Eleget mozognak-e a gyermekeink?

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyereknevelés

Dr. Árvainé Koczok Márta


Régen kimutatták már, hogy a megfelelő mozgás dopamint szabadít fel az agyban, aminek következtében örömöt élhetünk át. A kezdeti izzadós-elfáradós szakasz után, így a testi-lelki jól-létet is megtapasztalhatjuk. Jutalom ez cserébe a fáradozásunkért. Többek között ezért is fontos a mozgás gyermekkorban, felnőttkorban egyaránt. Eleget mozognak a gyerekek az óvodában, az iskolában, vagy otthon?
Sajnos sok szülőtől hallom, hogy a gyermekek óvoda-iskola után már nem mozognak, elmegy az idő az utazással, tanulni is kell még, vacsora, fürdés, hamar le kell feküdni. Csak hétvégén jut erre idő. Sokan úgy vélik jó és elég is az, amit a gyerek napközben az oviban, vagy a suliban mozog. Most már van mindennapos testnevelés, ezzel a mindennapi mozgás kipipálva!

Igen ám, mégis egyre többször tapasztaljuk, hogy gyermekünk hazaérve nehezebben kezelhető, energikus, vagy épp az ellenkezője: dől-borul, olyan fáradt.
Miért lehet mindez? Mégsem mozognak eleget?

Nem mindegy mit, mennyit és mikor mozog a gyermek
A válaszom egyszerű: nem mindegy mit, mennyit és mikor mozog a gyermek.
Életkorának megfelelő mozgásra van szüksége, és ez nem biztos, hogy egybeesik a tornaterem beosztásával, vagy a délutáni edzések ritmusával. És természetesen a leginkább a friss levegőn, szabadon eltöltött játék lenne az elsődleges a gyerkőc kb. 9 éves koráig!

Sok túlmozgásos, vagy éppen szorongó gyermek számára az irányított testmozgás kudarcokkal teli, míg a játszótéren, vagy parkban önfeledten rohangál.

Hogyan hat a mozgás az iskolai tanulmányokra?
Azt is régóta tudjuk, hogy a mozgás kihat az agy más területeire is. Aki például nem mászik, csak rögtön feláll és elindul, annak később tanulási képességzavarai alakulhatnak ki. Szerencsére ezt ma már egyre gyakrabban, és korábban fel lehet ismerni, és pl. mozgásterapeutához irányítani a családot.

Ha tehát nem biztosítjuk számukra ezt a fajta feltöltődést, akkor kevesebb sikerélményük lehet tanulásban, és tornaórán egyaránt.

Mozgás, játék, kikapcsolódás a szabadban
Épp a felsoroltak miatt kérem szülőtársaimat, hogy férjen bele a mindennapokba is az önfeledt játék, és mozgás is! Könnyebben megy a házi feladat, ha előtte egy órát a játszótéren voltunk, vagy kikapcsolódtunk.

Ne tartson vissza minket az időjárás sem! A gyerekek például imádják az esőt! Gumicsizma, esőkabát, és nincs is jobb a pocsolyában tapicskolásnál, vagy az esőcseppek hullásának megfigyelésénél! Ez szülőt-gyermeket egyaránt kikapcsol.

Ősszel lehet nagyokat sétálni, biciklizni faleveleket, terméseket gyűjteni – de a lényeg, hogy semmit ne erőltessünk! Olyasmit csináljunk, amit mindannyian élvezünk.

Ha végképp a lakásba szorulunk, ne csüggedjünk. Néha 10-15 perc önfeledt kacagás is elég a felfrissüléshez.

Néhány ötlet benti mozgásra:
  • Minden házban, lakásban van legalább egy folyosó: itt lehet labdát gurítani, vagy pattintani, dobálni – és közben még a napi eseményeket is átbeszélhetjük.
  • A kuglizás közben még a számolást, vagy a színeket is gyakorolhatjuk.
  • Kiváló szórakozás a papírrepülőzés, vagy a lufizás is.
  • A „mászós” gyerekekkel építsünk „biztonságos” mászókát: kisebb-nagyobb székekből, asztalokból, párnákból. A végén bele lehet ugrani egy babzsák-fotelbe.
  • A beltéri hinták is kikapcsolják a gyerekeket.
  • Apával a birkózás, párnacsata a nap fénypontja lehet!
  • Egy-egy matracon, vagy tornaszőnyegen pedig a bukfencezést gyakorolhatják a gyerekek.
  • A célba dobás is jó mulatság (pl. labdát, vagy plüsst vödörbe vagy kosárba beledobni).
  • Tornázhatunk együtt is. A kicsik imádják utánozni a különféle gyakorlatokat, közben mi is teszünk az egészségünkért, és még jó mintát is nyújtunk a számukra!
  • Emellett pedig akár minden nap lehet zenét hallgatni, és közben ugrabugrálni-táncolni!

A mozgás jótékony hatásai
Ne büntessük gyermekünket azzal, hogy otthon már nincs idő játszani, haladni kell.
Tévénézés helyett inkább válogassunk a fenti listából, higgyék el, megéri! Jót tesz az egészségnek, javítja a hangulatot, és a szülő-gyerek kapcsolatra is rendkívül jó hatással van!
Este pedig így biztosan jobb kedvvel, és talán könnyebben is fognak elaludni...!


Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: http://parbaj.cafeblog.hu/


Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyereknevelés

Dr. Árvainé Koczok Márta


2014.12.22