2 alapvető nevelési hiba, amit biztosan te is elkövettél már

Kerner Tibor

Gyereknevelés

Kerner Tibor


A csecsemőknek még nincs önbizalomhiányuk. 8 éves korra az énkép 50%-a, 14 éves korra pedig már 80%-a kifejlődik. Az önbizalom hiányáért a felnőttek tehetők felelőssé… De hol rontjuk el, és mi tehetünk ellene? "A gyerekeknek inkább példaképek kellenek, mint kritikusok."
Joseph Joubert


A rút kiskacsa - mit tanít gyermekeinknek ez a mese?
Andersen halhatatlan története A rút kiskacsa. A mesében a kacsamamának a legnagyobb tojás kikeltésén kell a legtöbbet fáradoznia. Amikor végül kikelti, az nagyobb és csúnyább, mint a többiek; testvérei ezért szüntelen csípik, tépik és csúfolják. Egy napon már nem bírja a sok megaláztatást, és megszökik otthonról. Végül egy tanyán befogadják, ahol az ott lakó állatok szintén lenézik: a tyúkocska azért, mert nem tud tojást tojni, a kandúr pedig azért, mert nem tud dorombolni.

A kiskacsa vízre vágyik, és a messzi világ megismerésére. A tyúk ettől teljesen megdöbben: "Itt jó dolgod van, meleg szobád, és jó társaságod, akiktől bölcsességeket tanulhatsz!" De a kiskacsa nem nyugszik, megint nekiindul a nagyvilágnak.

Vándorlása végén egy tóban megpillant három gyönyörű hattyút, akik méltóságteljesen siklanak a vízen. Csatlakozik hozzájuk, és a hattyúk örömmel befogadják.
A
mikor a vízben meglátja saját képmását, a hajdani rút kiskacsa helyett egy gyönyörű hattyú képét látja - saját magát. Az öreg hattyúk fejet hajtanak a hajdani rút kiskacsa előtt. Mert "Ha valaki hattyútojásból kel ki, hattyú marad, ha baromfinép között nevelődik is!"

A felnőttkori önbizalomhiánya a gyermekkora vezethető vissza
A csecsemőnek nincsen önbizalomhiánya. A gyermek mindent a szüleitől és - később - a tágabb környezetétől tanul meg. Felnőttkorra az énkép, azaz a magunkról alkotott nézeteink összessége 100 százalékban kialakul. Nyolc éves korra ennek fele, 14 éves korra pedig már 80 százaléka kifejlődik. Nagy részét tehát nem tudatosan sajátítjuk el.

A felnőttkori önbizalom és az önbizalom hiánya egyaránt a gyermekkorból származik. Mivel ezekben az években a gyerekre a legnagyobb befolyással a szülei bírnak, a magabiztosság hiányáért is elsősorban őket terheli a felelősség.
 

2 alapvető nevelési hiba, amit a legtöbb szülő elkövet


Két szülői magatartás okozza a legtöbb problémát: a tiltás és a feltételhez kötött szeretet.

Tiltás
A tiltás azt jelenti, hogy a gyermeknek a világ megismerésére tett kísérleteit a szülő - legtöbbször jó szándékkal - nem engedi, félve a következményektől: "Ne mássz oda, le fogsz esni!" vagy "Szó sem lehet az úszótáborról, a víz veszélyes!"
Statisztikák szerint egy átlagos körülmények között felnövő gyerek 18 éves koráig 148 ezer alkalommal hallja, hogy NEM (vagy ennek különböző változatait). A tiltás eredményeként aztán felnőttkorban félni fog belevágni új dolgokba, mert nem bízik önmagában.

Feltételhez kötött szeretet
A feltételhez kötött szeretet lényege, hogy a szülő megvonja a szeretetét a gyerektől, amikor az neki nem tetsző dolgokat tesz, vagy mond. Ha például rossz jegyeket hoz haza, vagy nem teszi rendbe a szobáját, akkor megbünteti. A gyerek igyekszik viselkedését korrigálni, hogy visszakapja az elveszített szeretetet - a szülő pedig elégedett.

Felnőttként azonban az ilyen emberben az marad meg, hogy mindig mindenben el kell nyernie mások jóváhagyását. Rettegni fog, hogy ki mit fog szólni; ha mások helytelenítik viselkedését, akkor agresszívvé válik vagy összeomlik. Önbecsülését tönkretették, létrejött a lelki sérültek új generációja.

Olvasd el ezt is!
Ettől az egy dologtól függ, hogy igazán erős lesz-e a szülő-gyermek kapcsolat! Mi az a feltétlen szeretet? »

Szerző: Kerner Tibor, Önszervezés Specialista
Fotó: Pixabay

Kerner Tibor

Gyereknevelés

Kerner Tibor


2014.11.19