50 g köles
10 g aszalt szilva (1-2 szem)
60 g alma (1/2 közepes darab) Elkészítés:
A kölest dupla mennyiségű vízben megfőzzük, amelybe előzetesen teszünk 1-2 szem aszalt szilvát. Amikor megfőtt, néhány meghámozott almagerezdet adunk hozzá, majd turmixszoljuk.
Dietetikus véleménye
Változatossá tehetjük az étkezéseinket a használatával, sokoldalúan elkészíthető. Coeliákiás gyermekek is fogyaszthatják, mert nem tartalmaz glutént. Májkímélő diétában ajánlott a kedvező aminosav tartalma (metionin) miatt. Nem csak szilvát, hanem egyéb aszalt gyümölcsöt is felhasználhatunk életkornak és évszaknak megfelelően (cseresznye, sárgabarack stb.). Az aszalt gyümölcsök magas energia tartalommal rendelkeznek, édesek, ezért kevesebb kell belőle, mintha friss gyümölcsből készítenénk az ételt.
Az aszalt gyümölcsök használatánál, mindig ügyeljünk arra, hogy a termék biztos forrásból származzon. Mindig mossuk meg a gyümölcsöket, mielőtt felhasználnánk.
Nyersen 1 éves kor alatt ne adjuk a babának.
Ajánlott 8 hónapos kortól.
Egy adag étel energia-, és tápanyagtartalma
Energia: 197 kcal
Fehérje: 5g
Szénhidrát: 39g
Zsír: 2g
Élelmi rost: 2,4g
Só: 0,006g