Ezek nem hiányozhatnak egy kisgyerekes anyuka táskájából - Tippek kültéri programokhoz

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Kellemes időben a babák, kisgyerekek több időt töltenek a szabad levegőn, ahol más veszélyeknek vannak kitéve, mint a lakásban. 5 fontos tanács belgyógyász szakorvostól, hogy mi mindenre gondoljunk, mielőtt a játszótérre, szabad levegőre indulunk. Minél kellemesebb az időjárás, annál többen vannak a parkokban, és a játszótereken is felpezsdül az élet. A gyermekek nagy örömére, hiszen nincs is annál jobb, mint futkározni a réten, mászókázni, vagy olykor nyakig merülni a homokozóban. Annak érdekében, hogy a jó idő valóban a felhőtlen és felszabadult játékról szóljon, nem árt betartanunk néhány fontos szabályt. Hogy mire kell figyelnünk és milyen veszélyek leselkedhetnek a gyermekekre, dr. Petőházi Melinda belgyógyász szakorvos mondja el nekünk.

A gyerekek többet vannak a szabad levegőn, ilyenkor jobban kell ügyelni rájuk
„A szabadban való játéknak számtalan előnye van. A gyermekek a friss levegőn vannak hosszú órákig, megismerik az őket körülvevő természetet, nagyobb terület áll rendelkezésükre, ahol szaladgálhatnak, és együtt játszhatnak a kortársaikkal. Ám az önfeledt játék közben sem szabad megfeledkeznünk a réteges öltözködésről, a megfelelő fényvédelemről, a szükséges folyadékpótlásról és a higiéniai szabályok betartásáról. Ellenkező esetben akár megfázás, napszúrás, leégés vagy akár hányással és hasmenéssel járó vírusos megbetegedés lehet a játék vége” – mondja dr. Petőházi Melinda.

1. Öltöztessük rétegesen a gyerekeket, tegyünk be a megfelelő csereruhákat
Ha reggel indulunk a parkba vagy a játszótérre, arra is kell gondolnunk, hogy az akkor még kellemesen langyos hőmérséklet délutánra már a 20-30°C-ot is elérheti. Ezért nagyon fontos, hogy gyermekünket rétegesen öltöztessük, hiszen a játék hevében könnyen kimelegednek, hamar megizzadnak, ez pedig megfázást is eredményezhet.

2. Készítsünk be innivalót, és kínáljuk folyamatosan itallal a kisgyerekeket
Az izzadás miatt a folyamatos folyadékpótlásra is figyelnünk kell, hiszen a gyermekek belefeledkezve a játékba, gyakran észre sem veszik, ha szomjasak.

3. Elengedhetetlen a kissapka, a naptej és az esőkabát – ne felejtsük otthon
Amilyen gyorsan változik az időjárás, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, leéghetünk vagy akár meg is ázhatunk. A káros sugarak ellen hatásos védelmet nyújt a sapka, amely a szeles időben is praktikus lehet, sőt a gyermek bőrtípusának megfelelő fényvédelemről is gondoskodnunk kell. Az eső ellen egy kicsire összehajtható esőkabáttal védekezhetünk, ez elfér a táskában, így ha hirtelen csap le a vihar és gyalog vagyunk, akkor sem ázik bőrig gyermekünk.

4. Az otthoni homokozót időnként fertőtlenítsük, szellőztessük át
A szabadtéri játékok közül a homokozó az egyik legnagyobb kedvenc. Minden gyermek imád a homokból tortát sütni, alagutat vájni, várat építeni vagy egyszerűen csak turkálni benne. Ám azt csak kevesen tudják, hogy a kedvelt játék egyben komoly veszélyforrás is lehet. A kóbor állatok ürülékéből ugyanis bélférgek is bekerülhetnek a szabadtéri homokozókba, amelyek hányással, hasmenéssel, valamint gyomorfájással és légúti panaszokkal járó megbetegedéseket okozhatnak.
Ezért nagyon fontos, hogy az otthoni homokozókat letakarjuk, amikor nem használjuk, így kivédhetjük a hívatlan vendégeket. Szűrjük át a homokot, illetve időközönként szellőztessük meg. A homoktorta kóstolásakor bizony néha-néha előfordul, hogy a gyermekek szájába homok kerül. Amennyire lehet, ezt kerüljük el, ugyanis a gyerekek többek között ilyen módon, valamint a homokkal borított játékok nyalogatásával fertőződnek meg leggyakrabban.

5. Fertőtlenítőkendő mindig legyen a táskánkban
A fentiek miatt legyen kéznél mindig fertőtlenítő törlőkendő, vagy azonnal felszívódó, folyékony fertőtlenítő szappan, amelyekkel hatékonyan védekezhetünk a kórokozók ellen. Ha mindezekre odafigyelünk, a nyári vakáció valóban egyet jelent a gondtalan szabadtéri játékkal.

Szakértő a témában: dr. Petőházi Melinda belgyógyász
Fotó: FreeDigitalPhotos

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2015.06.26