![Jód hatása, jód tartalmú ételek: Miért fontos a jód a szervezetnek? Milyen betegségeket okozhat a jódhiány?](https://szuloklapja.hu/uploads/6715_resized_600x.webp)
Miért fontos a jód?
A jód hozzájárul a pajzsmirigy hormonjainak termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez, részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, az idegrendszer normál működéséhez, a bőr normál állapotának megőrzéséhez, elősegíti a gyerekek megfelelő növekedését.
A magyarok többsége jódhiányos
A jód az emberi szervezetbe táplálékkal és ivóvízzel kerül be. A kontinensek belső területei és a hegyvidékek természetes vizei gyakran jódhiányosak - Magyarországon a lakosság négyötöde jódhiányos területen él, jódban szegény ivóvizet fogyaszt. Megfelelő mennyiségű jód hiányában hosszabb távon anyagcserezavarok és fejlődési rendellenességek lépnek fel.
Jódtartalmú élelmiszerek
Az enyhe jódhiány pótlásának legegyszerűbb módja a jódozott só fogyasztása.
Ezenkívül jódban gazdag forrás lehet például:
- az áfonya,
- az eper,
- a tojás,
- a dió,
- a tengeri élelmiszerek (tengeri halak),
- a tej továbbá az ezekből készült termékek,
- valamint a jódban nagyon gazdag tengeri moszatok és általában a sótűrő növények, bár a tapasztalatok szerint a tengeri moszatok olyan jelentős koncentrációban tartalmazhatnak jódot (esetenként arzént, kadmiumot), hogy azok az emberi egészségre kockázatot jelenthetnek, ezért fogyasztásuk kiemelt körültekintést igényel
![](images/uploads/1603179899_jod_szuloklapja.jpg)
Arra is érdemes odafigyelni, hogy egyes élelmiszerek, mint például a káposzta vagy a kelbimbó, gátolják a jód felszívódását, ezért ha jódhiányt állapítottak meg nálad, akkor lehetőleg kerüld a fogyasztásukat.
Mennyi jódbevitelre van szükség?
A felnőttek számára megfelelő mennyiségű jódbevitel 150 μg, terhes és szoptató anyák esetén pedig 200 μg naponta. Különösen fontos, hogy a várandós és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek megfelelő mennyiségű jódot fogyasszanak.
Mi történik, ha túl kevés vagy túl sok jódot fogyasztasz?
A jódhiány hosszú távon a pajzsmirigy alulműködéséhez vezethet. Ezt főleg idős korban gyakran a pajzsmirigy megnagyobbodásával (göbök, golyva) próbálja ellensúlyozni.
Ezenkívül a túl kevés jód okozhat koncentrációzavart, vetélést, meddőséget és depressziót is.
A túlzott jódbevitel következményei egyénenként erősen különbözőek. Egyesek hátrányos következmények nélkül tolerálnak nagy bevitelt is, míg másoknál, az ajánlott bevitelhez közeli értékek esetén is káros hatások mutatkoznak.
A krónikus jódhiány ellensúlyozására hirtelen fogyasztott nagy mennyiségű jód a pajzsmirigy túlműködését (jód indukált hipertireózis) idézheti elő, ami életveszélyes anyagcserezavarokhoz vezethet.
Azoknál viszont, akiknek a pajzsmirigye normálisan működik, a tartósan túl nagy jódbevitel gátolhatja a pajzsmirigy hormonok képzését, ami a pajzsmirigy alulműködéshez (jód indukált hipotireózis) vezethet.
Mennyi az optimális jódbevitel?
Európában az élelmiszerügyi tudományos bizottság a felnőtteknél 600 μg/nap-ban határozta meg a hosszú távon biztonságos jódbevitel felső határát. Fiataloknál ez az érték kisebb, korcsoportonként változó, 1–3 éves gyermekek esetében pl. napi 200 μg.
Forrás: Nébih, endokrinkozpont.hu
Fotó: Pexels/Mali Maeder