Töltelékhez (2 rúdhoz)
Diós: 25 dkg darált dió vagy Mákos: 25 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 marék rumos tejbe beáztatott mazsola
1,5 dl tej
Tésztához (2 rúdhoz):
40 dkg liszt
20 dkg Ráma
2 tojássárgája
1 dl tejföl
2 evőkanál cukor
2,5 dkg (kocka)élszető
fél vanília rúd közepe
Elkészítés:
Töltelék elkészítése
A klasszikus karácsonyi beigli diós vagy mákos töltelékkel készül.
Kisebb lábasba beleöntjük a tejet, a finoman kikapargatott vaníliát, a cukrot és a darált diót (vagy mákot). Egy picit pároljuk, hogy a dió elveszítse a nyersességét. (Ha mákos tölteléket készítünk, akkor ugyanígy készül minden, esetleg azt egy kis citrommal ízesíthetjük még).
Ha úgy látjuk, hogy a töltelék túlságosan összeállna, akkor öntsünk hozzá még egy pici forró tejet.
2 db nagyobb almát lereszelünk, majd azokat is külön megpároljuk. Végül a diómasszát az almamasszával összekeverjük, és félretesszük hűlni.
Miután a töltelékünk kihűlt, 2 részre osztjuk, mert 2 lapot fogunk megtölteni.
Rafinéria:
Jó, ha a töltelék állaga nem folyós, hanem kissé nehezen kenhető. (Ekkor nem fog ugyanis a tésztánkból kifolyni a töltelék).
Tészta elkészítése
Addig is, amíg a töltelékmassza kihűl, elkészíthetjük a tésztát.
Meglangyosított tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt és a cukrot. (A tejföl semmiképpen ne legyen hűtőhideg, mert különben nem fog felfutni az élszetőnk). Az élszetős-cukros tejfölt szobahőmérsékeleten állni hagyjuk kb. 10 percig – mást nem kell tennünk, mert az élesztő magától felfut.
Közben a lisztet és a Rámát egy keverőtálban elmorzsoljuk. A felfutatott, kész élesztőt az elmorzsolt Rámás-liszthez öntjük. Ezekhez jön még hozzá a tojássárgája és egy csipet só.
A hozzávalókat tiszta kézzel a keverőtálban könnyendén simára dolgozzuk.
Ha kész, akkor a tésztát 2 részre osztjuk (mert 2 rudat készítünk.)
Rafinéria
Nagymamáink szerint, finomabb lesz a tészta, ha azt előző este állítjuk össze, és egy estét a hűtőben pihenni hagyjuk. Másnap pedig csak átgyúrjuk a masszát.
Ha erre a karácsonyi készülődésben nem lenne időnk, akkor máris jöhet a következő lépés.
Az elkészült tésztát lisztezett gyúródeszkán enyhén lisztezett sodrófával minimum fél centiméteres vastagságúra nyújtuk. (A lisztezett deszkára és nyújtófára azért van szükség, hogy a tésztánk le ne ragadjon.)
A 2 rúd beiglihez 2db kb. A4-es nagyságú lapokat formázunk.
Ha azok elkészültek, akkor szépen, egyenletesen rásimogatjuk a tésztánkra az előzőleg elkészült (és már szobahőmérsékletű!) tölteléket.
A széleinél 2-3 cm-et hagyjunk ki (oda felesleges tölteléket tölteni, mert a feltekeresnél úgyis csak kifolyna).
A töltelékkel beborított tésztalapokat óvatosan és lazán (semmiképpen sem szorosan) feltekerjük. Az elkészült 2 szép formás beiglirudak tetejét egy picit lelapogatjuk, a végeit pedig behajtogatjuk (hogy ne folyjon ki a töltelék).
Sütés
Alacsony tepsit válasszunk. A sütőpapírt enyhén vajazzuk ki, és erre emljük rá a 2 rúd tésztát. Ügyeljünk rá, hogy a rudak messzebb kerüljenek egymástól, mert a tészta növekedni fog. (Ha 10-15 cm üres hely marad a rudak között, akkor biztosan nem fognak egybenőni).
Rafinéria
A rudak tetejét felvert tojássárgájával megkenjük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk mindaddig, amíg a tojásárgája rászarad a tejejére. Ettől lesz “cserepes”.
Ha a sárgája már rászáradt, akkor a felvert tojásfehérjével szintén megkenjük a rudakat. Ezúttal viszont hideg helyre tesszük a tésztát. A megszáradt tojásfehérjétől lesz majd “márványos”.
Ha tökéletesen megszárad a tojásfehérje is, a tészta oldalát megszúrkájuk (lehetőleg ne villával, hanem hústűvel, kötőtűvel – ugyanis nem jó, ha a lyukak túl közel kerülnek egymáshoz.)
Előmelegített sütőben 190 Celsius fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Rafinéria
A megsűlt tésztát semmiképpen se takarjuk le, hanem gőzmentes sütőben hagyjuk kihűlni.
Ha esetleg sütés alatt a beiglink minden igyekezetünk ellenére kirepedne, akkor a végén egy picit "összenyomkodjuk".
Dióallergia - Dietetikusi szakvélemény
Az olajos magvakra (mandula, földimogyoró, dió) az óvodás korú gyerekek közel 1%-a mutat allergiás reakciókat. A betegség már a korai életszakaszban elkezdődhet és egész életen át tart.
A tünetek változatosak lehetnek: viszketés, nyelvégés, -fájdalom, csalánkiütés, viszkető szem, orr- és szemfolyás, köhögés, nehézlégzés, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, gyengeség, angioedema, shock.
Abban az esetben, ha igazolt a dióallergia élethosszig tartó allergénkerülő életmódot kell folytatnia az érintettnek.
Az élelmiszerek címkéjét érdemes elolvasni, hiszen az érvényben lévő élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet értelmében köteles a gyártó feltüntetni az allergéneket, többek között a diót is. A diagnózis felállítása után érdemes egy dietetikussal konzultálni.
Fogyasztása ajánlott 1,5 éves kor után.
Forrás: Luyt, D., Dunbor, H., Baker, H. (Children’s Allergy Clinic, Leicester Royal Infirmary, Leicester LE1 5WW, Anglia): J. Roy. Soc. Med. 2000, 93, 283-287.
Jó étvágyat kívánunk!
A receptet Margó mama küldte.