Apák napja a Föld különböző országaiban

Szülők lapja

Ünnepek

Szülők lapja


Honnan ered ez az ünnep? Mikor kezdték köszönteni az apákat? Idén június 17-én lesz apák napja: ne felejtsünk el megemlékezni róla!

Az apák napja  eredetéről
Volt egy kislány, akinek meghalt az édesanyja, amikor a 6. gyermekét szülte. Édesapja egyedül nevelte fel őt és a testvéreit. Később a már felnőtt hölgy, Mrs Dodd, azt gondolta, hogy neki kivételes apukája volt, akit meg kell ünnepelni. Felkereste hát a papot, hogy mondjon egy misét édesapja emlékére. Mivel ezt a misét június harmadik vasárnapján tartották, ezért ezen a napon kezdték köszönteni az apákat Amerikában. 1966-ban Johnson elnök írta alá, hogy ez a nap lesz az apák napja, majd Nixon elnök 1972-ben törvénybe iktatta.
1994-ben a United Way indított mozgalmat Magyarországon az apák napja meghonosítására.

Sokan megünneplik az apák napját a világon, többnyire ugyanabban az időpontban, de akadnak eltérések is.

Az Egyesült Államokban június harmadik vasárnapján van apák napja. Ekkor külön kihangsúlyozzák a gyerekek szeretetüket és ragaszkodásukat az édesapjuk iránt. Ezen a napon köszönteni szokták a pótapukákat, nevelőapákat, a nagypapákat, keresztapákat, a nagybácsikat is.

Angliában nagyon hasonlóan ünnepelnek, mint Amerikában, június harmadik vasárnapján. Az alkalomból ajándékokat is vásárolnak az apukáknak. Sokan szerveznek apák napi partit is, hogy minél többen megünnepelhessék az apák napját.

Bár Ausztráliában is a fentiekre emlékeztet az ünneplés jellege, ott egészen más időpontban, szeptemberben van apák napja. Az ausztrálok is ajándékokat vásárolnak és családi összejöveteleket szerveznek az ünnep alkalmából.

Indiában új ünnepnek számít az apák napja. Az ünnep ötletét a nyugati országoktól, elsősorban az USA-tól vették át. Különböző kulturális programokat szerveznek ebben az országban is az apák tiszteletére. Nem titkolt céljuk felhívni a gyerekek figyelmét az apák tiszteletére, szeretetére, az apákat pedig arra ösztönzik, hogy töltsenek több időt gyerekeikkel, figyeljenek oda rájuk.

Az ünnep lényege szerte a világon ugyanaz: tisztelet, szeretet az apák iránt. Ajándékokkal, összejövetelekkel köszöntik az apukákat, nagypapákat a Föld számos pontján.


 


Szülők lapja

Ünnepek

Szülők lapja


2012.06.14