"35 évesen szültem, és nem bántam meg, hogy eddig vártam" - Miért halogatják a nők a gyermekvállalást? Egy anyuka véleménye

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Vajon fiatalabb vagy érettebb korban érdemes szülni? Milyen előnyei, hátrányai lehetnek egy fiatalabb vagy idősebb anyukának? Erről fejtette ki véleményét kisgyermekes édesanya és pedagógus szerzőnk legfrissebb blogbejegyzésében. Vajon fiatalabb vagy érettebb korban érdemes szülni? Milyen előnyei, hátrányai lehetnek egy fiatalabb vagy idősebb anyukának? Erről fejtette ki véleményét kisgyermekes édesanya és pedagógus szerzőnk, Kerékgyártó Andrea legfrissebb blogbejegyzésében.

"Te a testvére vagy a kisfiúnak"? - kérdezte Fanni a copfost lányt a játszón. "Nem, az anyukája vagyok."- felelte a lány. "Az én anyukám sokkal öregebb nálad!" - válaszolta Fanni a gyermekekre még oly jellemző őszinteséggel.

Ritka a fiatal anyuka
Nem csoda, hogy Fanni meglepődött a fiatal anyuka láttán, szinte csak idősebb édesanyákat látni a játszótereken. Manapság kuriózumszámba megy, ha valaki a húszas évei elején szül gyereket.

Keressük önmagunkat és a megfelelő társat - az idő meg közben telik
A mai, felvilágosult nők többségét már nem elégíti ki, hogy csupán családanya legyen. Először szeretnének egy kicsit élni és önmegvalósítani. Aztán meg kell találni a megfelelő társat, akivel családot alapíthatnak. És bizony az anyagiakat sem lehet figyelmen kívül hagyni, egy gyermek felnevelése komoly terhet ró a szülőkre.

Az idő közben megállíthatatlanul telik. Mire minden összejön, a legtöbb nő már a harmincas éveiben jár.

A kegyetlen igazság az, hogy bár nem érezik az idő múlását, a testük bizony öregszik. Minél később próbálnak teherbe esni, annál nehezebben megy. Vagy, ha teherbe is esnek, nem biztos, hogy a baba megmarad. Telnek a várakozással teli évek és hirtelen azon kapják magukat, hogy már belecsúsztak a negyvenbe.

Ha az ember fiatalon szül
Rendszeres vitatéma, hogy mikor jó gyereket szülni? A biológia a korai gyerekvállalás pártján áll, a nők a húszas éveikben a legtermékenyebbek. A testük ruganyosabb, általában könnyebben szülnek és gyorsabban regenerálódnak szülés után. Nem aggódják túl a gyereknevelést, hiszen még szinte maguk is gyerekek. Sok fiatal szülő viszont nehezen éli meg a korlátokat, amivel egy gyerek jár. Egy gyerek mellett már nem lehet szabad és gondtalan életet élni.

Ha az ember 30, 40 felett szül
A későn szült nők azt állítják, hogy sokkal türelmesebbek és megfontoltabbak, mint a fiatalok. Életkoruknál fogva bölcsebbek és tapasztaltabbak. Mivel sokáig vártak a gyermekáldásra, nagyra értékelik, hogy végre édesanyává válhattak.

Az idő viszont ellenük dolgozik. Minél később válik valaki anyává, valószínűség szerint annál kevesebb időt tölthet a gyermekével. Hacsak nem segít be a természet és ad hosszabb életet a későn szült nőknek.

A nagyszülőket pedig - a dédikről nem is beszélve - jó eséllyel korán nélkülözniük kell a kései gyerekeknek. Valószínűleg nem lesz testvérük és korban közel álló unokatestvérük.

35 évesen szültem és nem bántam meg
Fannit 35 évesen szültem. Nem bántam meg, ekkora értem meg lelkileg erre a csodálatos és egyben embert próbáló feladatra. Huszonévesen csapnivaló anya lettem volna, egy éretlen tacskó voltam még akkor.

A gyermekvállalás lelki érettség kérdése
Sokáig nem is értettem, hogyan szülhet valaki korán. Nemrég azonban megismertem egy háromgyerekes fiatal anyukát. Hiába lehetne szinte a lányom, teljesen egy hullámhosszon vagyunk gyereknevelés terén. Általa megtapasztaltam, hogy a gyerekvállalás nem kor, hanem lelki érettség kérdése.

Sok nő dilemmája, hogy mikor vállaljon gyereket. Én úgy tapasztaltam, hogy erre nincs egyetemes válasz. Mind a korai, mind a késői szülővé válásnak vannak előnyei és hátrányai. Mindenki akkor vállaljon gyereket, amikor lelkileg megérett rá és megtalálta a megfelelő partnert is hozzá. Ez lehet 18 évesen, de 40 évesen is.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.09.12