon, és a kortárs műveket bemutató debreceni Deszka Fesztiválon is.

A Manna támogatásával a Thália Színházban, 2013 áprilisában ünnepelték a Világszép Nádszálkisasszony 100. előadását, ami egy független társulat életében rendhagyó esemény. Az alkalomra pályázatot hirdettek, és gyerekek százai küldtek alkotásokat, melyek a Nádszálkisasszonyt ábrázolták – rajzoltak, bábokat készítettek, sőt egész mesekönyvet is küldtek. A gyerekek alkotásaiból a Thália Színházban kiállítást is láthattak a nézők.

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2015.01.14