
500 g kelkáposzta
250 g virsli
10 ml olaj
250 ml tejföl
30 g liszt
pirospaprika
só
őrölt kömény
bors Elkészítés:
A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk, sós, őrölt köménnyel, kevés borssal ízesített vízben majdnem puhára főzzük.
A virslit karikákra vágjuk, majd kevés olajon enyhén átpirítjuk. A virsli alól kiszedett olajban elkeverjük a fűszerpaprikát, majd ezt a tejfölhöz keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük. A káposzta forró levéből 1-2 merőkanálnyit folytonos keverés mellett a tejfölhöz adunk, majd az egészet a levesbe öntjük (ha közvetlenül a levesbe keverjük a tejfölt, csomós lehet). átforraljuk, ha szükséges, utóízesítjük.
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
A frankfurti leves kedvelt leves a téli időszakban. Hagyományosan rántással készül, de a habarás sokkal kímélőbb eljárás, hiszen nem pirítjuk a felhevített olajon a lisztet, paprikát. Ezzel könnyebben emészthetővé válik az étel. Puffadásra hajlamos személyeknél panaszt okozhat a kelkáposzta, ezt a lehetőséget ki lehet küszöbölni, ha a felaprított káposztát pár percig hideg vízben áztatjuk. Ezután enyhén sós, hideg vízben, fedő nélkül főzzük félpuhára, ezt a főzővizet elöntjük, majd egy új vízben folytatjuk a leveskészítést. Borssal, köménnyel ekkor ízesítsük a káposztát.