Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet és reakció

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet és reakció Előbb-utóbb eljön az az időszak, amikor a cuki, szófogadó gyerek hirtelen minden ellen lázadni kezd és visszabeszél. Hogy ne torkolljon veszekedésbe vagy erőfitogtatásba a helyzet, mutatunk néhány határozott, de helyén való riposztot. Előbb-utóbb minden szülőnél eljön az az időszak, amikor a cuki, kedves, szófogadó gyerek hirtelen minden ellen lázadni kezd és visszabeszél. Hogy ne torkolljon veszekedésbe vagy erőfitogtatásba a helyzet, mutatunk néhány határozott, de helyén való riposztot.

Azt, hogy a gyerek egyszer csak visszabeszélős, szemtelen lesz, lényegében életkori sajátosság - nem az hajtja, hogy tiszteletlen legyen, egyszerűen csak próbálgatja a határait, kritikusan szemléli a világot és megkérdőjelez mindent - így minket, szülőket is.

Ne húzd elő a tekintély-kártyát
Ha tehát egy-egy ilyen visszabeszélésnél állandóan leteremted, hogy ne szemtelenkedjen (meg különben is: "Az lesz, amit mondok, én vagyok az apád/anyád!), azzal semmit sem tanítasz neki az életről, vagy hogy miként kell reagálni arra, ami elhangzik - legfeljebb azt sajátítja el tőled, hogy ha alkalma adódik, ugyanígy erőből nyomjon el mást, már legalábbis verbálisan.

Ehelyett érdemes a felmerülő kérdésre vagy problémára reagálnod higgadtan és érthetően, egyszersmind rövidre zárni a végtelenségig húzható adok-kapok szócsatát.


 

5 tipikus visszabeszélés - és ahogy reagálhatsz rá


"Ez nem igazság!" "Ez nem fair!"

A gyerekek hajlamosak azt hinni, hogy velük teljesen ugyanúgy kell bánni, mint a kisebb vagy nagyobb testvéreikkel. Holott a fair nem azt jelenti, hogy egyformán.

Ezt válaszolhatod neki: "Mindig is igyekszem igazságosan bánni veled és a testvéreiddel is, de ez  nem azt jelenti, hogy pontosan ugyanúgy. Mindannyian mások vagytok, mint ahogy a világon is minden ember különböző."
 

"De már mindenkinek ilyen van, csak nekem nincs!"
"De mindenkinek megengedték!"


A tipikus helyzet, amikor a gyerek rá akar beszélni valamire.

Ezt válaszolhatod neki: "Más szülő döntésébe nem szólok bele, de a mi családunkban a .....-t tartjuk fontosnak, és ez erre is vonatkozik. Ezért nem vesszük meg/Ezért nem teheted meg."
 

"Persze, mert nem bízol bennem!"

Az idősebb gyerekek nagyon rafináltan próbálnak hatni a szülő lelkiismeretére, amikor az korlátokat szab neki - ne hagyd magad.

Ezt válaszolhatod neki: "Megbízom benned, ugyanakkor szülőként az a feladatom, hogy biztonságban tudjalak. Tehát ez nem bizalom kérdése, csupán nem szeretném, ha veszélyes helyzetbe kerülnél / csupán óvni szeretnélek."
 

"Nem kényszeríthetsz" "Úgysem fogom megcsinálni"

Ha a gyerek tiszteletlen, akkor is értelmetlen dolog ordítozásig védeni az igazad. Az sem jó stratégia, ha azt hangoztatod, te vagy a szülő és tisztelnie kell téged, meg amit mondasz. Próbálj inkább higgadt maradni, és határozottan reagálni.

Ezt válaszolhatod neki: "Elhiszem, hogy ne minden tetszik, amit kérek tőled, de a család attól működik, hogy mindenkinek van feladata. Emellett elvárom, hogy kulturáltan beszélj velem, én is ezt teszem veled. Amennyiben nem teszed meg, amit kérek, annak az lesz a következménye, hogy ..."

Ne büntetésben gondolkodj, hanem következményben (ha nem írja meg időben a háziját, akkor nem tud részt venni a családi mozizásban/nem tud számítógépezni a maradék időben, stb.), és csak olyat mondj ki, amit komolyan is gondolsz és be tudsz tartani.
 

És csak mondja és mondja...

Mindannyian ismerjük, amikor a gyerek magáénak akarja az utolsó szót. Nem érdemes a csatározásba belemenned.

Ezt reagálhatod neki: "Rendben, elmondtál mindent, amit szerettél volna, és hallottad a válaszomat is, ezennel lezártam a témát."

A legjobb, ha fizikailag is eltávolodsz a beszélgetéstől, hogy a gyerek tényleg érezze, részedről kész, vége.

Bár nehéz időszak ez, gondolj arra: a gyerek most is, mint mindig, a példádból tanul - jelen esetben azt, hogyan kell kulturáltan reagálni és megvédeni az igazadat anélkül, hogy a másikat el akarnád nyomni.

Olvasd el ezt is!
Ha nyaggat, könyörög, alkudozik a gyerek - Ezt a 3 szót mondd neki, hogy eredményesen leszereld a próbálkozását »


Forrás: Allprodad.com, Empoweringparents.com
Fotó: Freepik/master1305

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2021.01.19