Hogyan éld túl a dackorszakot? 7 gyakorlati tanács a gyermekpszichológustól

Gühring Rita

Gyereknevelés

Gühring Rita


Hogyan éld túl a dackorszakot? 7 gyakorlati tanács a gyermekpszichológustól Ha azt hiszed, hogy nálatok a dackorszak teljesen kimarad az életetekből, akkor lehet, hogy nagyot tévedsz. Ellenben nyugtasson a tudat, hogy a dackorszakra óriási szükség van a gyermekfejlődés szempontjából. És hogy te szülőként mi a legtöbb, amit megtehetsz? Gyermekpszichológus elmondja. - Szülőként mindannyian ismerjük a dackorszak jellemzőit, amikor a gyermekünk elkezd önállósulni, egyre több mindent szeretne ő maga elvégezni, gyakran ellenkezik, nemet mond, és bizony hisztizik is. Lehet, hogy te is abban reménykedsz, hogy a gyermeked majd észrevétlenül átmegy a dackorszakon, esetleg teljesen ki is marad az életetekből ez a szülőt próbáló időszak. Azonban jó ha tudod, hogy a gyermeked fejlődése szempontjából a dackorszak egy fontos mérföldkő – mondja Gühring Rita gyermekpszichológus.

A kisgyerekek 2 éves koruk körül tanulják meg érvényesíteni az akaratukat
A gyerekek élete az első 1,5-2 évben arról szól, hogy ők vannak a középpontban, és megtanulnak bízni abban, hogy mások gondoskodnak alapvető szükségleteikről.  Ez a bizalom kialakulásának időszaka. 2 éves koruk körül megtanulják érvényesíteni akaraterejüket és önkontrolljukat, sok hiszti, dac, vita és a másokkal való összetűzés során. Ha ez a fejlődési szakasz sikeresen lezárul, 3 éves korukra autonóm, magabiztos kisgyerekké válnak. Ellenkező esetben pedig bizonytalanok lesznek, kételkedni fognak a saját képességeikben.

Mit tehetesz, amikor gyermeked a dackorszakát éli?


1. Először is, tartsd észben, hogy ugyan nagyon türelmet próbáló időszakon mentek át, hamarosan vége lesz ennek az időszaknak is, úgyhogy kitartás! A dackorszak általában 3 éves korra lezajlik, ami persze nem jelenti azt, hogy azzal a hisztiknek és vitáknak is vége lesz.

2. Ez az időszak az, amikor lefekteted a határokat a gyermeknevelésben, amikor a gyerekednek meg kell tanulnia, hogyan kell szót fogadni. Jó, ha végiggondolod, mik számodra a fontos gyermeknevelési elvek, mik azok a határok, amiket szeretnél, ha a gyereked mindenképp betartana, melyek azok a területek, amelyen esetleg kompromisszumra vagy hajlandó? Mindenképp legyenek elvárásaid a gyerekeddel szemben, azonban jó, ha bizonyos témákat rugalmasan tudsz kezelni, a határokat pedig kedvesen, de határozottan betartatni.

3. Tartsd észben, hogy te vagy a szülő, és a gyereked bármennyire hisztizik is, te a legtöbb esetben jobban tudod, mi a jó neki. Egy 2 éves bármennyire tiltakozik is az esti lefekvés ellen, gyakran 5 perc múlva már édesen alszik.

4. Ne csináld meg a gyereked helyett azt, amit már ő is meg tud csinálni! Ha tud egyedül enni, semmi szükség rá, hogy valaki etesse, ha be tudja kötni a cipőfűzőjét, hadd csinálja ő. Lehet, hogy rövid távon időt veszítesz ezzel az elvvel, azonban hosszú távon jól fogsz járni azzal, hogy gyermeked magabiztosan végez el különböző tevékenységeket!

5. Sok szülő úgy érzi, hogy csak akkor elég jó szülő, ha állandóan foglalkozik a gyerekével, mindenért megdicséri, és mindig kéznél van, amikor segítség kellhet a gyereknek. Te ne ess ebbe a hibába! Ez az életkor az önállóságra nevelésről is szól, ha most nem tanulja meg, később sokkal nehezebben fog menni neki!

6. Van, hogy a hisztik forrása nem magyarázható egyszerűen az életkorral, gyakran nevelésbeli következetlenségek, rosszul kialakított szokasokból adódó feszültség eredménye az, ha hisztizik a gyereked. Gondolkozz el azon, hogy a te gyereked eleget alszik-e? Megfelelő mennyiségű és minőségű ételeket eszik-e, meghatározott étkezési időkben? Van-e lehetősége a természetes tanulásra, felfedezésre? Éri-e őt elég szociális inger? Világosak-e számára az elvárásaid, a határok?

7. Egészen biztosan fogsz hibázni! Lehet, hogy néha következetlen leszel, mert túl fáradt vagy, vagy rosszul fogsz reagálni egy-egy hisztire, mert elveszíted a türelmedet, ezzel még nem teszel kárt a gyermekedben. Legyél türelmes és megbocsátó önmagaddal szemben is, nem kell tökéletesnek lenned!

Szerző: Gühring Rita
Fotó: FreeDigitalPhotos

Gühring Rita

Gyereknevelés

Gühring Rita


2016.03.09