A koronavírus-járvány tízparancsolata: A 10 legfontosabb szabály, hogy elkerüld a fertőzést! - Ezt javasolják a szakemberek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A koronavírus-járvány tízparancsolata: A 10 legfontosabb szabály, hogy elkerüld a fertőzést! - Ezt javasolják a szakemberek Aggódás helyett érdemes mindent megtenni, hogy elkerüljétek a fertőzést - ebben segítenek a pécsi virológusok jó tanácsai. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja a hivatalos Facebook-oldalán 10 jó tanácsot tett közzé arra vonatkozóan, hogyan kerülheted el a megfertőződést, illetve mit tegyél, ha gyanú merül fel benned.

1. KÉZMOSÁS
Legfontosabb, hogy moss kezet, szabályosan, szappannal olyan sokszor, amilyen sokszor csak tudsz, és/vagy használj alkohol alapú kézfertőtlenítőt.
Az egyik módja a vírus terjedésének az, ha az ember az arcához nyúl (például a szemét dörzsöli, szájába nyúl, stb.), miután fertőzött felületet vagy embert érintett meg. A rendszeres kézfertőtlenítés jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét!

Mikor nagyon fontos kezet mosni?
- Étkezés előtt és után - és ez akkor is fontos, ha éppen útközben tömegközlekedve eszel meg egy szendvicset vagy pékárut, miután már hozzányúltál a kapaszkodóhoz, mozgólépcső-korláthoz, jelzőgombhoz
- Vécézés előtt és után
- Ha nagy tömegben jártál, például pláza, orvosi rendelő, bank, pályaudvar

Ez is érdekelhet!
Így kell szabályosan kezet mosni - Videós útmutató »


2. ÜDVÖZLÉSEK
Változtass az üdvözlési szokásokon: próbáld meg kerülni a kézfogást és a puszik osztogatását, kérd meg erre a gyermekedet is!

3. FERTŐTLENÍTÉS
Rendszeresen tisztítsd a környezetedet (pl. konyhapult, íróasztal, mobiltelefon, számítógép billentyűzet, kilincsek, mobiltelefon!) is gyakrabban, használj erre alkalmas fertőtlenítőszereket.

4. TÁJÉKOZÓDÁS
Képezd magad a COVID-19 betegségről/járványról és bizonyosodj meg arról, hogy a hozzád eljutott információk megbízható forrásokból származnak! Tanuld meg felismerni a COVID-19 tüneteit is: ezek a magas láz, illetve száraz köhögés, ami akár mellkasi fájdalommal is járhat. Tehát nem tipikus tünet az orrfolyás vagy a nátha!

Kapcsolódó cikkünk
Koronavírus: Ezt kell tudnod róla szülőként »


Sok beteg esetében azonban csak enyhe tünetek jelentkezhetnek, ők különösebb orvosi vagy kórházi ellátás nélkül felépülnek.

5. UTAZÁS
Tartózkodj az utazástól, ha lázas beteg vagy! Ha utazás közben, a repülőgépen leszel rosszul, azonnal jelezd ezt az utaskísérőknek! Ha lehetőség van rá, ebben az esetben mindenképpen használj sebészi szájmaszkot, hogy köhögéssel, tüsszentéssel ne fertőzd meg embertársaidat és környezetedet.

6. KÖHÖGÉS, TÜSSZENTÉS
Ha köhögni vagy tüsszenteni kell, ne a tenyereddel takard el a szádat, hanem a könyökhajlattal vagy egy papírzsebkendővel, amit azután rögtön dobj is ki egy zárt kukába, majd rögtön mosd/fertőtlenítsd a kezed.

7. IDŐSEK VÉDELME
A 60 év felettieknek, vagy krónikus betegségben szenvedőknek - például kardiovaszkuláris betegség, krónikus tüdőbetegség, asztma, cukorbetegség - tudniuk kell, hogy sokkal nagyobb esélyük van a súlyos megbetegedésre, ezért ők fokozottan veszélyeztetettek, gyerekeket kevésbé támadja a vírus.

Ha ez igaz rád, kerüld a tömeget, vagy ha emberek közé mész, ahol érintkezhetsz fertőzött személlyel, akkor tegyél extra óvintézkedéseket, például viselj FFP2 vagy FFP3 (N95 az USA-ban) szabványú arcmaszkot szemüveggel.

De általánosságban figyelj oda idősebb embertársaidra, vigyázz rájuk, segítsd őket!

8. HA ROSSZUL ÉRZED MAGAD
Ha rosszul érzed magad, vagy légszomjat, fulladásos tüneteket észlelsz magadon, hívd fel orvosodat, és tájékoztasd a tüneteidről, valamint hogy merre utaztál (ha utaztál) az elmúlt időben! Ő majd megadja a helyes útmutatást a további szükséges tennivalókról. Ne indulj el se a rendelőbe, se a kórházba, főleg ne tömegközlekedéssel, mert azzal megfertőzhetsz másokat!

Mindig kövesd a hatóságok utasításait, aktuális eljárásrendjét! Jelenleg az eljárásrendek tekintetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ a hivatalos hatóság hazánkban, ingyenes zöld számaikon tájékozódhatsz a koronavírusról (0680/277-455, illetve 0680/277-456).

Mi történik, ha felhívod az orvost?
Az EMMI tisztifőorvosi ajánlása szerint a háziorvosnak először fel kell vennie a telefonáló személyes alapadatait és elérhetőségét, és ki kell kérdeznie, hogy tapasztal-e 38 Celsius-fokos lázat, köhögést vagy légszomjat, és ha igen, mikor kezdődtek a tünetek.

Arra is rá kell kérdeznie, hogy a telefonáló járt-e a tünetek megjelenése előtti 14 napban az új koronavírus által érintett területen vagy országban, és ha igen, ezt rögzítenie kell. (Az érintett területek listáját pedig naponta ellenőriznie kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.)

A háziorvosnak rá kell kérdeznie arra is, hogy a telefonáló került-e szoros kapcsolatba a tünetek megjelenése előtti 14 napban új koronavírussal ténylegesen vagy valószínűleg fertőzött emberrel.

A kikérdezés során öt kapcsolatra kérdeznek rá:
- a telefonáló egy háztartásban él-e új koronavírus által fertőzött beteggel;
- személyes kapcsolatba került-e ilyen beteggel, azaz legalább 15 percig két méteren belüli távolságban tartózkodott-e tőle;
- zárt légtérben, például munkahelyen, osztályteremben vagy kórházi beteglátogatás alatt legalább 15 percig, két méteren belül tartózkodott-e fertőzött emberrel;
- ült-e repülőúton kétülésnyi távolságban az új koronavírussal fertőzött betegtől, vagy ápolt-e ilyen beteget, vagy a repülőgép személyzeteként látott-e el szolgálatot az ilyen beteg szektorában;
- a telefonáló közvetlenül részt vett-e, az előírt egyéni védőeszközök alkalmazása nélkül a koronavírusos beteg közvetlen ellátásában, ápolásában vagy laboratóriumi dolgozóként kezelte-e koronavírusos beteg mintáit.

A háziorvos mindezek alapján állapítja meg, hogy a telefonáló gyanús esetnek minősül-e.

Kapcsolódó cikkünk:
Influenza, koronavírus: Mikor kell a gyereknek orvos? »


9. HA EGYÉB LÉGÚTI BETEGSÉGBEN SZENVEDSZ
Ha beteg vagy - nem koronavírus fertőzésről beszélünk, mert arra HIVATALOS ELJÁRÁSREND VAN, hanem elsősorban egyéb felsőlégúti fertőzésre gondolunk – maradj otthon és próbáld meg annyira elkülöníteni magadat a családtagjaidtól, amennyire csak lehet! NE FERTŐZZ MEG MÁST!
Használj külön poharat, tányért és evőeszközöket és mindig fertőtleníts, takaríts el magad után! Ez fontos lehet, mert a más fertőzésben legyengült immunrendszered miatt a koronavírus-fertőzés is könnyebben érinthet téged!

10. NE PÁNIKOLJ
Egy egészséges aggodalom teljesen normális ezekben az időkben, de pánikolni semmiképpen nem kell! Tanuld meg, hogyan védheted meg magadat és kerülheted el a fertőzést a munkahelyen, iskolában vagy egyéb csoportos eseményeken!

Forrás: MTI, Facebook/Virológia Pécs
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.03.04