Hirtelen csecsemőhalál megelőzése: a kisbabának külön ágyban kellene aludnia egy új tanulmány szerint

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Hirtelen csecsemőhalál megelőzése: a kisbabának külön ágyban kellene aludnia egy új tanulmány szerint

A hirtelen csecsemőhalál szindrómával kapcsolatosan még mindig sok a kérdőjel, és a szakértők is bizonytalanok, hiszen látszólag egy egyébként teljesen egészséges és normális baba hal meg váratlanul alvás közben. Ám vannak bizonyos tényezők, melyek megnövelik a SIDS valószínűségét.

A hirtelen csecsemőhalál szindrómával kapcsolatosan még mindig sok a kérdőjel, és a szakértők is bizonytalanok, hiszen látszólag egy egyébként teljesen egészséges és normális baba hal meg váratlanul alvás közben.

Hátára, ne a hasára fektessük a babát
Léteznek azonban bizonyos tényezők, melyek figyelembe vételével megelőzhető lehet a hirtelen csecsemőhalál. Az egyik ilyen tényező - és ezzel kapcsolatosan a különböző orvosi és egészségügyi csoportok egyetértenek -, hogy a babát a hátára fektessük, soha ne a hasára.

- Azok a babák, akik a hasukon alszanak, kevesebb oxigént lélegeznek be és kevesebb széndioxidot lélegeznek ki, mivel az arcuk nagyon közel van az ágyneműhöz. Emellett nagyon nehéz számukra a mozgás ebben a helyzetben. Ha a mocorgás miatt a takaró vagy a párna alá kerülnek, nem tudják könnyen lerúgni magukról és a sírásukat is lehet, hogy elnyomja a fejükre került ágynemű - magyarázza Dr. Anna Lopez-Gabriel, a Makati Orvosi Központ Gyermekgyógyászati tanszékvezetője és a MommyDepotOnline tulajdonosa.

Hirtelen csecsemőhalál megelőzése: a kisbabának külön ágyban kellene aludnia egy új tanulmány szerint

Semmi ne legyen a baba kiságyában
Az is csökkenti a bölcsőhalál valószínűségét, ha a szülők gondoskodnak arról, hogy a kicsi ágyában semmi más ne legyen a matracon kívül; se játék, se puha ágynemű, se kiságyba való rácsvédő vagy fejvédő, semmi. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Tudományos Tanács szerint a legjobb a baba biztonsága érdekében, ha laza, bő takarók helyett a kisbabát babahálózsákban fektetik le.

Külön ágyban a szülők mellett
Mindemellett pedig a svédországi Göteborg Egyetem új kutatása arra világít rá, hogy a bölcsőhalál kockázata csökkenthető, ha a csecsemő nem a szülők mellett vagy között, hanem a saját ágyában alszik, külön a szüleitől - így elkerülhető egyebek közt annak a veszélye, hogy a kicsi a szülők ágyneműje alá keveredik.

- Az eredmények azt mutatják, hogy potenciálisan több életet lehetne megmenteni, ha kevesebb gyermek aludna a hasán, vagy az oldalán, ha kevesebb anya dohányozna a terhesség alatt, és ha a csecsemők a szülők hálószobájában, de a saját ágyukban aludnának, legalább az első három hónapban - mondja Per Möllborg Gyermek egészségügyi Tisztiorvos, a tanulmány szerzője.

Möllborg négy másik tanulmány eredményeit elemezte a kutatása során és úgy találta, hogy a 6 hónapos babák közül 5-ből 1 gyermek a szüleivel alszik. Az együttalvás sokkal gyakoribb azokban az esetekben, ha a gyermeket szoptatják, ha alvási zavarokkal küzd, valamint ha az anya egyedülálló szülőként neveli gyermekét. Ugyanakkor az együttalvás kevésbé gyakori azoknál a babáknál, akik cumiznak.

Kockázatos, ha az anya dohányzott a terhesség alatt
Azt is megállapította, hogy a csecsemőket többnyire a hasukon teszik le aludni, ha az anya munkanélküli, dohányzott a babavárás alatt, ha a gyermek nyűgösebb, vagy közös szobában alszik a testvérével, illetve ha nem használ cumit.

Möllborg ugyanakkor megjegyezte, hogy míg korábban több csecsemő hunyt el hirtelen csecsemőhalál következtében, ma már egyre több szülő van tisztában a hason altatás veszélyeivel. Emiatt manapság nagyobb kockázati tényezőnek számít a terhesség alatti dohányzás.

Éppen ezért a leendő anyák figyelmét a dohányzás veszélyeire kell felhívni elsősorban. Ráadásul a várandósság alatti dohányzás - mutatott rá a szakértő - nem csak a bölcsőhalál esélyeit növeli meg, de a vetélés, a halvaszületés, a koraszülés, az alacsony születési súly, a különféle születési rendellenességek és a fejlődésben lévő baba légzési problémáinak fokozott kockázatát is magában hordozza.

Ha az együttalvás mellett döntesz, korábbi cikkünkből megtudhatod, miként kivitelezhető a lehető legbiztonságosabban »

Forrás: smartparenting.com - Babies should sleep in their own beds says study
Fotó: Pixabay


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2016.05.23