Ezen múlik, milyen ember lesz a gyermekedből! 10 dolog, ami hatással van a lelki fejlődésére és a személyiségére - Egy anya gondolatai

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezen múlik, milyen ember lesz a gyermekedből! 10 dolog, ami hatással van a lelki fejlődésére és a személyiségére - Egy anya gondolatai Hányféle dolog határozza meg egy ember személyiségét? A gének, a terhesség, a családi minta, vagy akár az előző életek? És vajon van a szülőknek bármi köze ahhoz, milyen felnőtté válik a gyermekük? Egy anyuka gondolatai. Kerékgyártó Andrea pedagógus-blogger legutóbbi bejegyzésében azon gondolkodott el, hányféle dolog határozza meg egy ember személyiségét - és vajon van a szülőknek bármi köze ahhoz, milyen felnőtté válik a gyermekük?

Fanni fejlődését figyelve sokszor elmerengek, hogy milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy azzá válunk, akik vagyunk. Nézem az arcocskáját, a mozdulatait, a gesztusait. Annyi minden keveredik benne.

1. A gének szerepe
Egyrészt ott vannak a gének, amik már a fogantatás pillanatában eldöntik a haja és szeme színét, mint ahogy azt is, kinek a kezét, lábát, termetét örökli majd. Sőt, Czeizel Endre egyik cikkét olvasva azt is megtudtam, hogy már az is a fogantatás pillanatában eldől, hogy milyen értelmi képességekkel rendelkezünk majd születésünk után.

2. A fogantatás körülményei
Úgy gondolom, az is nagyban meghatározza a későbbi énünket, hogy milyen körülmények között fogantunk. Egészen más energiák működnek, ha hatalmas szerelemben fogan egy gyerek, ha mindkét fél őszintén vágyik az érkezésére, mintha csak az egyik szülő akarja vagy talán az egyik sem. Abba bele sem merek gondolni, hogy milyen ómennel fogan az a gyerek, aki egy nemi erőszak következményeként érkezik a világra. Azon is sokat töprengek, hogy milyen hatása van a későbbi életre annak, ha valaki egy lombikban, mesterséges úton fogan?

3. Az anyaméhen belül eltöltött idő milyensége
A tudomány fejlődésének hála, mára azt is bebizonyították, hogy az anyaméhen belül eltöltött idő is jelentős hatással van ránk. Szeretettel vártak, simogattak, beszéltek hozzánk és éreztették velünk mennyire fontosak vagyunk a szüleinknek már magzati korunkban? Vagy az anyánk tudomást sem vett a létezésünkről, ne adj Isten kifejezetten ellenére volt a terhesség?

4. Hogyan zajlott a születés?
Aztán ott van maga a születés. Természetes módon, magától indult be a szülés? Netán az orvosok besegítettek? Természetes szüléssel jöttünk világra vagy császármetszést kellett alkalmazni?

5. Csillagok és csillagjegyek
Az asztrológusok szerint az is meghatároz minket, hogy melyik csillagjegyben születtünk. Ambiciózus Nyilasok, álmodozó Halak, harmóniára törekvő Mérlegek, céltudatos Kosok vagy éppen család centrikus Rákok vagyunk? A csillagzat, ami alatt születtünk, hatással lehet a fő személyiségjegyeinkre.

6. Az otthoni környezet hatása
Egy másik erősen meghatározó tényező az otthoni környezet, a minta, amit hosszú-hosszú éveken át magunkba szívunk. A pszichológusok szerint az első három év örökre belénk ég és kitörölhetetlen nyomot hagy a személyiségünkön.

7. Előző életek lenyomatai
És akkor még nem is beszéltünk az előző életeinkről. Akik hisznek a reinkarnációban, úgy tartják, hogy előző életeink lenyomatait magunkkal hurcoljuk az éppen aktuális életünkben is, még ha nem is tudunk róla. Előfordulhat, hogy-egy betegségnek az okát, a párkapcsolataink sorozatos kudarcait nem is ebben az életünkben kell keresni, hanem sokkal régebbre kell visszanyúlnunk.

8. Génekben raktározott emlékek
Ezenfelül az orvostudomány is arra a felfedezésre jutott, hogy a gének is elraktároznak emlékeket, így előfordulhat, hogy őseinktől kapunk örökül megmagyarázhatatlan benyomásokat, emlékfoszlányokat.

9. A lélek és a tudat - mennyire van hatással az agyunk a lelkünkre?
Egy másik érdekes téma, ami régóta izgat a lélek kontra tudat kérdése. Mennyiben határoz meg minket a lelkünk és mennyiben a tudatunk? És egyáltalán: milyen kapcsolat fűzi össze a tudatos énünket a lelkünkkel?

Fanni gyakran kérdezgeti, hogy hol van az ember lelke? Ilyenkor gondolkodás nélkül, ösztönösen a mellkasomra helyezem a kezem, mert ott érzem legerősebben a lelkemet. A tudatunkat viszont az agyunk irányítja, legalábbis a gondolataink a fejünkben fogalmazódnak meg.

A tudósok már feltérképezték az agy számos területét. Tudják hol helyezkedik el a beszédközpont, melyik terület felelős a magatartásváltozásért, felső végtag bénulásért vagy éppen a tárgyak vizuális felismeréséért.

Az egyetemen pszichológiából tanultunk esetekről, amikor egy baleset következtében fellépő agykárosodás hatására az egyén személyisége teljesen megváltozott. Az addig csendes, nyugodt emberből dühöngő őrült vált vagy épp fordítva. A pszichiátria hosszú éveken át alkalmazta a lobotómiát az elmebetegek kezelésére. Ennek során egy bemetszéssel elvágták a prefrontális lebenyt az agy többi részétől, amitől a betegek személyisége megváltozott.

Az esettanulmányok valósággal megbabonáztak. Mitől is függ a személyiségünk valójában? Egy nyisszantás az agyban és más emberré válunk...?

10. A szülői nevelés kulcsfontosságú
Mitől lesz valaki szeretettel teli, jó érzésű ember? Vagy pont ellenkezőleg, mások életére törő, alantas bűnöző? Hány rétegből rakódik össze egy ember személyisége? A választ valószínűleg sosem fogom megtudni. De azért őszinte érdeklődéssel figyelem, hogyan formálódik Fanni személyisége, és bízom benne, hogy nap mint nap minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy egy szociálisan érzékeny, minden szépre és jóra nyitott, nemes lelkű ember váljon belőle. Mert hiszem, hogy végső soron ez számít igazán.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.07.18