20 dkg liszt
10 dkg Graham-liszt
5 dkg zabkorpa
5 dkg búzakorpa
2 db tojás
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
15 dkg margarin
só
bors
1 dl tej
cukor
tojás a tetejére
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy kevés cukrot, majd az élesztőt, megvárjuk, amíg felfut. A lisztet, a korpát összekeverjük a sóval, ízlés szerinti borssal, hozzákeverjük a tojásokat és a lágy margarint, végül a felfutott élesztőt. Alaposan összekeverjük, dagasztjuk, majd fél órára meleg helyre tesszük kelni. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk a tésztát. A tetejét bevagdossuk, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben megsütjük.
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
Rostban gazdag pogácsa, a korpának és a Graham-lisztnek köszönhetően. A rostdús táplálkozás segít megelőzni, kezelni az elhízást, a székrekedést, csökkenti a vér zsír-és koleszterinszintjét, cukorbetegségben segít egyenletes szinten tartani a vércukorszintet. Akik szeretik a tepertős pogácsát, de valamilyen okból zsírszegény étrendet kell tartani, tökéletes ez a sütemény. Ízben, állagban nagyon hasonlít a tepertős pogácsához.