Használsz légkondit baba, vagy kisgyerek mellett? - 7 szabály, amit mindig tarts be!

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Használsz légkondit baba, vagy kisgyerek mellett? -  7 szabály, amit mindig tarts be!

A kánikulában sok helyen használnak klímaberendezést, melynek megvannak az előnyei, ugyanakkor a veszélyei is. Mire kell figyelnünk, ha gyermek is van a családban? Hogyan kerülhetjük el a betegségeket? Mik a klímahasználat szabályai?

Megfázás, légúti fertőzések, ízületi problémák, arc- és homloküreg-gyulladás, tüdőgyulladás…. Gyakran hallani negatív tapasztalatokról a klímaberendezések kapcsán. Ezek leggyakoribb oka a helytelen használat, azaz hogy a készülék túl hideg fokozatra van beállítva. A kisbabák és gyermekek testhőmérséklet-szabályozása a felnőttekénél jóval érzékenyebb, ezért a klíma használata az ő közelükben fokozott figyelmet igényel. Összefoglaltuk, mire kell ügyelnünk az egészségük védelmében.


1. A klímaberendezésekben légúti betegségeket vagy akár asztmát okozó baktériumok, vírusok, gombák telepedhetnek meg. Érdemes szakember segítségét kérni a készülék rendszeres, előírás szerinti tisztításához és a szűrő cseréjéhez.
 

2. A hőmérséklet beállításakor az legyen a fő szempont, hogy a kinti és benti hőmérséklet közt ne legyen nagy eltérés! Még a felnőtt szervezet számára is sok a 10-15 fok különbség (sok helyen bizony ekkora hőmérséklet-eltéréssel használják), ez pedig fokozottan igaz a pici gyerekekre! Az ideális eltérésnek az 5-7 fok különbség számít.
 

3. Alapvető, hogy ne ránk és ne a gyermekre irányítsuk a hűvös levegőt, hanem felfelé!
 

4. Klimatizált helyiségben kis zoknit, takarót, hosszú ujjú ruhát szükséges adni a babákra. Ha idegen helyre megyünk, ahol klíma lehet, erre készüljünk fel.
 

5. Kora reggel és este szellőztessünk! Az alváshoz még kissé lehűthetjük a gyerekszobát, később azonban már inkább csak az ablakot hagyjuk nyitva résre. A bejövő levegőt az éjszaka folyamán  ventillátorral is mozgásban tarthatjuk. (Kizárólag kifogástalan állapotú ventilátort helyezzünk el a gyerekszobában, és úgy, hogy minél távolabb legyen a gyermek alvóhelyétől, valamint ne felé mozgassa a levegőt.)

6. Az autóban is ügyeljünk a fokozatosságra! Beszálláskor előbb szellőztessük ki a bent rekedt hőséget, majd az ablakot kissé lehúzva induljunk el, hogy először csak az ablakokon bejövő levegő mozgása hűtse a belső teret, majd mérsékelt fokozaton bekapcsolhatjuk a klímát. Kiszálláskor se ugorjunk ki hirtelen a forróságba! Az autóra is érvényes, hogy a hűtés nem irányulhat a gyermek felé.

7. A klíma a kisgyerekek, babák bőrére is hatással lehet. Figyeljünk a folyadékbevitelükre, valamint a nap végén pótoljuk a bőr nedvességtartalmát, krémezzük be őket nekik szánt testápolóval! A párologtató használata is jó ötlet.

 

Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2024.06.24