A te gyereked tudja, mit tegyen, ha véletlenül elkeveredik vagy eltéved? - 6 praktikus ötlet, hogy könnyebben megtaláljátok egymást

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


A te gyereked tudja, mit tegyen, ha véletlenül elkeveredik vagy eltéved? - 6 praktikus ötlet, hogy könnyebben megtaláljátok egymást 6 gyakorlati tanácsot adunk arra, hogyan előzheted meg, hogy a gyerek elvesszen a strandon, koncerten, a rendezvény forgatagában vagy egyszerűen csak az áruházban. Ha ezeket megfogadod, akkor biztosan elkerülöd a legnagyobb bajt, ami az összes szülő rémálma… Nincs olyan óvatos és gondos szülő, akivel legalább egyszer elő ne fordult volna, hogy egy pillanatra szem elől tévesztette a gyermekét - akár merre nézett, nem látta őt sehol... Ilyenkor a szülőben egy pillanatra megáll az ütő, és azt sem tudja, hogy merre szaladjon.

Pedig még csak nem is kell forgalmas, beláthatatlan vagy hatalmas terekre gondolni - elég csak a bevásárlás végeztével az áruház pénztára előtt álldogálni, amikor egyszer csak nincs meg a gyerek!

Természetesen fel lehet készülni ezekre a váratlan, de annál felkavaróbb esetekre. A gyerek életkorától függően néhány óvintézkedést megtehető, ami sokszor egy percnél sem tart tovább, és ha bekövetkezik a baj, akkor nagyon sokat tud segíteni.

Az alábbiakban néhány ötletet adunk arra, hogy miként védheted ki, hogy miután gyermekednek hirtelen nyoma vesszen.
 

6 tipp - Így előzd meg, hogy elvesszen a gyerek


A te gyereked tudja, mit tegyen, ha véletlenül elkeveredik vagy eltéved? - 6 praktikus ötlet, hogy könnyebben megtaláljátok egymást

1. Addig is, amíg odaértek a gyerekprogramra, strandra, áruházba, ismételtesd el a gyerekkel a beazonosítására vonatkozó válaszokat. Győződj meg róla, hogy tud a kérdésekre megfelelően válaszolni: "Mi a neved?". "Hol laksz?", "Hogy hívják a szüleidet".

A kérdéseket különbözőképpen is tedd fel neki, mert megeshet, hogy az óvodáskorú kisgyermek könnyen válaszol arra, hogy "Hol laksz?" - mert ezt szokta hallani az anyukájától, de már nem biztos, hogy tudna felelni arra, hogy "Mi a címetek, meg tudod mondani?". Készítsd fela gyereket arra, hogy egy idegen esetleg másképpen kérdezi meg azt, amit ti már ezerszer otthon begyakoroltatok.

2. Amikor a helyszínre értek, a nagyobb gyerekekkel beszéljetek meg egy találkozási pontot arra az esetre, ha véletlenül elkeverednétek. "Ha elveszítjük egymást, azonnal mindannyiunk induljon el erre a pontra!". Lehetőleg olyan helyet válassz, amit könnyen megtalálnak, mert feltűnő vagy különleges.

A másfél-két éves kisgyerekek - a nagyokkal ellentétben - ott fogják keresni a szülőket, ahol utoljára együtt voltak (ebben hasonlít a viselkedésük a kutyákéhoz).
Ha eltűnt a gyerek, akkor - lehetőség szerint - úgy kezdj el körbe-körbe "szaladgálni", hogy az "utolsó együtt töltött helyen" ott hagyod a ruháidat, a táskádat, plédet, bármi egyéb ismertető jegyet - mert ha magaddal viszed még azokat is miközben a kisgyerek visszatérne, akkor végképp el lesz veszve... (Ehhez lehet kérni segítséget valakitől, akiben megbízunk - aki tud addig is a ruhákra, csomagokra figyelni, amíg körbeszaladunk gyorsan a területen, vagy bemondatjuk a gyerek nevét a hangosbemondóban).

3. Nagyobb gyereknek szintén el lehet magyarázni, hogy egy tömegrendezvényen, strandon kihez fordulhatnak segítségért. Kérjen segítséget a biztonsági őrtől, rendőrtől, pénztárostól, egy másik anyukától - ezt ők ügyesen meg fogják érteni.

4. A telefonunkban mindig legyen egy aktuális kép a gyermekünkről, ami segíti a keresést. Ha nincs okostelefonod, akkor tarts a pénztárcádban egy friss fotót.
Ennek egy továbbgondolt változata, amit maguk a rendőrök javasolnak, hogy: a gyerek teljes ruházatáról mindig legyen egy képünk. Vagyis, mielőtt elindulnátok az adott programra, egyszerűen lefotózod a gyereket.

Plusz 2 praktikus ötlet

5. A folyékony sebtapasz vagy kötszer (Magyarországon is kapható néhány ezer forintért) hasznos segítsége lehet a kisgyerekes szülőknek, és mivel vízálló, akár a nyári strandoláskor is kiválóan működik! A folyékony sebtapasszal könnyen "felcímkézheted" előre a gyerekeket a nevével és a telefonszámotokkal együtt. Írd rá tollal a gyerek bőrére a szükséges információt, amit fontosnak tartasz, fújj rá folyékony sebtapaszt, ami 30 másodperc alatt egy vékonyréteget képezve a bőr felületén, megszárad. A felirat előbb-utóbb magától is lekopik.

A te gyereked tudja, mit tegyen, ha véletlenül elkeveredik vagy eltéved? - 6 praktikus ötlet, hogy könnyebben megtaláljátok egymást
Forrás: Facebook/Clovis Police Department California

Ha nincs folyékony sebtapaszod, akkor írd rá egyszerűen tollal, mert az is jobb, mint a semmi.

6. Az is jó megoldás, ha egy rendezvényeken is használatos papírszalagra alkoholos filccel ráírod a telefonszámod, neved, és azt teszed a gyermek karjára. 100 darabot 1-2 ezer forint körüli áron már megkapsz, így jó darabig elég lesz, de akár több családdal is összeállhatsz a beszerzésnél.

A te gyereked tudja, mit tegyen, ha véletlenül elkeveredik vagy eltéved? - 6 praktikus ötlet, hogy könnyebben megtaláljátok egymást

A külsejére írd rá, hogy Ha elvesznék... Adatok belül, a szalag belsejére pedig a tudnivalókat. Ha a gyermek valamire érzékeny vagy allergiás, azt is írd rá - például, hogy ne adjanak neki cukros üdítőt a megtalálói, ha cukorbeteg.

Utóbbi megoldások különösen kisebb gyerekeknél hasznosak, akik még nem beszélnek rendesen, vagy félő, hogy stresszhelyzetben nem mernek megszólalni - ugyanakkor nagyobb gyerek esetén is jó szolgálatot tehetnek.

Fotó: technologythatworksblog.wordpress.com

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.07.05