Az újszülött és csecsemő napi ritmusának kialakítása

Dr. Somló Pál

Újszülött

Dr. Somló Pál


Az újszülöttnek nagyon fontos, hogy szabott napirendje legyen. A baba születésétől fogva alakítsunk ki rendszerességet a kis jövevény körül. A napirend meghatározását bizonyos határok között rábízhatjuk a csecsemőre. Állandó programként kell beiktatni az újszülött életébe a játékot, foglalkozást és a fürdetést.

Nappal - a csecsemő nappali napirendje
A napi ritmust úgy alakítsuk ki, hogy reggel ébredés után eszik a csecsemő, majd pihen. A délelőtt folyamán, amikor amúgy is ébren van, foglalkozzunk, játsszunk vele egy ideig, majd evés után ismét pihenni hagyjuk. Az ebéd utáni időszak szintén az alvásé. A legtöbb csecsemő a késő délutáni, koraesti órákban élénkül föl, ekkor igényli a legtöbb foglalkozást. Ezt az időt mindig tervezzük, szervezzük meg számára. A CSECSEMŐHŐZ MINDIG BESZÉLJÜNK, HA FOGLALKOZUNK VELE! Ez természetesen nem vonatkozik az éjszakára, ill. a késő esti utolsó etetésre.

Éjszaka - a csecsemő éjszakai napirendje
Az esti játék után az éjszaka felé egyre csöndesülő legyen a ritmus. Ez azt jelenti, hogy a játék vége legtöbbször a fürdetés, ami még egy kicsit játék, de egyben már az elcsendesülés és az éjszaka jöttét jelzi. Utána eszik a csecsemő, majd csöndes mesélés mellett lefektetjük. Ettől az időponttól kezdve már hangos, erős inger nem éri. Ha tisztába is kell rakni, akkor is csak csöndes duruzsolással, kevés mozgatással és csak akkor vegyük ki az ágyából, ha szükséges. Az éjszaka folyamán, ha még későn is eszik az újszülött, akkor ez nagyon nyugodtan, szinte félhomályban történjen, tisztába csak akkor tegyük, amikor szükséges. Ha máskorra nem is jut, ilyenkor mindig tegyük mellre, a nap befejezéseként. Utána már csak simogatással nyugtassuk meg, ha felsírna. Lehetőleg ne vegyük ki az ágyából. Semmi esetre se vigyük a saját ágyunkba, magunk mellé. Ha kéri, éjszaka is szoptassuk meg.

Hasfájás csecsemőkorban
A hasi görcsöknek van még egy fajtája, amely elsősorban az anyatejjel táplált, leány újszülöttek sajátja. Ez erős fájdalommal és görcsökkel, puffadással és bélgáz képződésével jár. Sok terápiát találtak már ki rá, de egyik sem az igazi. Mindegyiket végig lehet próbálni, hatékonysága egyénileg különbözik. Saját tapasztalatom szerint az édeskömény tea és enyhe görcsoldó is hatásos lehet. Az idő múlásával lassan elmarad.

Folyadékpótlás, vitaminok újszülöttek számára
A komplett táplálékot nyújtó anyatej mellett, a mi éghajlatunkon, a csecsemőknek 2 hetes koruktól szükségük van D-vitaminra. Ezt az orvos rendelésének megfelelően kell adni. Az anyatejjel táplált csecsemők K-vitamint is kapnak. Szintén ki kell egészíteni az anyatejet folyadékkal, mert ebből a csecsemőnek nagyobb a szükséglete, főleg az igen száraz panellakásokban. Ezt elsősorban forralt, visszahűtött vízzel oldjuk meg. Két étkezés között megkínáljuk őket.

Szerző: Dr. Somló Pál


Dr. Somló Pál

Újszülött

Dr. Somló Pál


2008.05.06