Babát szeretnénk! A családalapításra is fel kell készülni!

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Babát szeretnénk! A családalapításra is fel kell készülni!

„Tudod kislányom, amikor a méhecske rászáll a virágra és megtörténik a beporzás….” Általában ilyen és ehhez hasonló történetekkel kezdődött a mi korunkban a nemi életre való felkészítés.

Aztán jött a biológia óra és a tanárnő szégyenlősen elhadarta a férfi- és női nemi szervek működését, miközben mi izgatottan és szégyenlősen vihogtunk, hisz akkor még nem tudtuk, hogy ennek mekkora szerepe lesz a későbbi életünkben.

Bár a pironkodó tanárnő elmondása alapján nem valószínű, hogy sikerült tökéletesen megértenünk a nemi szerveink működését, azért a jegyzetekből az alapokat sikerült elsajátítanunk. Azt megtanultuk, hogy az új élet létrehozásához mi szükséges, hogyan kerül a baba a kismama pocakjába, de hogy ez mennyire összetett folyamat és milyen gondos előkészítést igényel, azt talán még most érett felnőttként sem mindig látjuk át.
Pedig a parányi életet nem elég fejben megtervezni, a szervezetünket gondosan elő kell készíteni a magzat „létrehozására” és gondos kihordására.

A gondtalan várandósság és leendő baba szempontjából az ideális az lenne, ha a párok tudatosan, egészségtől és erőtől kicsattanva indulnának neki a gyermekvállalásnak.

Hogyan készítsük fel szervezetünket?

Káros szenvedélyek elhagyása
Az első és legfontosabb, hogy fel kell hagynunk a szervezetünk mérgezésével. A káros szenvedélyeket minimum a baba tervezett fogantatása előtt 3 hónappal el kell hagyni!
Sokat hallani, hogy a dohányzás, a drogozás, az alkohol mennyire gátolja a fogantatás létrejöttét, illetve az egészséges utód nemzését. Bár nem is gondolnánk, de sokkal tovább megmarad a káros hatása, mint azt mi érezzük. Egy-egy nagyobb ivászat után a másnaposság - ahogy a neve is mutatja -, csak egy rossz napot jelent számunkra. Azonban a férfiak nemzőképességét akár 3 hónapra is tönkreteheti. A férfiaknál ugyanis – bár nem olyan látványos, mint nálunk nőknél -, szintén létezik egy nemi ciklus. Közel 100 napig tart, melynek első részében - azaz 74 nap alatt - kifejlődnek, majd 14 nap alatt megérnek a spermiumok. A cigaretta és a narkotikumok a spermiumok genetikai állományában okozhatnak olyan mérvű eltérést, hogy az a megtermékenyítésre alkalmatlanná válik. Ha mégis bekövetkezik a megtermékenyülés, akkor magzati korban jöhet elő olyan betegség, mely – hivatalos megnevezés szerint – az élettel összeegyeztethetetlen, azaz vetélést okozhat. Mivel a férfiak ciklusa közel 3 hónapot vesz igénybe, így a drogozás, a dohányzás, vagy az alkohol hatása közel negyed évig veszélyezteti a fogantatást, illetve a magzat kihordását.

Egészségi állapot
A leendő kismama egészségi állapota elsődleges szempont a felkészülésnél. Vannak olyan betegségben szenvedők, akik folyamatos orvosi vizsgálatra szorulnak. A cukorbetegek, magas vérnyomással élők, epilepsziások, súlyos szembetegségben szenvedők számára az orvosukkal történő konzultáció segít tisztázni, hogy milyen különleges ellátásra számíthatnak áldott állapotban. Speciális étrend, folyamatos kontroll, esetleg kórházi tartózkodás lehet szükséges számukra a baba biztonságos kihordásához.

Tisztasági szűrések
Mivel a fogantatás pillanatában nemcsak a baba neme dől el, hanem az is, hogy egészséges lesz-e, így érdemes a gondos felkészülés részeként egy alapos kivizsgáláson átesni a pár mindkét tagjának. Ez történhet a hölgyeknek a saját nőgyógyászuk, a férfiaknak az urológusuk segítségével, de léteznek olyan intézmények, melyek kimondottan ebben a tervezési fázisban nyújtanak segítséget. Az ún. családtervezési központok célja, hogy a szűrésen átesett párok egészségesen, a kockázati tényezők kizárásával kezdhessék el a családalapítást. Az esetleges fertőzések, peteérési zavarok, vagy a férfiak esetében a rossz spermiumkép ugyanis mind gátló tényezők és meddőségi problémákhoz, illetve vetéléshez vezethetnek.
A családtervezési központokban - többek között - a nők számára hüvelytisztasági vizsgálatot és ciklusdiagnosztikát végeznek, míg a pár férfitagjára egy egyszerű ondóvizsgálat vár. Sok férfi megijed e szó hallatán, pedig nem jelent egyebet, mint a steril edényben összegyűjtött ejakulátum leadását, melyet mikroszkóp alatt megvizsgálva a szakemberek megállapítják, hogy a spermiumok száma, alakja, mozgása megfelelő-e, a sperma nem tartalmaz-e fertőzésre utaló jeleket.

Érdemes a fenti vizsgálatokra rászánni az időt, ugyanis segítségükkel időben kiderülhetnek az esetleges problémák és sok időt, valamint idegeskedést spórolhatnának meg a párok.

Genetikai tanácsadás
A fogamzásra történő felkészüléskor a babavállalást tervezők családfájának elemzésével dönthető el, hogy szükség van-e genetikai tanácsadásra. A leendő anyuka és apuka családjában előforduló betegségek alapján ugyanis következtetni lehet a gyermekek betegséghajlamára is. Géndiagnosztikai eljárások keretében a fejlett orvostudománynak köszönhetően erre ma már szerencsére lehetőség van. A genetikai tanácsadókban a genetikus szakember a leendő szülőktől összegyűjti azokat az információkat, leleteket melyből a rizikófaktorokat vizsgálják. A felmenők betegségein túl a munkahelyi-, környezeti ártalmak, valamint a 35 év feletti gyermekvállalás kockázatait vizsgálják.  

Vírusos fertőzések kizárása
Fontos annak tisztázása, hogy a leendő kismama korábban átesett-e rubeolán, vagy bárányhimlőn, hiszen ezek a vírusos megbetegedések a várandósság alatt komoly veszélyt jelenthetnek a magzatra. Amennyiben még nem kapta el a fenti fertőzéseket, úgy a körzeti orvosától kérhet védőoltást ellenük.

Egészséges életmód, étkezési szokások
A káros szenvedélyektől való megszabadulással már sokat tettünk a saját-, és gyermekünk egészsége érdekében, de a megfelelő táplálkozásról sem szabad megfeledkezni.
A helytelen étkezési szokások miatt ma már szinte népbetegség a kövérség. Ez látszólag önmagában még nem indokolná a gyermektelenséget, mégis igen jelentősen befolyásolja a fogantatás képességét. A zsírszövet ugyanis olyan hormonokat termel, amelyek peteérési zavarokat, ovulációs problémákat okozhatnak.
Nemcsak az elhízás, de ennek épp az ellenkezője, a kóros soványság is a gyermekáldási esélyeket csökkentő faktor. Az állandó éhezés, nélkülözés, egyoldalú táplálkozás a test készleteinek kimerüléséhez, az egészség romlásához vezethet.
A rendszeresség és a vitaminokban, rostokban gazdag élelmiszerek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez, valamint az emésztés karbantartásához.

Vitaminok szerepe
Kulcsfontosságú, hogy a magzatvédő vitamin szedését a tervezett fogantatás előtt minimum egy, de inkább három hónappal megkezdje a kismama, hiszen ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az anyai vérben a megfelelő vitamin-koncentráció kialakuljon. A magzatvédő vitaminok legfontosabb hatóanyaga a folsav és a B12 vitamin, melyek nagyban befolyásolják a magzat egészséges fejlődését.

…és még egy fontos információ…
Ha néhány sikertelen próbálkozás után sem színezodik el a terhességi teszten mindkét csík, az még nem jelent problémát, ugyanis egy-egy együttlét során még a teljesen egészséges és jó időben próbálkozó párok esetében is mindössze 20-25% az esélye a fogantatás létrejöttének!

Felhasznált irodalom: Simó Tímea: Ha nem jön a baba – a meddőség okai és kezelése

Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2012.10.02