
15 termékkel kapcsolatban indult eljárás
Laboratóriumban megmérték - többek közt - a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását. Elvégezték továbbá a halfajok azonosítását és ezúttal sem maradt el a termékek jelölésének ellenőrzése sem.
Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, azonban egyéb hiányosságokat feltárt a vizsgálat. Összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. A súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.
Só- és nehézfém tartalom megfelelő volt
A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat. A jelöléssel további problémák is akadtak.
Nem csak halfiléből készülnek halrudak
A halrudak esetében lényeges tulajdonság, hogy milyen hal-alapanyagból állítják elő. A termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piaci kínálatban, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép.

Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Súlyos hibának számított, ha ez a megnevezés nem megfelelő vagy hiányos volt.
Kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.
Van, ahol hekkből készült a tőkehalfilé
A halfaj feltüntetése a halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékek esetében nem kötelező, a vizsgált 30 halrudacska többségénél mégis szerepeltették. A szakemberek 13 terméknél tudták elvégezni a fajazonossági vizsgálatot és egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.
Biztonságosak a halrudacskák
Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. A bírságok várható összege összesen 600.000 Ft lesz.
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is laikus és szakértő kóstolók vettek részt, akik a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett.
Érdekesség, hogy a legtöbb halat tartalmazó halrudacskában is csupán 65%-os a hal aránya, de akad olyan termék, melyben mindössze 22%-nyi tengeri hal és sprotni van, mellette búzaliszttel, tintahal-darálékkal, borsórosttal és borsófehérjével dúsították a halrudat. Mutatjuk az értékelést!
30-féle halrudacskát vizsgált a Nébih - Melyik hogyan teljesített?

Még részletesebb vizsgálati eredmény itt »
Forrás: Nébih
Fotó: szupermenta