Babahordozóval sokkal intimebb, de egyben aktívabb életet élünk a babámmal

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Babahordozóval sokkal intimebb, de egyben aktívabb életet élünk a babámmal

A babahordozás előnyeiről, pozitív hatásairól mesélt nekünk Dunár Ildikó maminbaba oktató, aki saját tapasztalatain keresztül mutatta be, hogy miért ajánlja a babahordozó minél gyakoribb használatát.

 

Biztosan sokan gondolkodtatok várandósan, vagy kisbabával azon, hogy vajon a babátok születése után hogyan alakul az élet? Aki esetleg még a nagy nap előtt áll, elmondom: minden más lesz.
Még mielőtt megijednétek: máshogy lesz szuper és csodálatos. Ráadásul elmagyarázhatatlanul, bonyolultan szép, de hogy a cikk témájára térjek: szerintem sokakban él az a tévhit, hogy babával az utazásokat el kell felejteni, kicsit be kell gubózni, leállni, és a játszótéren, valamint a gyerekmedence partján kiélni mindenféle kirándulós, fürdőzős vágyat.

Én is így gondoltam, de aztán Maminbaba - hordozós latin fittnes oktató lettem, rendszeresen mozogtam, szuper kedves embereket ismertem meg, nagyon jó közösség formálódott körülöttem és megtanultam, hogy a hordozás nagyszerű dolog.

A praktikumon túl a hordozásnak rengeteg pozitív hatása van
A hordozás nem csak praktikus, de számos előnye van. Erősíti a kötődésünket, a babám folyton velem lehet, a hátamnak, derekamnak, medencefenék izmainak sokkal jobb, és egy elmondhatatlan érzés, amikor rajtam és velem szuszog.

Babahordozóval kinyílik a világ
A pozitív tapasztalatokból építkezve, mi már fél éves babánkkal Prágába utaztunk. Amit mindenképp eltettünk a csomagok közé, az a jó minőségű hordozó volt, ami a babánk akkori mozgásfejlődési állomásának megfelelt és könnyű volt feltenni (baby tai). Aztán a szuper élmények miatt felbátorodtunk, jöhetett Lisszabon, aztán Athén, a Magas-Tátra (Szlovénia), Málta, Ausztria és most várom a párizsi kalandunkat.

Utazás közben is erősödik a kötődés közöttünk
A mi Matyink még nincs 2,5 éves, nyitott, barátságos, mozgékony, erős, szeretetteljes, szelíd és bátor gyerek. Ő a mi Mindenünk. Halás vagyok azért, hogy hordozhatom. Minden időmet Vele töltöm és nagyon jó megélni minden percet közösen, még azokat a csendes órákat/perceket is, amelyek során a hátamon alszik.
Már 17 kg-os és még mindig felkapom a hátamra, ha elfárad egy-egy nagyobb szintemelkedés után vagy egy hosszabb túrán.
Aki a túrázás helyett inkább a városnézést választaná - mi mindkettőt nagyon szeretjük -, annak is csak ajánlani tudom, mert egy nyüzsgőbb városban biztonságosabb, ha a "Kiscsomag" a hátunkon utazik, vagy csak van ideje az Anyukája illatát picit belélegezni, hogy a sok inger közepette megnyugodjon és kerek legyen ismét a világ.

Hordozót már fürdőzéshez is árulnak, így a pancsolás sem marad ki, és közben a test melegével és anyuka adta biztonsággal élvezheti a vizet a baba.

hordozókendővel kirándulás
Dunár Ildikó Matyival, aki a csatos hordozóban élvezi a hegyi túrát..

Alváshoz, szoptatáshoz is tökéletesen használható a hordozó
Tudom, hogy sokan félnek attól is, hogy az alvásidőt egy utazáskor nem lehet betartani és a baba túlpörög, de a hordozóban az alvás/altatás is tökéletesen működik, sőt, a szoptatás is egészen egyszerűen és diszkréten, kellemetlenség nélkül megoldható. Én szégyenlős voltam, aztán anyuka lettem és rájöttem, hogy az első a babám és hogy mások zavarása nélkül, de az Ő igényeit elsőként szem előtt tartva gondoskodjak róla. Nekünk ebben társunk, segítségünk volt a hordozó.

A hordozás az anyuka fizikai kondícióját is javítja
A hordozásban az a nagyszerű, hogy a babám növekedésével együtt folyamatosan erősödtem, egyre fittebb lettem. Most sokkal erősebbnek érzem magam, mint valaha, különösen, amikor nagy túrázók előtt, hátamon a Kiscsomagommal érek fel a hegy tetejére úgy, hogy közben együtt énekeljük a kedvenc Gryllus Vili bácsi által írt túrázós dalainkat. Ugyanakkor sok Apuka is hordoz és annak is megvan a maga varázsa, az Ő kötődésüket is erősíti és persze az Apukák gyakran erősebbek, a nagyobb gyerekeket jobban elbírják. Én a hordozás élményéről ritkán mondok le, pedig a férjem is nagyon szívesen vinné Matyit.

hordozókendővel utazás
Dunár Ildikó kisfiával Matyival, egy osztrák hegyi túra alatt hátán hordozza kisfiát.

Babakocsi kontra babahordozó
Sokan ragaszkodnak a babakocsihoz, aminek kétség kívül vannak előnyei, nekünk is van. A babakocsira rá lehet pakolni sok-sok dolgot, amit így nem nekünk kell cipelni, mi a közeli játszótérre gyakran azzal megyünk, rajta a kismotor, homokozó készlet, labdák, Anya kávéja. Ha a babánk szeret benne nézelődni vagy épp aludni, akkor igazan hasznos lehet akár hosszabb utakra is, de szerintem sajnos számtalan hátránya is van. Több helyet foglal és nehezebb, mint egy hordozó, repülőn fel kell adni, külön sorba kell állni, hogy visszakapjuk. A mi Matyink nem szeret benne hosszan ücsörögni, nem engedi magát bekötni. A babakocsi egy idegen test, a babánk nem rajtunk, velünk van, hanem egy tárgyban, amit gyakran nehéz a tömegközlekedésre vagy bármilyen lépcsőn felvinni, a boltokban nehezen fér el.

Mi a hordozás mellett döntöttünk, ha utazunk, sőt igen gyakran a hétköznapokban is. Ajánlom, hogy hordozási tanácsadóval vagy Maminbaba órákon ingyenesen próbáljatok ki többféle hordozót, és amelyik a legjobb volt, abból vegyetek magatoknak egy igazán jót.

Élvezzétek a hordozást, az együtt töltött időt, a kirándulásokat vagy akár csak a közös boltba menetelt, mert babával is lehet és érdemes is menni, világot látni, élvezni a közös perceket, mert nincs sok időnk, hamar felnőnek. Élvezzük hát ki minden pillanatát!


Kezdőfotó: Freepik
További képek:  Dunár Ildikó


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2023.09.14