Dobó Kata így sétáltatja kislányát, Szofit

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Erős fényvédő készítménnyel, napbiztos ruházatban, elegendő folyadékkal vág neki a kánikulában a közös sétának Dobó Kata öt hónapos kislányával, Szofival. Kata óvatossága indokolt, a kánikulai napok nagyon veszélyesek a kicsikre, de napfényre is szüksége van a szervezetnek, így a bezárkózás nem jó megoldás.

„Mivel érzékeny és világos a boröm, évek óta komolyan odafigyelek, hogy a lehető legkevesebb napsugárzásnak tegyem ki. Emellett rendszeresen járok anyajegyszűrésre is, Szofinál pedig már születése óta fokozottan odafigyelek, hogy csak egészséges mértékű fény érje” – meséli Dobó Kata.

Dr. Kricskovits Ágota, a Telki Kórház orvosigazgatója szerint már kisgyerekkorban is fontos a napfény, hiszen az UVB nélkülözhetetlen a D-vitamin képzodéséhez és a csontok egészséges fejlődéséhez. Ugyanakkor csakis magas faktorszámú fényvédő készítménnyel tanácsos a szabadban tartózkodni. A szakember szerint megfelelő odafigyeléssel elkerülhető a kisbabákra különösen veszélyes napszúrás vagy napégés, ami bizonyíthatóan növeli a felnottkorban kialakuló melanóma kockázatát, azaz a bőr festéktartalmú sejtjeinek rosszindulatú burjánzását. A nyári szezon után a szakember szerint érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, hogy felmérhessük bőrünk napozás után állapotát és időben kiszűrhessük az esetleges elváltozásokat.

Dobó Kata így sétáltatja kislányát, Szofit

„Az egyéves kor alatti gyermeket direkt napfényhatás nem is érheti” – mondja Dr. Kricskovits Ágota. Az orvosigazgazó szabadban töltött közös sétára a kora reggeli vagy délután 3 óra utáni időszakot javasolja, és ha lehet, strandra is csak reggel vagy délután menjünk. A kicsiket érdemes már indulás előtt alaposan bekenni: nem árt, ha az erős fényvédő készítmény vízbe menés előtt teljesen felszívódik a baba bőrén. Ügyelni kell rá, hogy a gyermeken mindig legyen pamutruha és sapka. „A sapkánál felejtsük el a divatot, egyértelműen fehéret kell venni, és olyat, amelyik leárnyékolja az arcot és a fület, sőt lehetőleg a nyakat is” – mondja az orvos.

„Imádok Szofival a szabadban sétálni – mondja Dobó Kata –, hiszen ilyenkor rengeteg új élmény éri a babát. Minden percét élvezem első közös nyarunknak, de nagyon figyelek a napvédelemre is, hogy csak a felhőtlen pillanatokra emlékezhessünk.”

 


Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2012.08.29