Babavárás 35 éves kor felett

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Babavárás 35 éves kor felett

Vajon mi az oka az egyre növekvő gyermektelenségnek, illetve miért tolódott ki ennyire a gyermekvállalás? Milyen veszélyei lehetnek annak, ha egy nő 40 év körül szül? A demográfusok és a szakemberek aggódnak, a 40 éves anyák pedig boldogok.

Meredeken emelkedik Magyarországon az első gyereküket negyvenéves koruk fölött szülő nők aránya, a mostani harmincévesek csaknem negyedének pedig nincs gyereke - derül ki az Index írásából>>.
 
Sok nő marad gyermek nélkül, mert túl sokáig vár
Meredeken emelkedik azoknak a nőknek a száma Magyarországon, akik 35-40 éves korukig várnak az első gyerekük megszülésével: a '70-es évektől napjainkig negyvenszeresére növekedett a 40 éves vagy idősebb első gyerekes anyák aránya. A trend a nőgyógyászokat, meddőségi szakembereket és a demográfusokat is aggasztja, mert a termékenységi idő nem hosszabbodik folyamatosan úgy, mint a várható élettartam. A soha nem látott gyermektelenségi arány pedig azt is mutatja, hogy sokan maradnak gyerek nélkül azért, mert túl sokáig vártak.
 
A szülőképes nők harmada soha nem lesz kismama
Magyarországon a szülőképes korukon túl gyermektelen nők aránya évtizedekig 10 százalék körül mozgott. „Jelenleg a 30 évesek fele, a 35 éveseknek pedig a 22-23 százaléka gyermektelen" – mondta Pongrácz Tiborné, a KSH Demográfiai Intézetének igazgató-helyettese, aki ezekből az adatokból arra következtet, hogy néhány év múlva már 20-35 százalék körül lesz a végleg gyermek nélkül maradt nők aránya. 
 
A petesejtek minősége 40 éves kor fölött romlik
Bár a világon most már minden ötödik nő dönt úgy, hogy csak 35 éves kora után vállal gyereket, a biológia nem tartja a lépést a megváltozott családtervezési igényekkel. „A mai 40 éves nők nem úgy néznek ki, ahogy a nagyanyáik néztek ki ennyi idősen, de a petesejtjeik ugyanolyanok" – magyarázta az Indexnek dr. Forgács Vince, a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó Forgács Intézet igazgatója. 
„A petesejtek minősége 40 éves kor fölött már rohamosan romlik, a sejtek 50-70 százaléka kromoszómahibás. Az ilyen sejtekből kromoszómahibás embriók lesznek, amelyeknek az 50-60 százaléka meg sem születik. Egy 43 éves nőnek például matematikailag 10-12 lombikkezelésre van szüksége egy sikeres, saját petesejtes terhességhez" – mondta Forgács doktor.

Babavárás 35 éves kor felett
   40 éves kor fölött a petesejtek több mint fele kromoszómahibás
 
A nő biológiai kora számít igazán, és nem a valódi életkora
Persze egy 42 éves kismama is lehet ugyanolyan fitt és egészséges, mint egy tíz évvel fiatalabb nő. Ami a teherbe esésnél igazán számít, az a nők biológiai kora, tehát bizonyos hormonok szintje és a petesejtek minősége – hangsúlyozta a meddőségi szakember. A magyar Asszisztált Reprodukciós Társaság szigorú előírásokkal szabályozza, hogy például milyen hormonszint mellett lehet még megpróbálkozni mesterséges megtermékenyítéssel. „Nincsen meghúzva egy éles határvonal, de a tapasztalatok szerint 43 éves kornál már van egy ilyen élettani határ" –  mondta Forgács doktor, akinek a 25 éves lombikbébipraxisa során egy 45 évesen saját petesejttel sikeresen teherbe eső nő volt  a „rekordere". Neki egy százalék volt az esélye.
 
Ideális lenne, ha a nők 30-35 éves korig legalább egy gyereket szülnének
A Forgács Intézethez forduló nők átlagéletkora az utóbbi öt-tíz évben 36,7 és 37 év között volt, ami az intézetet alapító doktor szerint egy aggasztó adat. „Egy 30 év körüli, petevezető-elzáródással vagy valamilyen hormonproblémával küzdő páciensnél egyetlen kezeléssel 40-45 százalékosra növelhető a teherbe esés esélye" – mondta Forgács. Egy 38 év fölötti páciens esetében viszont lehet, hogy már csak nagyon-nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudnak segíteni az ilyen problémákon.
 
Nem saját petés megtermékenyítéssel persze elvileg még a menopauza után is teherbe eshet egy nő. Sokszor az 50, sőt 60 év fölött csodálatos szülésekről érkező hírek mögött ilyen típusú mesterséges megtermékenyítés van – magyarázta Forgács, aki szerint ez az élettan megerőszakolása és nem pedig az orvostudomány dicsősége.
A 44 éve praktizáló nőgyógyász szerint mindent összevetve az lenne az ideális, ha a nők 30-35 éves korukig legalább egy gyereket szülnének, mert ezzel meghosszabbítják kicsit a termékenységi időszakukat.
 
A szülész-nőgyógyászok alkalmazkodtak a késői gyermekvállaláshoz
Ha sikerül teherbe esnie egy 35 éven felüli nőnek, akkor a nehezén úgy tűnik, túl van. „Tény, hogy gyakoribbak az olyan fejlődési rendellenességek, mint például a Down-kór, de ezek ma már korszerű szűrővizsgálatokkal mind kiszűrhetők. A terhesgondozásnak, a magzati medicinának az elmúlt időben alkalmazkodnia kellett a későbbre tolódott gyermekvállaláshoz″ – mondta Csermely Gyula nőgyógyász. „Minden, amivel a 35 év feletti szüléssel kapcsolatban riogatnak, igaz, de ezzel együtt teljesen vállalható dolog ennyi idősen szülni" – hangsúlyozta.
 
Ma már szinte “fiatalnak” számít egy 39 éves kismama
Ez a nyugalmas problémamentesség volt jellemző az Indexnek nyilatkozó, 35 éves koruk felett első gyermeküket szülő nők beszámolóira is. Egyikőjük – nevezzük Ildikónak – szerint a legfontosabb, hogy nagyon jó orvost válasszon az ember, aki nem tartja ördögtől való dolognak a 35 év feletti szülést. Ildikónak ez sikerült, és ezért csak abban a három percben érték kellemetlen megjegyzések – „miért kockáztat, anyukám... stb." – , amikor genetikai vizsgálaton volt, amit egyébként ő külön kért is. 
Egy másik nő – legyen Luca –, aki sokáig a munkájának élt, és ezért 39 évesen szül először, hasonló élményekről számolt be. „Semmilyen rosszallást vagy negatív hozzáállást nem tapasztaltam az orvosok részéről, sőt. Azt is mondták, nem látszom 39-nek, és hogy még jóval később is szülnek a nők, ezért a 39 ma már fiatalnak számít" – mondta.
 
Előítéletek a későn szülő nőkkel szemben
Az orvosokon kívül persze sok idősebb korában szülő nőnek a család vagy barátok előítéleteivel is meg kell küzdenie. Ildikónak – aki 35, 37 és 42 évesen szült –, az anyja és az anyósa is sokkal durvábban beszólt, mint bármelyik orvos. „Amikor 35 évesen szültem, még nem volt semmilyen megjegyzés, amikor 37 évesen újra teherbe estem, közepesen hülyének gondoltak, amikor pedig 42 évesen vállaltam még egy gyereket, teljesen idiótának néztek" – mesélte, de hozzátette, hogy csak a gyerekek és az ő egészségét féltették. 
Lucának ilyen problémái nem voltak: „Mindenki nagyon örült, hogy alábbhagytam a munkával, és végre szülök."
 
40 fölötti kismamák már kevésbé bírják a fizikai terhelést
Azt viszont mindenki, akivel beszéltünk, megemlítette, hogy nem a teherbe esés és a szülés nehézségei miatt nem érdemes sokáig halogatni a terhességet, hanem azért, ami utána jön. „A kisgyerekkor és az azzal járó fizikai nehézségek lehet, hogy gyorsabban kifárasztanak 40 fölött, mint mondjuk 30-35 éves kor között" – mondta például Luca, egy másik nyilatkozó anya pedig azt mesélte, hogy 39 évesen már sokkal jobban elfáradt a terhessége vége felé, mint 35 évesen . 
 
Az apák életkora sem mindegy
A közhiedelemmel ellentétben nem csak a nők termékenysége csökken a koruk előrehaladtával. „Az élet folyamán a férfiak nemzőképessége is romlik, bár nem olyan gyorsan, mint a nőké, mert a nők egy adott számú petesejttel születnek, amelyik folyamatosan fogy, de a férfiak spermiumtermelése életük végéig tarthat" – mondta Forgács doktor.

Babavárás 35 éves kor felett
  Az idősebb apák gyermekeinél gyakoribbak az idegrendszeri zavarok
 
A nők vagy a férfiak körében fordul elő gyakrabban a meddőség?
Egy amerikai kutatás szerint a férfiak még akkor sem hajlandóak elismerni, hogy terméketlenek, ha már több mint egy éve próbálják teherbe ejteni a feleségüket, és férfiterméketlenségi klinikákra járnak, ugyanis – hibásan – az impotenciával azonosítják a problémát. Pedig a férfiak között ugyanolyan gyakori a terméketlenség, mint a nők között: a párok egyharmadánál a férfiakkal, egy harmadánál pedig a nőkkel van probléma, a maradéknál mindkét oldalon találunk gondot. 
 
Az idősebb apák gyermekeinél gyakoribbak a mentális zavarok
Azért sem érdemes sokáig várni az apasággal, mert egyes kutatások szerint az idősebb férfiak gyermekei sokkal nagyobb eséllyel küzdenek skizofréniával, autizmussal, vagy lesznek szellemi fogyatékosok. Negyvenöt évnél idősebb férfiak esetében már 34 százalékkal nő a gyereknél a mentális betegség esélye. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a 25 évesnél fiatalabb szülők gyerekeit is sokkal gyakrabban diagnosztizálják mentális betegségekkel, de a nagyon fiatalok szülők esetében ennek az is lehet a magyarázata, hogy a szülők felkészületlenek voltak, és a gyerekek stresszben nőttek fel.
 
A magyar nők viszonylag korán szülnek az európai nőkhöz képest
Az EU-s országok átlagához (majdnem 30 év) képest viszonylag fiatalon, átlagosan 28 évesen szülik az első gyermeküket a magyar nők, bár ez az életkor az iskolai végzettség függvényében jelentősen változik. Az alacsony végzettségű nők átlagosan 22 évesen szülnek először, az egyetemet végzettek pedig majdnem 30 évesek az első gyerekük születésekor – mondta Pongrácz Tiborné.

Lehet-e boldog egy nő gyermek nélkül?
A növekvő gyermektelenség és a gyermekvállalás kitolódásának okát nem valamiféle értékválságban kell keresni, mert alapvetően gyerekszerető nép vagyunk. Egy 2009-es kutatásban a nők 70 százaléka azt mondta, hogy egy nő nem lehet igazán boldog gyerek nélkül, a '90-es években pedig egy felmérésben a válaszadók 92 százaléka gondolta úgy, hogy jobb annak, akinek van gyereke – mondta a demográfus.
Pongrácz Tiborné szerint azért is probléma, hogy egyre idősebb korukban szülnek először a nők, mert így a hagyományos nagyszülői szerepek elvesznek majd. „Ha egy nő 40 évesen szül, és aztán a lánya is így tesz, akkor 80 évesen lesz vagy inkább lenne nagymama" – mutatott rá Pongrácz.
 
Szerző: Csonka Anna, Index
Fotó: Freedigitalphotos.net
 
 
 

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2014.04.16