Hogyan válassz bölcsődét? Hogyan hat a bölcsőde a kisgyermek fejlődésére? Pszichológus válaszol

Bojti Andrea

Ovi, suli

Bojti Andrea


Hogyan válassz bölcsődét? Hogyan hat a bölcsőde a kisgyermek fejlődésére? Pszichológus válaszol Melyek a bölcsődeválasztás legfőbb szempontjai? Hogyan hat a bölcsődei nevelés a kisgyermek fejlődésére? Melyek a bölcsibe adás előnyei és hátrányai? Mivel tesz a legtöbbet az anya, ha a bölcsődébe adás mellett döntött? Gyermekpszichológus válaszol. Melyek a bölcsődeválasztás legfőbb szempontjai? Hogyan hat a bölcsődei nevelés a kisgyermek fejlődésére? Melyek a bölcsibe adás előnyei és hátrányai? Mivel tesz a legtöbbet az anya, ha a bölcsődébe adás mellett döntött? Bojti Andrea gyermekpszichológus válaszol.
 

Hogyan válasszunk bölcsődét?


A bölcsődeválasztás szempontjai - mi számít a legtöbb szülőnek?
Amikor a szülők a bölcsődeválasztáson kezdik törni a fejüket, a legelső gondolatok egyike, illetve a legfontosabb elvárás az ideális bölcsődével szemben: hogy a gyermekekkel kiscsoportban foglalkozzanak, és egy-egy gondozónőre csak kevés gyermek és minél több figyelem jusson.

Miközben a bölcsődékről tájékozódunk, hasznos érdeklődni a nevelési program felől. Nem árt, ha a bölcsőde nevelési programjában szereplő szervezett aktivitások megfelelnek a gyermek életkorának és képességeiknek. Minden szülő szeretné jártas és megfelelően képzett szakember kezében tudni a kisgyermekét, akik  elérhetőek és készségesek a szülőkkel is.

A bölcsődei beszoktatás az anya ráhangolódásával kezdődik
A bölcsődék egészen fiatal (akár már 20 hetes) kortól várják a piciket, de a családok nagy része mégis csak 1-1,5 éves korában íratja be gyermeket bölcsibe. Ebben a korban a gyermekekre még nagyon intenzíven hatnak a szülők érzelmei, és borzasztóan megérzik, ha az anya részéről bizonytalanságot vagy szomorúságot tapasztalnak. Éppen ezért az egyik legfontosabb feladatuk maguknak a szülőknek van a bölcsibe/oviba kerüléskor, mert nekik is el kell fogadni a gyermekük leválasztásának gondolatát.

Készüljünk tehát fel időben a beszoktatás körüli nehézségekre! Figyeljünk rá, hogy ebben az időszakban más dolog ne változzon a pici életében! Érdemes még a munkába állás előtt beszoktatni a gyermeket, így a kezdeti nehéz időszakban (amikor a betegségekre is fogékonyabb lehet a kicsi) bármikor „ugrásra készen” állhatunk.
 

Hogyan hat a bölcsőde a kisgyermek fejlődésére?


Melyek a bölcsődei nevelés előnyei?
A gyermekpszichológusokat régóta foglalkoztatja a kérdés, vajon milyen hatással van a bölcsőde a gyermekek fejlődésére.

Megfigyelték, hogy a bölcsődébe járt kicsik később általában önállóbbak, függetlenebbek szüleiktől, tanáraiktól, mint otthon nevelkedett társaik. Ugyanígy jellemző rájuk a nagyobb segítőkészség, az erősebb verbális kifejezőkészség, jobban tájékozódnak a világban és könnyebben feltalálják magukat az új helyzetekben.

Kétségkívül nagy előnye a bölcsődei nevelésnek az, hogy a gyermekek megtanulják, hogyan találják meg a hangot az ismeretlen felnőttekkel, és képesek legyenek a kortársakkal való kapcsolatok kialakítására.

Melyek a bölcsődei nevelés hátrányai?
Negatív hatásként szoktuk számon tartani, hogy olykor kevésbé udvariasak, nehezebben engedelmeskednek szüleiknek, kevésbé jó magaviseletűek és agresszívebbek. Mindezek természetesen nagyban függenek attól, hány évet és naponta hány órát töltött a kisgyermek a bölcsiben.

Azt azonban megállapíthatjuk, hogy a jó minőségű bölcsődei nevelés és a szeretetteljes, kiegyensúlyozott családi légkör az, ami igazán meghatározza a gyermek érzelmi és értelmi fejlődését.

Mi ebből a tanulság a gyermekét féltő, óvó anyának?
Amennyiben lehetséges, igyekezzen minél későbbre halasztani a kicsi bölcsődébe kerülését. Ha mégis szükséges, akkor próbálja megtalálni a legideálisabb intézményt és szánjon elég időt a beszoktatásra. Az együtt töltött bölcsődén kívüli időben pedig fordítsanak minél több figyelmet a gyermekre, játsszanak sokat, ölelgessék és szeressék egymást.

FRISSÍTÉS: 2019. ÁPRILIS 1.
2019 áprilisában kezdődik a bölcsődei jelentkezési időszak - hívták fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Sok helyen nyílt napokkal várják az intézmények a szülőket, gyerekeket.

Tárnoki Erzsébet, az Óbudai Egyesített Bölcsődék vezetője kiemelte: áprilistól szeptemberig hosszú az idő, ezalatt fokozatosan kell rászoktatni a gyermeket a bölcsődei létre. Van olyan szolgáltatás is, amelynek keretében az anyukákkal közösen játszva szokhatják meg a gyerekek a bölcsődei közeget.

Kovács Andrea, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa kiemelte: nagy kérdés a szülőknek, hogy a gyermek miként éli meg az első nagy szeparációt. Fontos, hogy a szülők és a gyermekek is felkészüljenek az elválásra. A gyereket segíti például, ha otthoni játékát is magával viszi a bölcsődébe - mondta.

Szerző: Bojti Andrea gyermekpszichológus
Fotó: Pixabay

Bojti Andrea

Ovi, suli

Bojti Andrea


2016.01.21