A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással

Ha babahordozóban vagy kendőben hordozod a kisbabádat, nem árt pár alapvető szabállyal tisztában lenned. Például, hogy mi a helyes és egészséges testtartás, amit a baba felvehet a hordozóban? - ezt fotón is mutatjuk. Meddig kell arccal befelé hordozni a kisbabákat? Hogyan kerülhető el az anyuka hátfájása az állandó cipeléstől?

Akár hiper-szuper babahordozóban, akár látványos kendőben hordozod a kisbabádat, nem árt pár alapvető szabállyal tisztában lenned már egészen az elején! Például, hogy mi a helyes és egészséges testtartás, amit a baba felvehet a hordozóban? Meddig kell arccal befelé hordozni a kisbabákat? Hogyan kerülhető el az anyuka hátfájása az állandó cipekedéstől? Milyen a jó hordozómagasság?

A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással

A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással
Helyes babahordozás az első évben (Kép forrása: blog.preggieapp.com)


1. Lazán vagy szorosan?
Mindegy, hogy hordozókendőben vagy babahordozóban hordozod a kisbabádat, a csecsemőnek a lehető legnagyobb biztonságban kell lennie - ez a legfontosabb szabály! Nem szabad kicsúsznia a babahordozóból vagy "összecsuklania" a kendőben. A babahordozót/kendőt nem szabad a babán túlszorítani, de a csecsemő egészséges megtámasztását mindenképpen biztosítani kell.

2. Milyen legyen a baba testtartása a hordozóban/kendőben?
Nem mindegy, hogy a kendőben/hordozóban milyen lábtartást vesz fel a kisbaba.  A térdecskéit körülbelül a köldökmagasságáig kell felhúznia, a széttárt lábacskáknak pedig majdnem 90-fokos szöget kell bezárniuk.

Ez a baba amúgy is természetes testtartása, amit akkor is felvesz, ha nem hordozóban, hanem a kezünkben öleljük magunkhoz. Tulajdonképpen ezt a természetes testtartást kell biztosítani a hordozóban/kendőben is - a széttárt lábtartás a gyerek csípőizületét és a teljes tartóoszlopot tartja egészséges helyzetben. A baba hátacskáját mindig lazán körbe kell keríteni/kötni - így fogja tudni majd felhúzni a lábacskáit a megfelelő szögbe.

A közérthetőség miatt ezt fotón is mutatjuk. A BALoldali a HELYTELEN, a jobboldali az ajánlott testtartást mutatja.

A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással
Kép forrása: International Hip Disphasia Institut

3. Fejtámasztás
Addig is, amig a baba nem tudja önállóan tartani a kis fejét, meg kell azt támasztani. A jóminőségű babahordozóknak van fejmegtámasztó részük, kendő esetén pedig a helyes megkötési technika az, ami segíthet.

4. Hátfájás elkerülése
Az az anyuka, aki naponta több órát is cipeli a babáját, előbb-utóbb hátfájással szembesül. A kellemetlen hátfájást leginkább úgy lehet megelőzni, hogy a baba súlyát megpróbálod egyenletesen szétoszlatni a vállon-háton.

5. Baba biztonsága
A hordozókendőt soha nem szabad túl lazára kötni. Babahordozó esetén a biztonsági csatoknak és záraknak mindig zárva kell lenniük.

6. Minőség
Kisbabák előszerettel veszik szájukba a hordozó kötőkéit és egyéb kilógó darabjait, amit szívesen használnak cuminak, harapdálják, nyalogatják. Ezért mindenképpen körültekintően kell babahordozót megválasztani - jó, ha eleve olyat választasz, ami károsanyagmentes textíliából, illetve kendők esetén bevizsgált biotextíliákból készült. A hordozót mindig tisztán kell tartani, csakis vegyszermentes mosószerrel szabad mosni.

7. Arccal befelé vagy kifelé?
Védőnők és hordozási tanácsadók egybehangzóan azt tanácsolják, hogy arccal a test felé hordozd a babát - egyrészt ezzel felveszi a helyes pozíciót, másrészt a befelé hordozás a védelem érzetét kelti a babában, ami különösen a korai időszakban még ugyancsak elengedhetetlen.

8. Pántok meghúzása
Ne húzd túl a hordozó pántjait, hogy a babának ne kelljen homorítani, mert az káros a gerincnek.

9. Helyes hordozómagasság
Az a jó hordozómagasság, ha kényelmesen tudsz puszit adni a baba buksijára.

10. Fulladásveszély ellen
Mindig legyen szabadon a baba arca. A baba orrának és szájának szabadon kell lennie, hogy a fulladásveszélyt maximálisan kiiktasd.

Kezdőfotó: Facebook / uppymama.com
Forrás: Külföld / schwanger.at


Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2016.04.12