Iskolakezdés május 10-én: Ezt teheted, ha nem akarod visszaengedni a felsős vagy középiskolás gyermeked az iskolába

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Iskolakezdés május 10-én: Ezt teheted, ha nem akarod visszaengedni a felsős vagy középiskolás gyermeked az iskolába A járványügyi helyzet miatt egészen 2021. május 9-ig digitális oktatásban részesültek a felső tagozatos diákok, valamint a középiskolások. Május 10-től azonban megnyitnak az iskolák, de nem lesz kötelező elküldeni a gyereket. A járványügyi helyzet miatt egészen 2021. május 9-ig digitális oktatásban részesültek a felső tagozatos diákok, valamint a középiskolások.

Május 10-től azonban megnyitnak az iskolák - de sokak szerint veszélyes, és felesleges is erre az öt hétre újranyitni az iskolákat, hiszen az idei tanévnek június 15-én úgyis vége lesz.

Online petíció a felsősök és középiskolások védelmében
Az ADOM Diákmozgalom ezért Ne legyen kötelező jelenléti oktatás május 10-től! felszólítással online petíciót fogalmazott meg és küldött el a kormánynak - ezt a petíciót már több mint 125 ezren aláírták.

"Sajnos a járványügyi helyzet még mindig nem indokolja az iskolák teljes nyitását, hiszen naponta még mindig több mint 100 haláleset történik. Bár már több millió beoltott van, nagyon sokan csak az első dózist kapták meg, így még nem alakulhatott ki megfelelő védettség a szervezetükben. Aggódunk az indiai variáns közeledése és magas fertőzőképessége miatt, ami csak tovább súlyosbíthatja a járványhelyzetet. Aggódunk az immungyenge diákokért és szülőkért, akik különösen kitettek a vírus veszélyeinek. Aggódunk azokért a tanárokért is, akik még nem kapták meg az oltást, és azokért, akiknél még nem alakult ki két hét alatt a védettség" - írták, hozzátéve, hogy éppen ezért azt javasolják, ne legyen kötelező a jelenléti oktatás május 10-től, hadd dönthessék el a diákok, tanárok, szülők az igazgatóval együtt, hogy kinyisson-e az iskola arra az 5 hétre vagy sem, és szülessen helyi döntés arról, hogy milyen formában szeretnék folytatni az oktatást az adott intézményben.

Mindemellett pedig azt kérték, hogy az iskolák fogadják el a szülői igazolást érvényesnek a tanév végéig, és ne számítson bele a 250 óra hiányzásba, ha a diák a vírushelyzet miatt nem szeretné veszélynek kitenni magát és családját.

Iskolakezdés május 10-én: Ezt teheted, ha nem akarod visszaengedni a felsős vagy középiskolás gyermeked az iskolába

Az iskolaigazgató döntése lesz a hiányzás engedélyezése
Végül a kormány levélben válaszolt a petícióra. Elmondásuk szerint ugyanúgy fogják kezelni az iskolába engedés kérdését a felsősöknél és középiskolásoknál, mint korábban az alsósoknál. Azaz az iskolák saját hatáskörben dönthetnek a hiányzás engedélyezéséről, ha azt a szülő kérvényezi.
Itt találsz egy kérelem sablont, amit kitöltve kell beküldened a gyermeked iskolaigazgatójának.

Háborognak a szülők
Hogy a valóság ennél kicsit árnyaltabb, az a szervezet Facebook-oldalára érkező szülői kommentekből világosan kiderül. Itt többen írják, hogy a szakképző iskolákban például nem fogadják el ezt az igazolást, de van olyan középiskola, ahol csak orvosi igazolással lehet távol a gyerek a jelenléti tanítástól.

"A mi iskolánkban megmondta az igazgató konkrétan, hogy nem engedélyezi!"

"Sajnos vannak olyan iskolák, ahol az igazgató saját hatáskörben egyáltalán nem partner ebben, persze hiányozhat a gyerek, nem kap igazolatlant, de ki van emelve és nyomás van gyakorolva rá, amiért nem megy hétfőtől..."

"A középiskolában nem fogadják el a kérelmet, kizárólag orvosi igazolással hiányozhat a gyerek."

Maruzsa Zoltán is megszólalt
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán is elmondta, hogy bár nagyon fontosnak tartják a tanév sikeres és eredményes lezárása érdekében, hogy a diákok erre az 5 hétre visszatérjenek a jelenléti oktatáshoz. Ugyanakkor hangsúlyozta, a járvány még nem ért véget, ezért most is arra kéri a kormány az iskolaigazgatókat, hogy a hiányzásokat - csakúgy, mint az alsó tagozatosoknál - rugalmasan kezeljék. Akinek pedig összegyűlik a több mint 250 óra hiányzása és az év közbeni munkája nem értékelhető, akkor annak a diáknak adják meg a lehetőséget, hogy osztályozóvizsgát tehessen.

Olvasd el ezt is!
Május 7-ig regisztráld a 16-18 éves gyermeked oltásra, hogy minél hamarabb megkapja a Covid elleni védőoltást »


Forrás: Operatív törzs, ADOM Diákmozgalom
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.05.07