T é s z t á h o z
4 tojás
120 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
80 g liszt
citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor
margarin a forma kikenéséhez
K r é m h e z
300 ml joghurt
200 ml habtejszín
150 g porcukor
1 csomag vaníliás porcukor
1 evőkanál zselatin
1 citrom leve
T e t e j é r e
500 g piros gyümölcs (eper, málna, cseresznye)
2 csomag tortazselé
200 ml piros gyümölcsszörp Elkészítés:
Habosra keverjük a cukrot a tojások sárgájával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és apránként a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a masszához. A tortaformát kikenjük margarinnal, beleöntjük a masszát, és megsütjük. Akkor kész, ha a tésztába szúrt tű már nem marad ragacsos. Sütés után kiszedjük a formából, megvárjuk, amíg kihűl és kettévágjuk.
A krémhez simára keverjük a joghurtot a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével, beleöntjük a langyos vízben feloldott zselatint, végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt. Hűtőbe tesszük dermedni, addig, amíg még kenhető marad.
A krémmel megtöltjük és bevonjuk a tortaalapot, tetejét kirakjuk a megtisztított gyümölccsel, végül leöntjük a csomagoláson lévő elkészítési mód alapján elkészített tortazselével. A tortazselé készítésénél a víz egy részét a gyümölcslével helyettesítjük.
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
Ez a torta nagyon finom első születésnapi tortaként. A hozzávalók miatt csak 12 hónapos kortól adhatjuk ezt a tortát a kicsinek. A liszt és a tejtartalmú joghurt válthat ki nem kívánatos reakciókat fiatalabb korban. Gyümölcsként, ha lehet, friss gyümölcsöt válasszunk, ennek magasabb a vitamintartalma. A krém viszonylag sok C-vitamint tartalmaz, hiszen egy egész citrom levét frissen belefacsarjuk, és ezt hőközlés sem éri.