Az apa mint példakép - Hogyan vehet részt az apa a gyereknevelésben? Mi az, amit a gyerek leginkább az apától tanul meg?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Az apa mint példakép - Hogyan vehet részt az apa a gyereknevelésben? Mi az, amit a gyerek leginkább az apától tanul meg? Egy apa nem csak a fiának lehet példaképe, hanem a lányának is. Mi az, amit csak az apukák tudnak megtanítani a gyereküknek? Miért van szükség az apukákra is a gyermeknevelésben? Hogyan foglalkozik egy ügyes apa a gyermekével? Az édesapákra manapság egyre nagyobb szerep jut a gyermeknevelésben, elég csak arra gondolunk, hogy ma már egyáltalán nem számít szokatlannak, ha egy apuka megy el gyesre és nem az édesanya. Az apaminta a gyerek első három életévében igazán fontos. Hogy miért, cikkünkből kiderül.

Az apa mint példakép - Hogyan vehet részt az apa a gyereknevelésben? Mi az, amit a gyerek leginkább az apától tanul meg?


Az apukák segítenek a kisgyereknek leválni az anyukáról
Az első három életévben az édesanyáé a főszerep a baba, kisgyerek gondozását illetően, a kettejük közötti szoros kapcsolat a szoptatás intimitásával veszi kezdetét, és válik mind szorosabbá. Az apa egyik kulcsszerepe az első pár évben, hogy segítsen a kisdednek leválnia az édesanyjáról. A fokozatos és szelíd anyáról történő leválás azért fontos, hogy a gyerek önállósága szépen lassan kibontakozhasson.

Ez az elszakadási folyamat sokszor megrémisztheti a kisgyermeket, ilyenkor jut hangsúlyos szerep az apának, aki segít enyhíteni a gyermek leválásból fakadó szorongását. Az apai gondoskodással és szeretettel a gyermek megérzi, hogy az édesanyán kívül létezik más is, aki ugyanolyan fontos szereplő az ő kis életében.

Az apára ugyanolyan szükség van, mint az anyukára
Nem csak a kisgyermek szorongását enyhíti az édesapa, hanem nagyon sokat segít a lelki támogatással az anyukának is. Ha az apa nem veszi ki kellően a részét ebben a leválási folyamatban, akkor felmerül annak a veszélye, hogy az anyuka a gyerekről mint egyfajta függőségről nem akar majd lemondani. Ez a "gyerektől való függőség" kevésbé tud kialakulni, ha az anya mellett egy határozott férfipartner áll.
De visszafelé irányba is pozitívan tud működni a dolog:  az édesanya igénye, hogy támogassák, megerősíti az apát abban, hogy őrá is ugyanolyan szükség van, a példakép kialakítási folyamatban rá is fontos szerep hárul.

Az apa nem csak a fiú, hanem a kislány példaképe is
A kisfiúk már elég korán elkezdik utánozni apát - csakúgy, mint a kislánykák az édesanyjukat. Az erkölcsi értékek és a megfelelő szociális viselkedés vonatkozásában az apa mint nevelőszemély nem csupán a fiúknak, hanem a lányoknak is példaképül szolgál. Sokan jelent például, hogy az apa hogyan bánik a gyermeke anyával, a saját anyjával, a környezetében lévő nőkkel - lekezelően? Partnerként? Tisztelettudóan? Megalázkodóan? Ez a viselkedés tudat alatt formálja a kislánya hozzáállását az ellenkező nemhez - csakúgy, mint a kisfiúét a lányokhoz, nőkhöz.

A kisfiú tudat alatt megfigyeli az apa testtartását
Az utánzás már a testtartás leutánzásával kezdődik: a kisfiúk érzékelik, hogy egy férfi hogyan mozog, hogyan jár, hogyan ül. Megfigyelik, hogy az apa testtartása inkább egyenes vagy hajlott. Az apa járása rohanós, hanyag vagy sokkal inkább eleganciát, kimértséget tükröz? Ezek a benyomások tudattalanul beivódnak a kisgyerekekbe, és kihatnak a viselkedésükre.

Erkölcs, elvek, életszemlélet - az apa példája fontos
Gyakran az életszemléletet, az élethez való pozitív vagy negatív hozzáállást is átveszik az apától. A kisfiúk gyakran csodálatos hősként tekintenek az apukájukra.
Már egészen korán olyan hobbit választanak maguknak, mint az apukájuk. Ha apa szereti nézni a focit a tévében, akkor ők is vele nézik, holott nem is biztos, hogy teljesen megértik a játék lényegét.
Természetesen ehhez később még hozzácsapódik az ideálok és értékek átvétele apától, amit barátok, egyes körülmények könnyen meg is változtathatnak, hiszen nem kőbe vésett elhatározásokról van itt szó. Ezek az elvek arra feltétlenül alkalmasak, hogy a fiúk későbbi életére irányt szabjanak, biztos alapul szolgálnak, hogy az esetleges problémás kilengéseiket rendes mederbe tereljék.

Hogyan kell a nőkkel bánni? - csak az apa tudja a fiúnak megtanítani
Egy fiú az apjától tanulja meg, hogy hogyan kell bánni a nőkkel. Csak az apa példamutatásával tudja a saját maguk nemi öntudatát kialakítani.
És hogy milyen nagyon tud hatni a példakép a későbbi személyiségre? Például ha az apa vesztesként tűnik fel a nemek harcában, alul marad a nőkkel folytatott küzdelemben, akkor ez a kisfiúnak azt tanítja, hogy a nőktől teljesen elhatárolódjon, ami később akár nőgyűlöletig  is fajulhat.

Egy gyenge, jelentéktelen, kevésbé karakteres apakép odáig vezet, hogy a fiú később "macsóviselkedést" ölt magára, ami időről-időre egyre hangsúlyosabbá válik. Az alázatosságot kompenzálandó a fiúban hiányos önértékelés és akár magasabb agresszivitásra való hajlam alakulhat ki.
Ha másért nem, hát ezért kell a férfiakat mindenképpen bevonni a gyereknevelésbe, hogy a kisgyerek személyiségfejlődése természetes módon alakuljon.

Az apa mint példakép - Hogyan vehet részt az apa a gyereknevelésben? Mi az, amit a gyerek leginkább az apától tanul meg?
Az apával töltött idő teljen minnél több mókával, játékkal, szórakozással

Példaképnek lenni a gyakorlatban
Ahhoz, hogy valaki jó apa lehessen, nem elegendő jó éjszakát kívánni a gyereknek az esti elalvás előtt, hanem az apának aktívan ki is kell vennie a részét a gyermeknevelésben.

1. Hétvégi kirándulások
Ezek a közös családi programok lehetővé teszik, hogy az apa értékes időt töltsön el gyermekével.

2. Napi rutin, fix időpontok
Az is sokat segít, ha vannak "apás időpontok" és "apás programok", olyan feladatok, amit csak apa hatásköre. Például apa vlgzi az esti fürdetést, vagy mondjuk minden hétfőn-szerdán-pénteken ő viszi a kisgyereket a bölcsibe.

3. Összehangoltság, jó viszony az anyával
Nem csak a fent említett nemi szerepek tisztázásában segít, hanem egy nyugodt harmonikus családi légkör a gyerek érzelmi biztonságának legfőbb alapja.

Az, hogy együtt tölti az apa az időt a gyermekével, még közel sem elég, és attól még a gyerek nem fogja tudni átmásolni magának a példát. A kiegyensúlyozott életvitel, a családról történő felelősségteljes gondoskodás is alapfeltéttele a jó gyermeknevelésnek. Csak az tud sikeres életvitelt a gyerek felé közvetíteni, illetve csak az az apa lesz hiteles a gyerek szemében, aki nem csak papol, hanem maga is úgy él, mint amire a gyerekét tanítani próbálja - ne felejtsük, a gyerek nem csak pozitív tulajdonságokat vesz át.

Sok játék, gondtalan szórakozás a gyerekkel
Senki sem hibátlan, és ezt fontos mindig észben tartani. Az apa kitűzhet bármilyen elvárást magának, de ha azzal csak önmagát és a családját stresszeli, akkor az a gyerek nevelésére is nagyban kihat. Fontos tehát, hogy az apa töltsön minél több tartalmas időt a gyerekével, szórakozzanak nagyokat, játszanak önfeledten, amennyit csak tudnak.

Az apa érezze magát megtisztelve, hogy valakinek a példaképe lehet - hiszen a kisgyerek szemében az apa pont olyan figura, mint egy igazi hős.

Eredeti cikk: real.de
Fotók: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.02.11