A KliniKaland új epizódja összefoglalja azt is, hogy melyek a vízben és zsírban oldódó vitaminok és ezek mennyi idő alatt fejtik ki a hatásukat.
A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin és ásványianyag-szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta, várandósság vagy betegség miatt sok esetben pótolni kell közülük néhányat.
Olvasd el ezt is!
B12 vitamin - Ezért fontos szedned, ha babát vársz! »
Milyen rendszerességgel ajánlott vitamint szedni?
Ilyenkor azonban csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani és kerülni a túlzott nagy mennyiségek bevételét. Továbbá fontos tájékozódni arról is, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket.
Kapcsolódó cikkeink:
Mennyi C-vitamint adjunk a babának, kisgyermekeknek? - Védőnői és gyógyszerészi ajánlás »
D-vitamin babáknak, kisgyermekeknek - Mennyi az ajánlott mennyiség? Mi történik, ha többet kap a gyerek? »
Mi gátolja a vitaminok felszívódását?
A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás, vagy a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.
A kávéban és a teában található csersav, a hétköznapi szódabikarbóna vagy a szénsavas italok fogyasztása is csökkentik például a B1 vitamin felszívódását.
Vitaminban gazdag élelmiszerek
Milyen vitaminokban gazdag ételeket érdemes fogyasztani?
A Semmelweis Egyetem videójából az is kiderül, melyek a vitaminokban gazdag ételek, és ezeket a főzés során hogyan készítsük el annak érdekében, hogy minél több tápanyag megmaradjon bennük.
Zsírban oldódó vitaminok - Melyik élelmiszerben található? (Példák)
A-vitamin: tojás sárgája, tej, tejtermékek, sárgarépa, tengeri halak, sárga paprika, avokádó, cékla, szeder, gyömbér, körte
D-vitamin: tojás, tej, sajt
E-vitamin: növényi olajok, hús, tojás, olajos magvak (mogyoró, mandula, dió), avokádó, gyömbér
K-vitamin: a brokkoli, kelbimbó, tej, áfonya
Vízben oldódó vitaminok - Melyik élelmiszerben található? (Példák)
B1-vitamin: teljes kiőrlésű gabona + pékáru, dió, mogyoró, hús, szeder, körte
B2-vitamin: tej, sajt, zöldségek, tojás, gabona, szeder, körte
B3-vitamin (niacin): hús, hal, tojás, barna kenyérféle, bab, lencse
B6-vitamin: hús, tej, sajt, száraz hüvelyesek (bab, lencse), barna lisztből készült pékáru, áfonya, szeder, édesburgonya
B9-vitamin (folsav): paraj, gyümölcsök, cékla, eper
B12-vitamin: főleg hús, húsfélék (kolbász, felvágott), mellette tej, sajt
H1-vitamin: bab, lencse, zöld zöldségek
C-vitamin: narancs, paprika, paradicsom, áfonya, avokádó, cékla, szeder, gyömbér, eper, kivi, körte
F-vitamin: dió, mogyoró, halak
P-vitamin (rutin): áfonya, brokkoli, paradicsom
U-vitamin: paradicsom, banán
Nézd meg a Semmelweis videóját itt:
Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). A vitaminok szakmai lektorai dr. Horváth István László és dr. Kleiner Dénes, a Semmelweis Egyetem Klinikai szakgyógyszerészei.
Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik