"Gyerekkímélő" válás? Az egyre népszerűbb nestingről kérdeztük a szakembert

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


"Gyerekkímélő" válás? Az egyre népszerűbb nestingről kérdeztük a szakembert

Létezhet gyermekeket kímélő módja a szétköltözésnek? A válás mindenképp megviseli az érintetteket, de vajon megkönnyíti a történések feldolgozását a gyermekek számára, ha az otthonuk állandó marad, és a szülők azok, akik váltják egymást?

A szülők különválásakor ezidáig az volt a megszokott eljárás, hogy a gyerekeknek kellett ingázniuk, vagyis utazgatniuk egyik szülőtől a másikhoz. Az új divat, a nesting ezzel szemben azt jelenti, hogy a gyerekek számára az otthon a változatlan (nest = fészek), és a szülők váltják egymást.
 

Hogyan segítsük a gyerekeket a válás során?

Gyermekként átélni a felnőttek konfliktusait igen fájdalmas: tehetetlenség, bűntudat, harag és szorongás lehet úrrá azokon a gyerekeken, akik ezt megélni kénytelenek. Az új környezet, később pedig az új „szereplők” megjelenése tovább mélyítheti az instabilitás érzését.
A gyermek nem „kis felnőtt”, mégis fontos a korának megfelelő, őszinte kommunikáció annak érdekében, hogy az események magyarázat nélküli, de jól érzékelhető változása ne okozzanak benne további szorongást.

- alapvető a szülők közti, továbbra is tiszteletteli kommunikáció (attól, hogy párként már nem működnek jól, szülőként még jók);

- sok-sok beszélgetés: a gyereknek legyen pontos képe a történtekről, igyekezzünk elmagyarázni a számára legmegfelelőbb szavakkal, mi miért történt, mit érzünk és hogyan tovább;

- a gyermeknek tudnia kell, hogy a szétválás nem miatta történt, azaz ennek kapcsán sosem kell bűntudatot éreznie, valamint azt is, hogy az iránta érzett szeretetünk örök, sőt, egy közös pont bennünk, szülőkben.
 

Nesting: valóban működőképes? 

A nesting alapötlete első hallásra remek, azonban könnyű belátni, hogy ez a megoldás

- kizárólag maximális együttműködéssel, rugalmassággal, valamint bizonyos élethelyzetekben lehet működőképes
- szerződést, megállapodást igényel, melyben a felek minden részletben megegyeznek, és bizonyos időközönként javasolt ezt felülvizsgálni és átbeszélni
- a pár két tagja között folyamatos, őszinte és intelligens kommunikációnak kell lennie, ha kell, szakember vagy mediátor segítségével.
 

Ami a nesting mellett szólhat:

- a gyerekek számára némi stabilitást nyújt a bizonytalanságban
- a gyerekek a megszokott környezetben tölthetnek minőségi időt a szülőkkel
- ideális lehet azok számára, akik még nem határozták el magukat véglegesen a válás mellett
(átmeneti kapcsolati bizonytalanság esetén)

Ami miatt nem feltétlenül jó megoldás:

- több lakás fenntartása megterhelő
- nem egyértelmű, a felmerülő gondok megoldása épp kinek a feladata
- hamis reményeket kelt a gyerekben
- a megszokott, emlékekkel teli környezet megnehezíti a folyamatot a szülők számára is
- az új párkapcsolat kialakítását akadályozza

Mit mond a szakember?

Valach Renáta gyerekpszichológus szerint nincs univerzális jó megoldás válás esetén sem. A szakember úgy véli, a nesting pozitívuma, hogy nem az életkorából adódóan sérülékenyebb gyermeket adogatják egymásnak a szülők, hanem a már érettebb személyiséggel rendelkező szülők vállalják a jövés-menéssel kapcsolatos pszichés terheket. A gyermek így nagyobb fokú stabilitást élhet meg, hiszen az őt körülvevő környezet nem változik. Nagyobb eséllyel maradnak meg számára a megszokott rutinok, mindennapos rituálék, melyek szintén segítik érzelmi jóllétét. 

Hátrány, hogy ez a megoldás elnyújthatja a válás feldolgozását, az új identitás kimunkálását, hiszen itt tulajdonképpen épp maga az elválás hiányzik a történetből. Ráadásul a gyermek körül "keringenek" a szülők, ami elbizonytalanítja őt, miközben épp a gyermekeknek van szüksége egy origóra, ahová mindig visszatérhet - ebben az esetben viszont ő maga válik azzá.
A pszichológus szerint a válás mindenképp nyomot hagy, ám ahogy a legtöbb fa is boldogan szökken szárba és hoz virágokat egy-egy nehéz év után, a nehézségek ellenére gyermekünk is "szárba szökkenhet". Ehhez azonban szülőként mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a szülőtársunkkal.

 

Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.01.22