Hozzávalók 4 főre
4 közepes csirkecomb
5 közepes méretű édes alma
3 teáskanál mustár
Só, őrölt fehérbors
Kakukkfű, oregáno, petrezselyemzöld Elkészítés:
Az almák magházát almamagozóval eltávolítjuk, majd meghámozzuk a gyümölcsöket. Ezután fél centis karikákat vágunk belőlük, és egy alufóliával kibélelt tepsibe rétegezzük a karikákat. Erre az almarétegre rakjuk a befűszerezett csirkecombokat, majd alufóliával lefedjük, és 180 fokon körülbelül 30-40 percig sütjük (attól függően, hogy milyen vastagok a combok).
Ha letelt a sülési idő, levesszük a fedő alufóliát, és addig sütjük tovább, amíg aranybarnák nem lesznek a combok. A húst kiszedjük a tepsiből, és félretesszük.
A megsült almaszeleteket kakukkfűvel, mustárral ízesítem, és egy villa segítségével teljesen pépesre töröm.
Tálalhatjuk fél adag barnarizzsel, kölessel, főtt burgonyával vagy burgonyapürével.
Energia | Fehérje | Szénhidrát | Zsír | Élelmi rost | Nátrium |
238 kcal | 26,3 g | 15,4 g | 7,5 g | 4,4 g | 276,6 mg |
Dietetikus véleménye:
Az alma-ágy miatt nem szükséges zsiradékkal kikenni a tepsit, ugyanis az almák megvédik a húst attól, hogy leragadjanak. Mivel nem használunk hozzáadott zsírt/olajat, így óvhatjuk gyermekeinket és magunkat is a felesleges kalóriáktól. (A megsült almát könnyedén el lehet távolítani az alufóliáról, így a mosogatás is egyszerűbb.)
A már jól ismert burgonyapürét úgy dobhatjuk fel, hogy a sült almát hozzákeverjük a burgonyához - így kisebb gyermekeinknek is kedvezhetünk ezekkel a falatokkal.
Mi magyarok a nemzetközi ajánláshoz képest (5g), háromszor annyi sót fogyasztunk, amely a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kedvez. Már gyermekkorban érdemes oda figyelni arra, hogy az ízérzékelését hogyan alakítjuk, hiszen ebben az életszakaszban megszokott ízeket fogja előnyben részesíteni (nagy valószínűséggel) élete további részében is. Ez a recept jó példát mutat arra, hogy só mentesen, vagy csak nagyon kevés só felhasználása mellett is lehet igazán ízletes ételt készíteni.
A kakukkfüvet sok háztartásban nem ismerik, bár kiválóan illik a szárnyasokhoz. Karakteres íze miatt óvatosan bánjunk vele.