30 év alatti anyák szja-mentessége 2023: 5 fontos dolog, amit tudnod kell a kedvezményről

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


30 év alatti anyák szja-mentessége 2023: 5 fontos dolog, amit tudnod kell a kedvezményről 2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Mit érdemes tudni a kedvezményről? Elmondjuk a legfontosabbakat. Nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak - mondta el még december végén Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Az adómentességről szóló kormányrendelet a Magyar közlöny december 28-ai számában jelent meg. Az államtitkár úgy fogalmazott: mint minden más családtámogatásnál,  a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett, hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál - emelte ki.

30 év alatti anyák szja-mentessége 2023: 5 fontos dolog, amit tudnod kell a kedvezményről

Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák is.
 

30 év alatti anyák szja-mentessége - 5 fontos információ


1. Minden 30 év alatti anya részesülhet szja-mentességben?
Az új szja-mentesség 2023. január 1-jén lépett életbe, és csak azoknak a 30 év alatti édesanyáknak jár, akiknek gyermeke 2023. január elseje után születik.
 
2. Milyen családtámogatást vehetnek még igénybe az szja-mentes fiatal anyák?
Ezek az édesanyák természetesen nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (gyed) is.

3. Csak saját gyermek után érvényesíthető az szja-mentesség?
Ahogyan a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is, sőt, már a magzatra is érvényesíthető, a fogantatásának 91. napjától megszületéséig.

4. Mettől meddig jár az szja-mentesség?
Jogosultsági hónapként az a hónap vehető figyelembe, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága a 3. pont szerint fennáll, de legkorábban a  25. életéve betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

5. Hogyan kaphatja meg a 30 év alatti anya az szja-mentességet?
A 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult fiatal anya elsőként a 25. életéve betöltése hónapját követő hónapra vonatkozóan tehet e kedvezmény érvényesítése érdekében adóelőleg-nyilatkozatot. Az adóelőleg-nyilatkozat tartalmazza a nyilatkozó magánszemély nevét és adóazonosító jelét, a  nyilatkozó magánszemély részére bevételt juttató kifizető, munkáltató nevét (elnevezését) és adószámát, a gyermek nevét és adóazonosító jelét, magzat (ikermagzat) esetében a várandósság tényére vonatkozó kijelentést.

Forrás: MTI, Magyar Közlöny
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2023.01.02