7 dolog, amit visszasírsz majd a babás időszakból - amikor a gyermeked totyogós korba lép

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


7 dolog, amit visszasírsz majd a babás időszakból -  amikor a gyermeked totyogós korba lép Egy újszülöttel úgy érezheti magát a szülő, mintha egyfolytában kimerültség lenne. A mindennapok kemények egy csecsemővel. Legalábbis így érezzük mindaddig, míg a csecsemőből totyogós nem válik. S akkor szembesülünk csak igazán azzal, milyen, amikor igazán nehéz az élet. Egy újszülöttel úgy érezheti magát a szülő, mintha a kimerültsége soha véget nem érne, örök körforgásban a pelenkacserékkel és az éjszakai etetésekkel. Amikor azt hiszi, már elérte a mélypontot, kiderül, hogy van még lejjebb is. Persze, egy újszülöttel a mindennapok elég kemények. Legalábbis így érezzük mindaddig, míg a csecsemőből totyogós nem válik. S akkor szembesülünk csak igazán azzal, milyen, amikor igazán nehéz az élet.

Az igazság az, hogy visszasírod azokat az édes, egyszerű napokat, amikor még félálomban körbe-körbesétáltál a babáddal, hogy elaludjon. Ijesztően hangzik? Nos, vessünk csak egy pillantást a jövőbe, mi várható a csecsemő-korszak után!

1. A csecsemők még sokat alszanak
Először azt hiszed, ennél rosszabb dolog a világon nincs. Bárhol, bármikor el tud aludni, különösen akkor, ha valahova menni kell. Akkor le kell tenni aludni, de ehhez meg kell szervezni pontosan, hol, hogyan, mi kell hozzá, stb. Amikor végre minden stimmel, le tudod fektetni, hogy nyugodtan aludjon, és te is leülsz egy kicsit pihenni, és tart az egész alvás kb fél óráig, és mindketten sírva nyugtázzátok, hogy vége az alvásnak. Te azért sírsz, mert csak fél óra nyugi volt, ő azért, mert éhes/álmos/tele a pelus/rosszul ébredt. Ebben az időszakban a csecsemők altatása sohavégetnemérő rémálomnak tűnik.


Fotó: freepik/bearfotos

De van rosszabb. A kisgyermek alvása, altatása ugyanis szintén rémálom, csak másképp. Az egyetlen különbség az, hogy kevesebbszer van egy nap, mint csecsemőkorban. Az újszülöttek talán nem úgy alszanak, ahogy mi szeretnénk (pl. éjszakai cici-igény), de legalább sokat. És bár úgy érzed magad, mint aki zombi-üzemmódban működik, ne felejtsd el, hogy 1-2 év és a gyerkőc maga dönti el, hol, mikor és mennyit alszik.

Egy kisgyermek éjszakája már tele van éjszakai ébredésekkel, vagy azért mert megriadnak valamitől, vagy azért, mert épp eszükbe jut, hogy valamit sürgősen meg kellene beszélni a nagyival. Tehát a csecsemős alvós korszak elég szörnyű, de a kisgyermekkori alvási szokásoktól konkrétan megbolondulsz!

2. Az újszülöttek sokkal csendesebbek, mint azt te hinnéd
Igen, igen, az újszülöttek sírnak. De amit a te újanyukaérzékenyhiúzvagyok-füled elviselhetetlen sírásnak hall, az semmi ahhoz a nyafogáshoz és visításhoz képest, amit akkor képesek csapni a kisgyermekek, amikor valami nem úgy alakul, ahogy ők azt elgondolták. Pl. nem ezt a ruhát akarták felvenni, épp ki akar szállni a kádból, pont azzal akar játszani, amit már elpakoltál, vagy egyszerűen az kell neki, ami a másik gyereknél van. Szóval, a hiszti-ürügyek tárháza kimeríthetetlen.

A babák valamely igényüknek adnak hangot a sírással, ám azon kívül más hangot nagyon nem hallasz tőlük (esetleg egy édes babakacajt) - és bár ez a sírás is végtelennek tűnhet, főleg, ha kólikára hajlamos a gyermeked, mégis élvezd ki ezeket az időket, mert bizony a jövőtök még sokkal-sokkal hangosabb lesz.

3. A kisbabák szükségletei valójában alapvetőek
A nehézséget ebben az időszakban még az okozza, hogy nehéz kitalálni, épp mi baja van, miért nyűgös, mire van szüksége. Éhes? Fáradt? Bántják a szelek? Talán csak szeretné, hogy magadhoz öleld? Persze, fárasztó szülőnek lenni, de egyetlen egy, igazán fontos dolgod van: tartsd életben a babád! Eleinte ez nem igényel speciális készségeket és tapasztalatot, ha első gyermekes anyuka van, valószínűleg ezzel nem is rendelkezel.


Fotó: pixabay

Aztán eljön a totyogós korszak. Mindazokat a dolgokat, amiket addig megtettél, továbbra is teljesítened kell, de el kell viselned az érzelem-kitöréseket, az önállósodási törekvéseket, a szocializációt, a válogatósságot és a szobatisztaságra szoktatás felejthetetlen gyönyöreivel is meg kell küzdened. Bármennyire is szeretnéd, hogy újszülötted egy kezelési útmutatóval a kezében távozzon a kórházból szülés után, arra csak akkor lenne igazán szükséged, amikor a meg kell akadályoznod, hogy a totyogód a padlóhoz ütögesse a fejét mérgében, mert nem játszhat a vécécsészével.

Olvasd el ezt is!
Mi mindenen tud kiborulni egy 3 éves? 44 jó ok a hisztire - kattints és nézd meg »

4. Csecsemőkkel közlekedni? Gyerekjáték!
Mindeddig azt hitted, hogy a házat/üzletet/orvosi rendelőt elhagyni újszülöttekkel lehetetlen küldetés? Várd csak ki, amikor már maguktól járnak! Azok a napok, amikor két kisgyermeked próbálja magát kiszuszakolni a bevásárlókocsiból üvöltve, míg te az almákat pakolod a kocsiba, nos, ezek a napok megfizethetetlenek. Mármint szó szerint. Te nyilván minden pénzt megadnál érte, hogy ez kimaradjon az életedből, de nem fog. Bocsi. Hidd el, alig várod majd az üzletben/orvosi rendelőben/lakásban, hogy az autósüléshez érjetek, ahol valami himbálózó, tarkabarka játék végre leköti a figyelmüket.

5. A babákat többnyire ugyanott találod, ahova letetted őket
A picik szülei folyamatosan aggódnak, hogy lemarad valamiben a babó, mert nem jól teszik a dolgokat. Persze, szeretnénk, ha minél előbb ülne, mászna, felállna vagy járna. Ezen a hajrálányos időszakon túl kell esni, nem versenyistállóba született az a gyerek! Ezt azéngyerekemelőbbcsináljamajdmintatöbbi-kényszert engedd el! Hagyd, hogy kiélvezze, milyen visszatottyanni a fenekére állásból, hogy milyen elbukfencezni, milyen lekoccolni a fejével bármit, amit eddig soha senki nem koccolt le, amint két másodpercre hátat fordítasz neki! Próbálja csak ki! Úgysem tart sokáig.

6. Kisbaba mellett lehet szép, takaros az otthonod
A babaléttel együtt jár a rengeteg piszkos ruha és fertőtlenítésre váró cumisüveg, palack. A kimerültségtől talán úgy érzed, ez már tényleg túl sok. De valójában csak akkor szembesülsz igazán azzal, mi is az a piszok, amikor a gyerkőcöd hazaér egy jó kis sárcsata, homokozás vagy porban hempergés után.


Fotó: pixabay

A kisgyerek minden egyes játékot külön dobál szét, a szoba vagy lakás teljesen különböző pontjain, csak úgy, szórakozásból. Végigönti a tejet a padlón, hogy tapicskolhasson benne. És valami megmagyarázhatatlan, természetfeletti képessége van, hogy minden állandóan ragacsos legyen a lakásban. Akármilyen szívósan próbálod is tisztán tartani az otthonod, totyogósod még annál is keményebben fog azon dolgozni, hogy úgy nézzen ki minden, mint egy mániákus gyűjtögető odúja. Na, ennek feldolgozásához kell elővenni egy üveg finom bort...

Olvasd el ezt is!
Nem árt a gyereknek egy kis piszok - miért fontos, hogy a gyermeked sarazzon, maszatoljon?

7. A babák illata egyszerűen isteni!
El tudsz képzelni csodálatosabbat, mint egy újszülött illata? Csak szippants egy jó mélyet a babád fejénél és minden gondod egy csapásra eltűnik! A kisgyermekkor beköszöntével ez sajnos eltűnik, és nem ritka, hogy az elvileg tiszta, szépen lemosdatott gyermekedet enyhe pisiszag lengi körül.

Persze ezek ellenére és mindezekkel együtt is imádnivaló a totyogós időszak - és hidd el, visszasírod majd, amikor a gyermeked tinikorba lép majd... de ez már egy másik történet.

Készült a Scarymommy cikke nyomán
Fotók: freepik/bearfotos, Pexels

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.10.06