A köhögés kezelése homeopátiával - Orvos válaszol

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE)

Betegségek

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE)


A köhögés nem betegség, hanem tünet, melynek enyhébb változatait homeopátiás szerekkel is kezelhetjük. Melyik köhögésre milyen homeopátiás szer adható? Ha kezdők vagyunk a homeopátiában, vagy nem tudjuk eldönteni a köhögés fajtáját, milyen komplex készítményt adjunk? Az évnek ebben a szakában megszaporodnak a köhögésessel járó betegségek, amelyek bizony nem csak gyermekeinket, hanem minket, felnőtteket is érintenek. Érdemes tudnunk, hogy az egyszerűbb állapotokat otthon nagyon jól tudjuk homeopátiás gyógyszerekkel, illetve a régi idők bevált házi gyógymódjaival kezelni. Mindemellett feltétlenül vegyünk igénybe orvosi segítséget a nem múló, esetleg fokozatosan rosszabbodó köhögéssel járó betegségnél, illetve heveny, fulladással, nehézlégzéssel járó estekben (krupp, asthma).

Maga a köhögés nem betegség, hanem egy – a légutakban lévő inger által kiváltott – tünet. Tulajdonképpen az erőteljes légmozgással, amivel a köhögés jár, a szervezet tisztítja a légutakat, szabadul az ingert kiváltó októl.

Köhögés - figyeljük meg, hogy mit hallunk
Ahhoz, hogy eredményesen tudjunk a köhögő gyermeken homeopátiás szerekkel segíteni, figyeljük meg, hallgassuk meg, hogyan köhög.
Szinte azt mondhatjuk, hogy ahány ember, annyiféleképpen köhög. Két nagy csoport azonban jól elkülöníthető. Eszerint a köhögés lehet száraz, vagy nedves, hurutos. A száraz köhögés élesebb hangot ad, míg a váladékkal teli légutakból nedves köhögést hallunk. A köhögő hang jöhet a torokból, vagy inkább mélyről, a tüdőből. Egy-egy rövid köhintést, köhögést hallhatunk, vagy rohamokban több, esetleg görcsös köhögés rázhatja a beteget. Fémes, csengő, sípoló, vagy ugató kutyára emlékeztető hangot is megfigyelhetünk.
Ha váladék társul a köhögéshez, figyeljük meg, hogy az milyen – mert lehet például sárga, vagy fehér, habos, vagy éppen tapadós, nyúlós is.
Fontos számunkra az is, hogy tudjuk, megelőzte-e valami kiváltó ok a köhögést. Ilyen lehet például a huzat, hideg szél, vagy esetleg egy nagy ijedtség is.

Köhögéskor még ezeket figyeljük meg a beteg gyermeknél
A homeopátiás szer kiválasztásánál tudnunk kell, hogy a köhögés mitől javul és mitől romlik. Ülve, vagy fekve érzi jobban magát betegünk; hideg, párás levegőre vágyik, vagy éppen meleg szobában javul az állapota; csak este, vagy nappal is előfordul, hogy köhög; vágyik-e valamilyen ételre (pl. fagylalt) vagy italra (pl. meleg tea); illetve mozgás, beszéd ront-e az állapotán?
Kérdezzünk rá, hogy mit érez, mert esetleg lehet égő fájdalom, vagy csiklandozó érzés is a torokban.
Figyeljük meg, hogy milyen az általános állapota, hangulata kis betegünknek, illetve, hogy a köhögésnek milyen egyéb kísérő tünetei vannak. Verejtékezik, lázas a gyerek, vagy esetleg hány a köhögési rohamok végén?  
Ha ennyi mindent megfigyeltünk, akkor már könnyebben tudjuk kiválasztani azt a homeopátiás gyógyszert, amitől gyermekünk állapota javulni fog.

Homeopátiás komplex gyógyszerek, ami minden köhögés fajtára jó lehet
Ha a homeopátiában még nem vagyunk túlságosan járatosak, akkor is bátran alkalmazhatjuk a több homeopátiás gyógyszer kombinációjából készült, úgynevezett komplex készítményeket. Ilyenek a Drosetux szirup, a Bronchialis-Heel tabletta vagy a Stodal szirup. Az előbbiek inkább száraz köhögésre, az utóbbi hurutos és száraz köhögésre egyaránt ajánlható.

Hogyan adjuk a homeopátiás szereket köhögésnél?
A kiválasztott gyógyszert C9-C30 vagy CH9-CH30 potenciában adjuk. Egy alkalommal 2 golyót szárazon elszopogatva, vagy kevés vízben feloldva. Az ismétlés gyakorisága a tünetek hevességétől függ, ezért az első órában 2-3 alkalommal is ismételhetünk. Általában legfeljebb napi 3-4 adag tanácsolt, 2-3 napon át. Ha az első néhány adag után gyermekünk állapota nem változik, akkor új szert kell választani.

Új lehetőség a Szülők Lapján! A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) akkreditált oktatói várják homeopátiával kapcsolatos kérdéseiteket>>

Különböző köhögésfajtákra különféle homeopátiás szerek adhatók
Ha megfigyeléseink alapján a köhögés:

Száraz, rövid, rekedt hangú, és hirtelen alakult ki a betegség, akkor az Aconitum-ra gondoljunk. Jellegzetesen éjfél felé jelentkezik, nyugtalansággal, légszomjjal, fulladásérzéssel járhat. A beteg lázas, bőre forró, rázza a hideg. Ha kínáljuk, általában szomjas. A betegség előzménye lehet, hogy a gyermek száraz, hideg, szeles időben volt a szabadban, vagy nagyon megijedt valamitől.  

Száraz és egyre fokozódó erősségű, gyötrő, akkor Bryonia lehet a jó választás. Ahogyan a mellkas köhögésnél mozog, ez fájdalommal jár, ezért a gyermek fogja, tartja a mellkasát. Szomjas és nagyon morgós. Mivel minden mozgás fájdalommal, köhögéssel jár, ezért inkább nyugalomban van. Kiváltó okként itt is a hideg, száraz, szeles idő, vagy hirtelen lehűlés szerepelhet.

Éjszaka száraz, nappal inkább nedves, hurutos, kimerítő, sokszor az egész testet megrázó, akkor Phosphorus-t adjunk. A köhögés öklendezéssel és fejfájással járhat. Ha a gyerek beszél, fut, mozog, akkor, köhögni, fulladni kezd. Ha fagylaltot, hideg, jeges innivalót kíván,  bátran adjunk neki, mert állapota ezektől biztosan javulni fog.

Száraz és folyamatos, ingerköhögés, akkor adjunk Sticta pulmonaria-t. Betegünk a torkát száraznak érzi és orra eldugult. Állapota fekve és éjszaka rosszabb, azonban ha levegőre visszük, ott javulni fog. Hirtelen hőmérsékletváltozás után alakulhat ki ez az állapot.

Száraz, mélyről jövő, rohamokban jelentkező, fullasztó és ugató hanggal jár, akkor Drosera a megfelelő gyógyszer. A gyermek arról panaszkodik, hogy olyan, mintha morzsa lenne a torkában, vagy tollal csiklandoznák azt. Hangja rekedt, mély, a köhögési roham öklendezéssel, hányással végződhet, mellkasi fájdalom is kísérheti. Leggyakrabban az éjfél előtti órában szoktak jelentkezni a tünetek. Beszédkor, nevetésnél, fekvéstől és ágymelegben romlik az állapota, szabad levegőn és ülve viszont javul.

Mélyről jövő, és recsegő hangot ad, akkor ez a Spongia gyógyszerre jellemző. Betegünk felriad álmából, torkában égő fájdalmat érez. Beszélni csak suttogva tud, belégzése olyan hangos, hogy messziről is lehet hallani. A köhögéshez bő, nyálkás, nehezen felszakadó köpet társul. Ez az állapot beszédtől, nyeléstől és hideg levegőn romlik, meleg italtól és pihenéstől azonban javul.

Hurutos, és nehezen felköhöghető váladékkal jár akkor az Antimonium tartaricum  segít. A váladék, sűrű, tapadós, csak nehezen, többedik köhögésre lehet felköhögni. Ha sikerül, akkor viszont a beteg egy kis időre megnyugszik. A köhögési rohamoktól a gyermek gyenge és kimerült, arca hideg és verejtékes, szája körül kékes elszíneződés látható. A rohamok általában hajnali 3-4 óra tájban jelentkeznek. Amikor felül és friss levegő éri, akkor állapota javul.

Ugató hanggal jár, és rohamokban jelentkezik, akkor Hepar sulphuris-t adjunk. A köhögéshez nehezen felköhöghető, bő, gennyes váladék társul. Ha betegünk ezt a váladékot nem tudja felköhögni, akkor légzéskor hörgő hangot hallunk. Tollpihe csiklandozásához hasonló érzése lehet a torkában. A köhögés általában hajnali 2 és 4 óra között a legrosszabb. Gyermekünk fázós, ugyanakkor mégis izzad. Nagyon ingerlékeny, agresszív is tud lenni és a fájdalmat nehezen tűri. Hidegben, fekve és széltől romlik az állapota, párás időben és betakarva viszont javul.

Görcsös, fullasztó és bő váladékkal jár, akkor Ipecacuanha-t adjunk. A váladék habzó és nehezen felköhöghető. A köhögési roham általában hányással végződik. Ilyenkor a gyermek nyelve tiszta, nem lepedékes. Légvételre, párás, meleg időben és mozgástól rosszabbodik az állapota, ha nyugalomban és friss levegőn van, akkor javul.

Krupp, asthma – tud-e segíteni a homeopátia?
Fontos tudni, hogy köhögés esetén legfontosabb teendőnk, hogy megítéljük az állapot súlyosságát. Az éjszaka, hirtelen kialakuló, ugató köhögéssel járó un. krupp orvosi segítséget igényel. Ez általában bakteriális, vagy vírusos eredetű, a gége és az alatta lévő területek szűkületével járó betegség. Homeopátiának itt addig lehet szerepe, amíg – mihamarább – orvoshoz juttatjuk a beteget.
Ilyenkor nagy segítség beteg gyermekünknek, ha a kezdeti ijedtségünk után minél hamarabb igyekszünk megnyugodni. Ez rá is jótékony hatással van, mert az izgalom, a felfokozott érzelmi állapot tovább ront a nehézlégzésén. Vigyük minél hamarabb friss levegőre, vagy biztosítsunk számára hideg, párás levegőt (tárjuk ki az ablakot). Ha ez az első alkalom, akkor kérjünk szaksegítséget, ha nem az első roham és már ismerjük a lefolyást, akkor adhatjuk a bevált gyógyszereket.

Szerző: Dr. Hídvégi Zsófia, homeopata orvos


Új lehetőség a Szülők Lapján! A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) akkreditált oktatói várják homeopátiával kapcsolatos kérdéseiteket>>

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE)

Betegségek

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE)


2015.02.03