450 g édes alma
100 g sovány túró
500 ml 1,5 %-os tej
Méz (ízlés szerint)
2 közepes rúd fahéj
5 szem szegfűszem
Egy csipet só Elkészítés:
A fahéjat és a szegfűszeget kb. 150 ml vízben felforraljuk, majd leszűrjük. A szűrletet a tejhez öntjük. Az alma felét meghámozzuk, és a mézzel, valamint a túróval egy botmixer segítségével pürésítjük. A pürét összekeverjük a tej és a szűrlet elegyével, majd hozzáadjuk az 1 cm x 1 cm-es hosszúságú almákat. Behűtve tálaljuk.
Energia-, és tápanyagtartalma egy adag ételnek:
Energia | Fehérje | Szénhidrát | Zsír | Élelmi rost | Nátrium |
121 kcal | 8,4 g | 15,6 g | 2,5 g | 2,6 g | 175,9 mg |
Dietetikus véleménye:
A túró értékes fehérjeforrás, amely nélkülözhetetlen az egészséges fejlődéshez , ezért próbáljuk gyermekeink étrendjébe beiktatni. Nem lesz nehéz, mert a gyümölcsleveseket szinte majdnem az összes gyerek szereti.
Ez a leves lisztérzékeny gyerekek számára is fogyasztható, hiszen a hagyományos gyümölcslevesekkel szemben nem tartalmaz lisztet. Az állaga igazán remek, hiszen a pürésített túrótól és almától lágy és krémes lesz.
Receptjeimben mindenhol az alacsony zsírtartamú élelmiszereket preferálom, hiszen a magyar lakosság közel 70%-a túlsúlyos vagy elhízott és ebben sajnos benne vannak a gyerekek is. Az elhízás számos betegségnek kedvez, mint például: a cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, daganatos megbetegedések. Azzal, hogy figyelünk a termékek zsírtartalmára máris sokat tettünk egészségünkért.