Így változott meg az apák szerepe a mai családokban - Milyen családtámogatási ellátásokra jososultak az apukák?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így változott meg az apák szerepe a mai családokban - Milyen családtámogatási ellátásokra jososultak az apukák? A rugalmas családtámogatási rendszer a választás szabadságát adja a szülőknek, akik élethelyzetüktől függően dönthetnek munkavállalásról és gyermeknevelésről - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán, Budapesten, a Három királyfi, Három királylány mozgalom konferenciáján. A rugalmas családtámogatási rendszer a választás szabadságát adja a szülőknek, akik élethelyzetüktől függően dönthetnek munkavállalásról és gyermeknevelésről - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán, Budapesten, a Három királyfi, Három királylány mozgalom konferenciáján.

Az anyák és az apák is ugyanúgy igénybe vehetik a családtámogatást
Novák Katalin az "Apa (is) csak egy van!" című rendezvényen azt mondta, a kormányzat az anyának vagy az apának - a gyerek fél éves kora után - ugyanazokat a családtámogatásokat biztosítja, mert hisz a szülők, a család együttműködésében.

Melyek azok a családtámogatási lehetőségek, amik mindkét szülő által igénybe vehető?
A családtámogatási rendszer mindkét szülő által igénybe vehető elemei között említette a gyermekgondozási segélyt (gyes), a gyermeknevelési díjat (gyed), a gyed extrát, valamint a gyermekápolási táppénzt, amelynek lényege, hogy a két dolgozó szülő egyike a gyermek betegsége idejére otthon maradhat.

Hogyan változott a gyermekápolási táppénz?
Ez utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekápolási táppénz idejét július 1-jével megduplázták. Ez azt jelenti, hogy a 3-6 év közötti gyerekek betegsége esetén az anya és az apa is 42-42 napra mehet táppénzre, míg afölött, 12 éves korig, 14-14 napra.

Egyre jobban erősödik az apák szerepe a családban és több időt töltenek gyermekükkel
Az államtitkár arról is beszélt, a társadalomban kezd "trendivé" válni az apaság, a családokban egyre jobban erősödik az apák szerepe, büszkébben és aktívabban vesznek részt a gyermeknevelésben, és mind többen gondolják úgy, hogy "apának lenni férfias dolog".

Így változott meg az apák szerepe a mai családokban - Milyen családtámogatási ellátásokra jososultak az apukák?
Az apák egyre aktívabban vesznek részt a gyermeknevelésben
Fotó: Pixabay.com


Egy 2014-es nemzetközi kutatásra hivatkozva azt mondta, a szellemi foglalkozású apák ma már 14 százalékkal több időt töltenek a gyermekükkel, mint az anyák. Mint fogalmazott, megfordult a történelmi trend, hiszen egy generációval korábban még az anyák jelenléte volt erősebb a gyerekekkel való szabadidős tevékenységben.

A Három királyfi, Három királylány mozgalom célja és tevékenysége
Az apaszerep témájában évente konferenciát szervező Három királyfi, Három királylány mozgalmat 2009-ben Kopp Mária orvos hívta életre azzal a céllal, hogy annyi gyerek születhessen, ahányat a fiatalok terveznek.

A civil szervezet egyebek mellett párkereső programokkal, párkapcsolati témájú előadássorozatokkal, nyitott konferenciákkal, továbbá az éves Családbarát vállalat díj meghirdetésével tesz a céljaiért. A mozgalom programjairól a www.haromkiralyfi.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A mozgalom kezdeményezésére született meg 2013-ban, majd erősítették meg tavaly az ötpárti családpolitikai nyilatkozatot. Az Országgyűlés valamennyi frakciója képviseletében aláírt dokumentumban vállalták, hogy támogatnak minden olyan családpolitikai lépést, amely a születésszám növekedését eredményezheti.

Felmérések szerint a fiatal párok két-három gyereket szeretnének, ám végül átlagosan mindössze 1,3 gyermek születik meg a kapcsolatokból.

Fotó: Pixabay.com
MTI 2016. október 12., szerda

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.10.14