Így reagálnak a járókelők, ha egy ember rosszul lesz az utcán - Egy pedagógus a saját bőrén tapasztalta meg

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így reagálnak a járókelők, ha egy ember rosszul lesz az utcán - Egy pedagógus a saját bőrén tapasztalta meg Bizonyára te is belegondoltál már, milyen lenne, ha hirtelen rosszul lennél, miközben az ügyes-bajos dolgaidat intézed - vajon lenne, aki segít neked? Mit tudsz tenni ilyen helyzetben? És ha te látsz olyan embert, aki segítségre szorul? Elmennél mellette vagy tennél valamit? Bizonyára te is belegondoltál már, milyen lenne, ha hirtelen rosszul lennél, miközben az ügyes-bajos dolgaidat intézed - vajon lenne, aki segít neked? Mit tudsz tenni ilyen helyzetben? És ha te látsz olyan embert, aki segítségre szorul? Elmennél mellette vagy tennél valamit?

A népszerű történelemtanár, Jocó bácsi ezt firtatva vett részt egy kísérletben, melynek keserű tapasztalatát aztán a Facebook oldalán is megosztotta - ezt olvashatod most:
 

"Amikor bajban vagy és senki sem segít...


Ma egy kísérletben vettem részt önként, aminek az élménye azt gondolom, egy életre el fog kísérni engem. A Hősök tere melletti zebránál van egy oszlop, aminél el kellett játszanom, hogy rosszul vagyok. Vettem egy nagy levegőt és vállaltam. A többiek a megfigyelő szerepét töltötték be és figyelték, mi történik szombat délután 2-kor, a város egyik legforgalmasabb helyén...

Odatámolyogtam az oszlophoz és indult a kísérlet. Az első időben azt éreztem, hogy lehet, nem vagyok elég hiteles egy rosszulléthez, azért nem jön oda senki hozzám. Akkor valami megváltozott bennem: tényleg elkezdtem rosszul lenni. Egyre nehezebben vettem a levegőt, egyre jobban szédültem és már nem kellett játszanom, hogy rosszul vagyok, mert rosszul voltam. Ekkor már dühös voltam, hogy nem szólhatok senkinek, de ********* vegye már észre valaki!!! Magamban már könyörögtem a segítéségért, hogy megszabadulhassak onnan. De csak az elsuhanó lábak árnyékát láttam és a hátamba fúródó tekintetek szúrását éreztem. És azt, hogy el fogok ájulni. Végül rengeteg idő elteltével az egyik segítőm odarohant hozzám és kihozott a helyzetből, a szerepből. Megmentett. Leültem a kerítés mellé és legszívesebben zokogtam volna. Utána fent megbeszéltük a többiekkel, hogy mi is történt.

Összesen 6,5 percet álltam ott, ami nekem legalább 20 percnek tűnt. Összesen 67 ember ment el mellettem (!!!) és egyikük sem segített. Ebből a tömegből 13 ember vissza is fordult, többször megnézett, 4 ember pedig meg is állt, hezitált és próbálta felmérni a helyzetet. De végül SENKI sem segített.

Emberek!!! Hol élünk? Mi van velünk??? Egy ember rosszul van és elmegyünk mellette? Nem nézzük meg közelről, hogy jól van-e? Nem kérdezzük meg tőle, hogy segíthetünk-e? Borzasztó volt ezt megélni. Mert azonnal átfutott az agyamon, hogy mi lenne, ha ez egy valós helyzet lenne? (hisz hamar tényleg rosszul lettem) Akkor akár meg is halhatok, mert senki sem veszi a bátorságot vagy a fáradtságot, hogy segítsen rajtam. Kiszolgáltatott voltam és nem volt ember, akiben lett volna annyi emberség, hogy odalép. Persze, hihetjük azt, hogy részeg vagyok vagy drogos. És??? Akkor dögöljek meg? Én akkor nem vagyok olyan ember, aki méltó egy jó szóra és a segítségre??? Nem hiszem. A közömbösség fájó volt és dühítő... Ne legyünk ilyenek! Igen, segítsünk egymásnak, vegyük észre, ha valaki bajban van és ne fordítsuk el a fejünket, ne lépjünk át rajta, ne legyünk közömbösek! Mert ez egy olyan világhoz vezet, ami a legkevésbé sem mondható élhetőnek és boldognak..."
 

Ezt kell tenni vészhelyzet esetén


Talán nem ilyen rossz a helyzet, és a Jocó bácsi bejegyzéséhez érkezett hozzászólásokból is az derült ki, sok ember egyszerűen azért nem segít, mert nem tudja, mit kellene tennie. Éppen ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A legegyszerűbb, ha odamész ahhoz az emberhez, aki rosszul lett, és megkérdezed, mi a baj, kell-e segítség. Érdemes néhány célirányos kérdést feltenni: evett/ivott-e aznap a beteg, nem szed-e rendszeresen gyógyszert, cukorbeteg-e, stb. Kiszáradás miatti rosszullétnél segíthet néhány korty víz, ha az éhség miatt lement a vércukra, akkor egy-két szem szőlőcukor, aszalt gyümölcs, néhány falat zsömle.

Ha társasággal vagy, esetleg megszaporodnak a bámészkodók körülöttetek, akkor érdemes kiosztani a feladatokat és konkrét személyekhez szólni - például: Hölgyem, ott a fehér felsőben, kérem hozzon egy kis vizet.

Az elsősegélynyújtásnak csak akkor láss neki, ha képes vagy helyesen kivitelezni - ha nem, inkább riaszd a mentőket, akik a kiérkezésükig is instrukciókkal látnak el telefonon keresztül.

Mikor kell mentőt hívni?
- ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn, például eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.
- baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén
- megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt
- ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető például fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.
- ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

A mentők száma a 104, ha rendőrségre és tűzoltókra is szükség van, akkor érdemes a 112-t tárcsázni.

Mentőhívás esetén ezekre a pontokra válaszolj:
1. Hol történt az eset
Ha a cím nem egyértelmű, akkor próbáld elmagyarázni a helyszín megközelíthetőségét, gondoskodj útbaigazító segítségről.
 
2. Add meg saját neved, telefonszámod, amin elérhető leszel.
Ha ezután megszakad a vonal, vagy új információkra van szükség, vissza tudnak hívni. Ne felejtsd el, pontatlan cím esetén a mentők nem fognak odatalálni az segítséged nélkül!
 
3. Milyen jellegű vészhelyzet áll fent, mi történt
Szorítkozz a tényekre, minél rövidebben és pontosabban mondod el a problémát, annál hamarabb indulhat a segítség. A mentőknek minden tünet fontos lehet.
 
4. Adj át minden egyéb információt - például több sérült van, tűzoltókra is szükség van, stb. -, amely fontos lehet.
 
5. Nyújts elsősegélyt a mentő megérkezéséig. Ne szakítsd meg a vonalat, hiszen képzettség hiányában követheted a mentésirányító telefonos instrukcióit.

Korábbi cikkünkben a segítségnyújtásról találsz további információkat, valamint azt is megtudhatod, hogyan kell újraélesztést végezni, ezt babáknál,
gyerekeknél is alkalmazhatod - Újraélesztés menete babáknál, kisgyermekeknél »

Forrás: Facebook/Jocó bácsi világa, mentok.hu

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.05.08