Csecsemőket fertőzhetett meg szamárköhögéssel egy járványügyis - Köhögött, mégsem vett fel maszkot

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Csecsemőket fertőzhetett meg szamárköhögéssel egy járványügyis - Köhögött, mégsem vett fel maszkot

Már akkor köhögött a Fővárosi Kormányhivatal járványügyi ellenőre, mikor ellenőrzést tartott a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekintenzív osztályán. Maszkot többszöri felszólítás ellenére sem viselt. Csak két nappal később, betegsége beigazolódását követően értesítette a kórházat és a kontaktokat.

Szamárköhögéssel kezelik azt a járványügyes ellenőrt, aki maszk nélkül végzett ellenőrzést a GOKVI gyermekszívsebészeti osztályán. Már munkája közben is köhögött, ám csak két nap múlva közölte, hogy az említett betegséggel kezelik, ekkor azonban - a Budapest Főváros Kormányhivatalának elmondása szerint - haladéktalanul megtett minden óvintézkedést és vizsgálatot rendelt el.

A beteg ellenőr egyébként a gyermekszívsebészet után a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáját is felkereste, de ott betegekkel nem találkozott. 

A Népszava úgy tudja, mindkét intézményben megtették a járványmegelőző intézkedéseket, azaz oltásokat rendeltek, és kutatják, kikkel került kapcsolatba a hivatalnok; az azonban csak hetek múlva derül ki, hány kisbabát fertőzhetett meg, ezért közülük azokat, akik megfertőződhettek, a többi kisgyermektől elkülönítették.
A GOKVI kommunikációs osztálya közölte: „jelenleg intézetünkben az esetből kifolyólag nincsen fertőzött kisgyermek, vagy kolléga. Fokozott higiénés óvintézkedéseket tettünk, a gyermekek állapotát folyamatosan figyelemmel kísérjük”

A Népszavának nyilatkozó infektológus szerint a szamárköhögés egy rendkívül fertőző betegség, melynek lefolyása csecsemőkorban a legsúlyosabb: köhögési rohamok és magas láz jellemzi, de légzésleállás is előfordulhat. A csecsemők első alkalommal csak 2-3, illetve 4 hónapos korban kapnak - egy maximum 5 évre védelmet nyújtó - oltást a szamárköhögés ellen

Mivel a gyermekkardiológiai intenzív részlegén szívsebészeti beavatkozásra váró és szívműtéten már átesett, főként újszülött csecsemőket kezelnek, így az intézményben kezelt kicsik így gyakorlatilag védtelenek voltak.

 

Forrás: Népszava
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2024.06.27