Az újszülött külseje

Hartung Vilmosné Andrea

Újszülött

Hartung Vilmosné Andrea


Az újszülött több mindenben eltér egy néhány hetes csecsemőtől. Van néhány jellegzetes vonás, amitől kicsit furcsa is lehet a kinézete, és ez aggaszthatja a szülőket. Pedig nincs ok az ijedségre, ezek lassan el fognak tűnni.

Mik lehetnek ezek a „furcsaságok”?
*duzzadt szemhéj
*lüktető kutacs
*megnagyobbodott nemi szervek
*duzzadt emlő
*lányoknál rózsaszínes folyás nyomai a pelenkán
*apró kiütések az arcon, akár pattanásszerű is lehet
*bőrszín változásai
*finom szőrzet a vállon és a derék környékén
*kékes folt a csípő tájékon, ez az ún. Mongol folt
*deformálódott fej
*duzzanat vagy véraláfutás a fejen
*hideg kezek és lábak
*kék végtagok
*befele forduló lábfejek
*görbe láb
*kicsi, csapott áll
*piros foltok a szemhéjon, tarkón, orron
*kancsalság
*apró kis fehér foltok az állon, orron, orcán
*szemfehérjén apró kis bevérzések
*köldökcsonk

Ezekben az elváltozásokban sok minden közrejátszik, így például szülőcsatornán való áthaladás, vagy az anyai hormonok.


Az anyai hormonok hatása az újszülöttre
Az anya véréből az újszülöttbe átkerült hormonok különböző elváltozásokat hozhatnak létre.
Mind leány, mind fiú újszülötteknél megfigyelhető az emlők duzzanata, esetleg belőlük savós váladék is ürülhet. Ez nem kóros! Anyai hormonok hatásának a következménye. Magától elmúlik, ha nem nyomkodjuk, nem sértjük meg. Egy anyai hormon (ösztrogén) jelenléte miatt jelentkezhetnek az újszülöttek arcán fehér, „pattanás szerű” acnék, (comedo) ezek maguktól elmúlnak, nem szabad őket bántani. Az anyai hormonhatás következtében jelentkezhet, kezelést nem igénylő, néhány nap alatt megszűnő jelenség az újszülött leánygyermekek hüvelyi folyása, rózsaszínes váladékozása, esetleg vérzése.

Az újszülött koponyájának alakváltozása
A fej a szülőcsatornán áthaladva igen erős nyomásnak van kitéve. Emiatt a fej deformálódhat. Pl:
Elhúzódó szülés után előfordulhat koponya vizenyős duzzanata, esetleg a bőr és csont közötti bevérzés, ami formátlanná teszi az újszülött fejét. Nem kell elkeseredni, semmi tennivaló nincs vele. Az előbbi néhány nap alatt eltűnik, az utóbbi esetleg megkeményedik, széle sáncszerűen ki-kiemelkedik, de néhány hónap múlva maradéktalanul felszívódik.

Az újszülött kutacsa
A kutacs a csecsemő feje tetején található lágy rész, a koponyacsontok összeilleszkedésének helye. A kutacs pulzálása normális jelenség, viszont ha besüppedt, vagy kidudorodik, fontos jelzés a szülők számára! A kutacs besüppedése szomjazás jele lehet, ilyenkor az édesanyának meg kell szoptatnia az újszülöttet, a kidudorodás már komoly, az agyban lezajló kóros folyamatok jele lehet, ezért fontos orvoshoz fordulni! A kiskutacs 6-8 hét alatt záródik össze, a nagykutacs 12-18 hónapos kor körül záródik.

Az újszülött bőre
Megszületéskor a legtöbb újszülöttet szürkésfehér krémes anyag borítja, melyet magzatmáznak hívnak. Méhen belül a magzatmáz védi a magzat bőrét a magzatvíztől. Ez az anyag fontos védőhatású, ezért nem szabad eltávolítani, születést követően hamarosan felszívódik. Abban az esetben, ha időn túl születik meg a gyermek (41-42. hét), ez az anyag már felszívódott, így gyakran az újszülött bőre száraz és ráncos. Emiatt nem kell aggódni, az újszülött bőre hamarosan ki fog simulni.
Van néhány elváltozás, melyek ideiglenesek, nem kívánnak beavatkozást, ilyenek pl. a vörös foltok, melyek legtöbbször a szemhéjon, tarkón és az orrnyergen lázhatók.
Ha az újszülött bőrszíne szürkés-kékes, keringési rendellenességre utal, mely azonnali beavatkozást igényel.


 


Hartung Vilmosné Andrea

Újszülött

Hartung Vilmosné Andrea


2009.03.18