Így javítanak a Down-szindrómával született gyerekek életminőségén - Miért fontos számukra a helyreállító szívműtét?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Így javítanak a Down-szindrómával született gyerekek életminőségén - Miért fontos számukra a helyreállító szívműtét? A Down-szindrómával született gyerekek ma már minden esetben átesnek a helyreállító szívműtéten. A műtét jelentős életminőség javulást hoz a gyerekeknek és családjuknak, és a későbbi edukációt is megkönnyíti. A Down-szindrómával született gyerekek ma már minden esetben átesnek a helyreállító szívműtéten - mondta el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) gyermekellátásért felelős orvosigazgatója szerdán.

Ablonczy László a Down-szindrómások világnapja, március 21-e alkalmából a fővárosi intézményben tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy 20-30 éve még nem volt egyértelmű, hogy egy Down-szindrómával világra jött gyermeken el kell-e végezni a sokszor kísérő betegségként fellépő szívproblémát. A gyerekként meg nem operált, Down-szindrómával élő felnőttek magukon viselik az elmaradt beavatkozások következményeit - tette hozzá.

Évente 20-25 szívműtét
A szakember kiemelte, a Down-szindrómával születettek felénél jelentkezik valamilyen szívprobléma; évente 20-25 gyereket operálnak a GOKI Gyermekszív Központjában.


Szívműtéten átesett gyerekek Prodán Zsolt szívsebész, a GOKI stratégiai igazgatója körül

A gyermekellátás minőségét jelzi, hogy minden ilyen fejlődési rendellenességgel született gyerek korán átesik a kötelező szűrővizsgálaton, így a diagnosztizált szívbetegséget idejében operálni tudják. A műtét jelentős életminőség javulást hoz a gyerekeknek és családjuknak, és a későbbi edukációt is megkönnyíti - fűzte hozzá.

Javul a Down-szindrómások életminősége
Prodán Zsolt szívsebész arról beszélt, hogy a Down-szindrómához társuló szívbetegségek az esetek 90 százalékában jól operálhatók, és az intézet mindent meg is tesz ellátásukért.

Steinbach Éva, a Down Alapítvány - Down Dada sorstárs segítőszolgálat vezetője is azt emelte ki, hogy egy Down-szindrómás gyerek is sokkal minőségibb életet tud élni, ha szívproblémáját megoldják, hiszen sok esetben a korai fejlesztés sem kezdődhet el e műtét nélkül.

A gyerekek a műtét után terhelhetőbbek, és a későbbiekben sem lesz akadálya az óvodai, iskolai beilleszkedésnek egy esetleg fennálló szívprobléma - tette hozzá.

Ez is érdekelhet!
Fotókon 13 tündéri kisfiú és kislány Down-szindrómával - Szüleik meséltek róluk »


Forrás: MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.03.21