Én akkor sem csapok oda a gyermekemnek, ha rosszalkodik! - Hogyan lehet verés helyett öleléssel nevelni? Egy anyuka tapasztalata

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Én akkor sem csapok oda a gyermekemnek, ha rosszalkodik! - Hogyan lehet verés helyett öleléssel nevelni? Egy anyuka tapasztalata Verés, testi fenyítés, egy-két pofon a gyereknek: blogger szerzőnk a testi fenyítés témában írta meg legújabb blogbejegyzését - vajon tényleg nem árt a gyereknek a pofon és fenékre csapás, vagy a verés soha nem lehet indokolt? Kerékgyártó Andrea blogger szerzőnk a testi fenyítés témában írta meg legújabb blogbejegyzését - vajon tényleg nem árt a gyereknek egy-két anyai/atyai pofon, vagy a verés soha nem lehet indokolt?

A pofon öröklődik
Van egy meghatározó emlékem iskolás koromból: A fiú az anyja mellett sétál. Aztán tesz vagy mond valami az anyjának nem tetszőt és már repül is a pofon. Számtalanszor tanúja voltam ennek a jelenetnek. Teltek az évek, gyűltek a pofonok. Majd egy szép napon azt láttam, hogy a mama mond valamit, mire a fiú keze lendül és lekever egy hatalmasat az anyjának.

Ez az emlék nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nem hiszek a testi fenyítésben. Nem hiszem, hogy a verés és a megfélemlítés hosszú távon célravezető lenne. Mégis meddig lehet hatásos egy pofon? Egy kisgyereket még kordában lehet tartani vele, de egy tinédzsert? Előbb-utóbb eljön az idő, amikor a gyerek vagy kineveti a szülőt, vagy, mint a fenti történetben, nemes egyszerűséggel visszaüt.

A szülők négyötöde rendszeresen elfenekeli a gyermekét
A témával kapcsolatban egy érdekes cikkre bukkantam egy babás magazin szeptemberi számában. Az UNICEF felmérése szerint a szülők 80%-a fenekeli el a gyerekét rendszeresen!

Fenékre verés nem is verés?
Sok szülő a popsira ütést nem tartja igazi verésnek. Rossz hírem van a számukra. A Texas Egyetem a Michigani Egyetemmel karöltve ötven évet átfogó kutatást végzett, mely a gyerekek elfenekelését vizsgálta. Arra a megállapításra jutottak, hogy a fenékre ütés hosszú távon agressziót és antiszociális viselkedést okoz.

A vizsgálat több mint 160 000 gyerek életét követte nyomon 50 éven keresztül. A tanulmányból az derül ki, hogy azok a gyerekek, akiket rendszeresen elfenekelnek, agresszívabbak, mentálhigiénés problémákkal küzdhetnek és kognitív nehézségeik is adódhatnak. Ráadásul gyakrabban mondanak ellent a szüleiknek. A tanulmány eredményeinek publikálásával a kutatók szerették volna felhívni a szülők figyelmét arra, hogy a verés hosszú távú, súlyos lelki következményekkel jár.

Mit tegyél, ha elcsattan egy pofon?
Természetesen hatalmas különbség van egy-egy elcsattant pofon vagy fenékre ütés és a rendszeres verés között. A legbékésebb szülőnél is elszakadhat néha a cérna és eljárhat a keze. Fontos azonban, hogy miután lehiggadtunk, megbeszéljük a dolgot és, ha szükséges, elnézést kérjünk a gyerekünktől.

Az otthonról hozott példa a verés esetében is meghatározó. A kutatások szerint, azok, akiket gyerekkorában vertek, nagyobb eséllyel alkalmaznak maguk is testi fenyítést, azaz a verés nemzedékeken keresztül tovább hagyományozódik.

Engem nem vertek otthon - a szerző tapasztalata
Engem nem vertek a szüleim. A testvéreimmel együtt tisztelettudó, jó tanuló gyerekek voltunk. Tiszteltük a szüleinket és a tanárainkat. Azt hiszem pont azért, mert minket is tiszteltek a szüleink. Tiszteltek annyira, hogy nem emeltek kezet ránk.

A lányom öt és fél éves. Soha nem ütöttem meg és soha nem is fogom megütni. Túlságosan szeretem és tisztelem ahhoz, hogy kezet emeljek rá. Előfordult, hogy nekem is viszketett a tenyerem. A dackorszak igazi rémálom volt. Tisztában voltam azonban vele, hogy a verés nem lenne más, mint a saját eszköztelenségem és tehetetlenségem megnyilvánulása.

Az a bizonyos "nézés"
A férjem mesélte, akit szintén soha nem vertek meg, hogy volt az anyukájának egy nézése. Egy olyan nézése, ami azt jelezte, hogy elérte azt a bizonyos határt. Ez a nézés elég volt ahhoz, hogy azonnal összekapja magát. Nem kellett az anyukájának kiabálnia és pofozkodnia, elég volt csupán úgy néznie. Szerintem ez a nevelés csúcsa.

Ahhoz, hogy egy ilyen nézés működjön, szükség van valamire: a mindent elsöprő szeretetre, feltétlen bizalomra és tiszteletre a szülő és a gyerek között. Hosszú évek kitartó munkája van egy ilyen nézésben.

Verés helyett ölelés - működik!
Mivel egy igen derűs ember vagyok, nem hittem, hogy nekem is van ilyen nézésem. Kiderült azonban, hogy van. Amikor Fanni a végletekig felbosszant, elég csak ránéznem és azonnal megszeppen. Már szalad is oda hozzám és kéri, hogy "Anya, ölelj meg! Ne haragudj!" Én pedig szorosan magamhoz ölelem. Hiszem ugyanis, hogy az ölelés ezerszer hatékonyabb nevelési eszköz, mint a verés.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.09.18