Ezért olvass mesét a gyermekednek! Nézd meg, hogy melyiket szeretik legjobban a gyerekek!

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezért olvass mesét a gyermekednek! Nézd meg, hogy melyiket szeretik legjobban a gyerekek! Kik a legnépszerűbb meseírók manapság? Melyek a legkedveltebb mesefigurák a kisgyerekek körében? Hogyan és milyen szerepet játszik a mese a mai modern családok életében? Egy nagyszabású kutatás a legújabb trendeket tárta fel, amihez Vekerdy Tamás is hozzáfűzte a véleményét. Mesét a legtöbb szülő könyvből mond gyermekének, a magyar családokban leggyakrabban az édesanya mesél, Csukás István pedig örök – többek között ezek derültek ki a magyar családok „mesefogyasztási” szokásairól egy nemrég elvégzett kutatás szerint.

Cikkünkből nem csak azt tudod meg, hogy ki hogyan mesél otthon, hanem azt is, hogy miért tartja Vekerdy Tamás népszerű gyermekpszichológus gyógyító erejűnek a mesélést.

Mesélés – a legtöbb családban közös esti program


A legtöbben mesekönyvből olvasnak fel a gyerekeknek mesét
A nem reprezentatív felmérés eredményei szerint a legtöbben, tíz megkérdezettből kilencen könyvből olvasnak mesét gyermeküknek, de közel minden második szülő saját képzelőtehetségét is segítségül hívja, fejből mesél. 44 százalékuk bízza a mesélést a tévére, tízből hárman videón/DVD-n vetítenek a kisebbeknek. Így válaszoltak a kutatásban részt vevők arra a kérdésre, hogy szerintük a mesélés melyik módja a legfontosabb a gyerekek számára.

A mesélés a legtöbb családban közös tevékenység
A mese a legtöbb családban a szülő és a gyerek közös programját jelenti, a szülők 26 százaléka számára csak így képzelhető el a mesélés, 64 százalékuk pedig inkább közös tevékenységként írja le. Mindössze tíz válaszadóból egy gondolja úgy, hogy a szülő jelenléte nem szükséges, amikor a gyerek mesét hallgat, néz vagy olvas.

Azok a gyerekek, akik egyedül fogyasztana” mesét, jobbára (71 százalékban) a televízió képernyője előtt teszik ezt. Könyvet egyedül 41 százalékuk olvas, 34 százalékuk DVD-n vagy videón, 15 százalékuk pedig táblagépen néznek mesét. A gyerekek korának előrehaladtával, egyre többen használnak okoseszközöket mesefogyasztásra. Azok a gyerekek, akik már nagyobbak és egyedül fogyasztanak meséket, nem feltétlenül a szülők által használt eszközt, például könyvet veszik a kezükbe, hanem szívesen használnak például tabletet.

A meseolvasás jobbára a lefekvéshez kötődő rutin tevékenység
A családok 72 százalékában a mesélés, meseolvasás, hallgatás vagy nézés az esti lefekvéshez kapcsolódó tevékenység, második helyen a délután végzett, azonban összességében mindenképp elmondható, hogy a mesefogyasztás az elalváshoz erős szálon kötődő tevékenység. Különösen igaz ez a hétköznapokra, a hétvégéken jobban eloszlik a meseidő a nap folyamán.

A mesék gyógyító ereje – Hogyan hatnak a mesék a beteg gyerekekre?


„Mesével a beteg gyerek gyorsabban gyógyul” (Vekerdy) Ezért olvass mesét a gyermekednek! Nézd meg, hogy melyiket szeretik legjobban a gyerekek!
A szülők 81 százaléka nyilatkozta, hogy a gyerekek betegágyánál is szokott mesélni, az így válaszolók 58 százaléka pedig arról is meg van győződve, hogy a mesélés gyógyító erővel bír, sőt további 37 százalékuk is valószínűnek tartja - derül ki a kutatásából.

- A mesék oldják, vigasztalják, megnyugtatják a gyereket. A belső kép ugyanis feldolgozás, indulatok, vágyak, szorongások, ismeretek feldolgozása, ezért kell mesélni este, vagy ha beteg a gyerek. Ettől lemegy a láza, testileg-lelkileg ellazul, megnyugszik, gyorsabban gyógyul - mondja Vekerdy Tamás pszichológus, író.

A mesék elterelik a gyerekek figyelmét a betegségükről
- A mesék által teremtett fantáziavilág segít elterelni a gyerekek gondolatait a betegségről, ezáltal a tünetek által okozott kellemetlenségeket sem élik meg akkora intenzitással. Különösen fontos lehet a mesék szerepe ágyhoz kötött betegek esetében - erősíti meg dr. Király Balázs gyermekorvos, hozzátéve, hogy "a mesék, a szükséges gyógyszerek, megfelelő, klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású probiotikumokkal kiegészítve segítenek abban, hogy a kellemetlen megbetegedések rövidebb lefolyásúak legyenek és javítják a gyerekek közérzetét is."

Az édesanyák feladata a meseolvasás általában
A meseolvasás a családok túlnyomó többségében elsősorban az édesanyák dolga. A megkérdezett családok 72 százalékában ő mesél a leggyakrabban, míg 16 százalékukban az édesapa. A nagyszülőkre jóval ritkábban hárul ez a feladat: a nagymamák 6, a nagypapák 3 százaléka nevezhető főmesélőnek a családban.
 

Meseírók - Kiért rajonganak a mai gyerekek?


Ki választhatja ki a mesét: a szülő vagy a gyerek?
A mese kiválasztása a megkérdezett családok 28 százalékában csak, 51 százalékában inkább a gyerekre van bízva; 17 százalékuk válaszolt úgy, hogy náluk ez inkább a felnőttek dolga, míg a családok 4 százalékában a szülő semmilyen beleszólást nem enged gyermekének a mese kiválasztásába.

Tíz szülőből kilenc saját gyerekkori meseélményét osztja meg gyermekével, a gyerekek pedig legjobban az állatokról szóló meséket kedvelik (40%), ezeket a királyfikról és hercegnőkről szólók követik (19%), majd a járművekről szólók (12%) következnek.

Csukás István, Bartos Erika, Bálint Ágnes, Marék Veronika – népszerűségük vitathatatlan
A kutatás arra is kitért, hogy melyik meseírók voltak a szülők kedvencei gyerekkorukban és kikért lelkesednek a mai gyerekek. Míg a szülők relatív 53 százaléka nevezte meg Benedek Eleket egyik kedvenc meseírójaként, addig egyáltalán nem említették a nevét gyermekeik kedvencei között. Szintén elmúlt mára a népmesék varázslata: a szülők 52 százaléka a legkedveltebbek között tartotta számon, gyermekeik azonban elmondásuk szerint semmit sem örökölt ebből.

Generációkon átívelő sikere leginkább Csukás Istvánnak van, az ő nevét a szülők 39 százaléka említette egykori kedvencei között, és közel ennyien, 35 százalékuk számolt be gyermeke hasonló lelkesedéséről. Csukás ezzel az eredménnyel a mai kicsik kedvencének tekinthető.

Őt a kicsik körében Bartos Erika követi 32 százalékkal. Két meseírónő, a 2008-ban elhunyt Bálint Ágnes és az idén 77 éves Marék Veronika szinte azonos népszerűségnek örvendett a mai kisgyermekes szülők és örvend most csemetéik körében.

A szülők még Vukért, Pöttyös Panniért és Süsüért rajongtak
Arra a kérdésre, hogy melyik mesekönyv-szereplőket kedvelték saját gyerekkorukban, a legtöbben (74%) Vukot említette, de Vackor (16%) és Pöttyös Panni (14%) is kedves emlékeket idézett. Fekete István legendás rókája a nem csak könyv alakban tarolt a nosztalgiázó felnőttek körében, a válaszadó felnőttek 68 százalékának kedvenc mesefilm hőse is Kag fia lett.

A mesefilm-sorozatok hősei között pedig Süsü (53%) bizonyult a legnépszerűbbnek, de a Mézga család, Dr. Bubó, Vízipók Csodapók, Frakk, a Nagy Ho-ho-horgász és Pom-pom is ott vannak a kedvencek között.

A mai gyerekek Bogyó és Babócért, Boribonért lelkesednek
A mai gyerekek körében Bogyó és Babóca a kedvenc: Bartos Erika kis csigájával és katicabogarával a kicsik 65 százaléka találkozik szívesen, 20 százalékuk pedig Annát, Petit és Gergőt kedveli az írónő hősei közül, míg Boribont a kicsik 8 százaléka említette.

A magyar családok a magyar meséket preferálják
A kutatás kitért arra is, hogy a szülők inkább magyar vagy inkább külföldi meséket olvasnak és mutatnak gyermekeiknek. A válaszadók 43 százaléka egyértelműen, további 43 százaléka inkább magyar meséket olvas gyermekének. A mesefilmnézésnél 29 ragaszkodik a magyar alkotásokhoz, 41 százalékuk pedig preferálja azokat.

Ezért olvass mesét a gyermekednek! Nézd meg, hogy melyiket szeretik legjobban a gyerekek!

Forrás: Mesedoboz kampány sajtóközlemény a nlcafe.hu és a Normaflore szervezésében
Grafika: Mesedoboz kampány
Vekerdy Tamás fotó a cikkben: nlc.hu

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2015.11.26