Karácsonyi beigli - klasszikus recept

Szülők lapja

Baba receptek Sütemények

18 hónapos kortól

Szülők lapja

Baba receptek
Sütemények
18 hónapos kortól

Karácsonyi beigli - klasszikus recept Hozzávalók:
Töltelékhez (2 rúdhoz)
Diós: 25 dkg darált dió vagy Mákos: 25 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 marék rumos tejbe beáztatott mazsola
1,5 dl tej

Tésztához (2 rúdhoz):
40 dkg liszt
20 dkg Ráma
2 tojássárgája
1 dl tejföl
2 evőkanál cukor
2,5 dkg (kocka)élszető
fél vanília rúd közepe

Elkészítés:

Töltelék elkészítése
A klasszikus karácsonyi beigli diós vagy mákos töltelékkel készül.

Kisebb lábasba beleöntjük a tejet, a finoman kikapargatott vaníliát, a cukrot és a darált diót (vagy mákot). Egy picit pároljuk, hogy a dió elveszítse a nyersességét. (Ha mákos tölteléket készítünk, akkor ugyanígy készül minden, esetleg azt egy kis citrommal ízesíthetjük még).
Ha úgy látjuk, hogy a töltelék túlságosan összeállna, akkor öntsünk hozzá még egy pici forró tejet.
2 db nagyobb almát lereszelünk, majd azokat is külön megpároljuk. Végül a diómasszát az almamasszával összekeverjük, és félretesszük hűlni.
Miután a töltelékünk kihűlt, 2 részre osztjuk, mert 2 lapot fogunk megtölteni.

Rafinéria:
Jó, ha a töltelék állaga nem folyós, hanem kissé nehezen kenhető. (Ekkor nem fog ugyanis a tésztánkból kifolyni a töltelék).

Tészta elkészítése
Addig is, amíg a töltelékmassza kihűl, elkészíthetjük a tésztát.
Meglangyosított tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt és a cukrot. (A tejföl semmiképpen ne legyen hűtőhideg, mert különben nem fog felfutni az élszetőnk). Az élszetős-cukros tejfölt szobahőmérsékeleten állni hagyjuk kb. 10 percig – mást nem kell tennünk, mert az élesztő magától felfut.

Közben a lisztet és a Rámát egy keverőtálban elmorzsoljuk. A felfutatott, kész élesztőt az elmorzsolt Rámás-liszthez öntjük.  Ezekhez jön még hozzá a tojássárgája és egy csipet só.
A hozzávalókat tiszta kézzel a keverőtálban könnyendén simára dolgozzuk.
Ha kész, akkor a tésztát 2 részre osztjuk (mert 2 rudat készítünk.)

Rafinéria
Nagymamáink szerint, finomabb lesz a tészta, ha azt előző este állítjuk össze, és egy estét a hűtőben pihenni hagyjuk. Másnap pedig csak átgyúrjuk a masszát.
Ha erre a karácsonyi készülődésben nem lenne időnk, akkor máris jöhet a következő lépés.

Az elkészült tésztát lisztezett gyúródeszkán enyhén lisztezett sodrófával minimum fél centiméteres vastagságúra nyújtuk. (A lisztezett deszkára és nyújtófára azért van szükség, hogy a tésztánk le ne ragadjon.)

A 2 rúd beiglihez 2db kb. A4-es nagyságú lapokat formázunk.
Ha azok elkészültek, akkor szépen, egyenletesen rásimogatjuk a tésztánkra az előzőleg elkészült (és már szobahőmérsékletű!) tölteléket.
A széleinél 2-3 cm-et hagyjunk ki (oda felesleges tölteléket tölteni, mert a feltekeresnél úgyis csak kifolyna).

A töltelékkel beborított tésztalapokat óvatosan és lazán (semmiképpen sem szorosan) feltekerjük. Az elkészült 2 szép formás beiglirudak tetejét egy picit lelapogatjuk, a végeit pedig behajtogatjuk (hogy ne folyjon ki a töltelék).

Sütés
Alacsony tepsit válasszunk. A sütőpapírt enyhén vajazzuk ki, és erre emljük rá a 2 rúd tésztát. Ügyeljünk rá, hogy a rudak messzebb kerüljenek egymástól, mert a tészta növekedni fog. (Ha 10-15 cm üres hely marad a rudak között, akkor biztosan nem fognak egybenőni).

Rafinéria
A rudak tetejét felvert tojássárgájával megkenjük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk mindaddig, amíg a tojásárgája rászarad a tejejére. Ettől lesz “cserepes”.
Ha a sárgája már rászáradt, akkor a felvert tojásfehérjével szintén megkenjük a rudakat. Ezúttal viszont hideg helyre tesszük a tésztát. A megszáradt tojásfehérjétől lesz majd “márványos”.

Ha tökéletesen megszárad a tojásfehérje is, a tészta oldalát megszúrkájuk (lehetőleg ne villával, hanem hústűvel, kötőtűvel – ugyanis nem jó, ha a lyukak túl közel kerülnek egymáshoz.)

Előmelegített sütőben 190 Celsius fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Rafinéria
A megsűlt tésztát semmiképpen se takarjuk le, hanem gőzmentes sütőben hagyjuk kihűlni.
Ha esetleg sütés alatt a beiglink minden igyekezetünk ellenére kirepedne, akkor a végén egy picit  "összenyomkodjuk".

Dióallergia - Dietetikusi szakvélemény
Az olajos magvakra (mandula, földimogyoró, dió) az óvodás korú gyerekek közel 1%-a mutat allergiás reakciókat. A betegség már a korai életszakaszban elkezdődhet és egész életen át tart.
A tünetek változatosak lehetnek: viszketés, nyelvégés, -fájdalom, csalánkiütés, viszkető szem, orr- és szemfolyás, köhögés, nehézlégzés, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, gyengeség, angioedema, shock.
Abban az esetben, ha igazolt a dióallergia élethosszig tartó allergénkerülő életmódot kell folytatnia az érintettnek.
Az élelmiszerek címkéjét érdemes elolvasni, hiszen az érvényben lévő élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet értelmében köteles a gyártó feltüntetni az allergéneket, többek között a diót is. A diagnózis felállítása után érdemes egy dietetikussal konzultálni.
Fogyasztása ajánlott 1,5 éves kor után.
Forrás: Luyt, D., Dunbor, H., Baker, H. (Children’s Allergy Clinic, Leicester Royal Infirmary, Leicester LE1 5WW, Anglia): J. Roy. Soc. Med. 2000, 93, 283-287.



Jó étvágyat kívánunk!

A receptet Margó mama küldte.


Szülők lapja

Baba receptek Sütemények

18 hónapos kortól

Szülők lapja

Baba receptek
Sütemények
18 hónapos kortól

Baba receptek

Baba recept gyűjteményünkből több mint 200 étel, ital közül tudsz választani a babádnak. A receptek korcsoportokra vannak bontva, már 6 hónapos kortól vannak bébiitalok, levesek, pépek, főzelékek, feltétek, uzsonnák, édességek babáknak.

Kapcsolódó cikkek

Csirkehúspüré Baba receptek

Csirkehúspüré

Pulykahúspép Baba receptek

Pulykahúspép

Marhahúspüré Baba receptek

Marhahúspüré