Koronavírus: Egyre több gyerek kerül kórházba a Covid brit mutánsa miatt - Jön a negyedik hullám?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Koronavírus: Egyre több gyerek kerül kórházba a Covid brit mutánsa miatt - Jön a negyedik hullám? A koronavírus brit változata a gyermekekre is veszélyesebb, mint a korábbiak - az USA-ban és Romániában is egyre több a covidos gyerek. A koronavírus brit változata a gyermekekre is veszélyesebb, mint a korábbiak - jelentette ki az amerikai NBC televíziónak adott április 4-ei, vasárnapi interjújában Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási Központjának igazgatója.

A járványügyi szakember szerint "a B.1.1.7 változat egy vadonatúj játszma". "Valójában itt, Minnesotában látjuk ennek a változatnak egy másik aspektusát, amelyről nem sokat beszéltek, és ez az a tény, hogy nagyon könnyen megfertőzi a gyerekeket". A szakember hozzátette: az észak-amerikai államban csaknem 750 iskola számolt be az utóbbi két hétben olyan esetről, amikor a brit variáns fertőzött meg gyereket.A koronavírus brit mutánsa a gyerekeket is fertőzi, akár súlyos megbetegedést okozva
Osterholm arról is beszélt, hogy a vírus korábbi változatainál nem tapasztalták azt, hogy a legfiatalabbak is megfertőződnének, ahogyan azt sem, hogy súlyosan megbetegítené őket a vírus. Ezen kívül nem fertőzték tovább a társaikat sem.

- Ezért egyike voltam azoknak az embereknek, akik nagyon határozottan támogatták az iskolák újranyitását. De a B.1.1.7 változat ezt a véleményemet teljesen megváltoztatta - fogalmazott a járványügyi szakember.

Szerinte nem kerülhető el a negyedik hullám az USA-ban
Osterholm szerint a brit mutáció 50-100 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok és az esetek 55 százalékában súlyos megbetegedést okozhat. A szakember üdvözölte a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció erőfeszítéseit az átoltottság növelésére, de véleménye szerint nem kerülhető el a negyedik hullám az Egyesült Államokban.

Vannak ellenvélemények
Ezzel a véleménnyel azonban nem minden szakember ért egyet. Scott Gottlieb, az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) volt vezetője vasárnap a CBS amerikai televíziónak azt mondta, hogy az oltásoknak köszönhetően nem valószínű, hogy egy negyedik hullám elindulna az országban.

- Úgy gondolom, hogy a lakosságban elegendő immunitás alakul ki ahhoz, hogy ne kelljen egy igazi negyedik fertőzéshullámot megtapasztalnunk - fogalmazott Gottlieb.

Romániában is egyre több a covidos gyerek
Közben Romániában sem kíméli a gyerekeket a koronavírus-járvány harmadik hulláma - ezt vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte a román egészségügyi miniszter.

Vlad Voiculescu elmondta: 167 gyereket kezelnek a koronavírusos esetekre szakosodott kórházakban, közülük 16-ot intenzív osztályon, kettőt pedig lélegeztetőgépre kötve. A miniszter arról számolt be, hogy a járvány harmadik hulláma minden eddiginél jobban próbára teszi az egészségügyi rendszert.

Amint az elmúlt hetekben rendszeresen megtörtént, vasárnap is megdőlt a kórházban ápolt és az intenzív terápiára szoruló koronavírusos betegek rekordja. A vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint 13 714 Covid-19-beteg fekszik a kórházakban, közülük 1456-an intenzív terápiás osztályokon.     

A miniszter a harmadik hullám jellemzőjeként említette azt is, hogy egész családok kerülnek kórházba, és nemcsak a krónikus betegségekben szenvedők élete kerül veszélybe, hanem olyanoké is, akik nem szenvednek más betegségben.

A gyerekeket is oltani kellene
Szakértők szerint egyébként ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás és ne legyen negyedik hullám, a gyerekek beoltása is szükséges: a Moderna már elkezdte a Covid-oltásokat tesztelni gyerekeken, illetve a Pfizer és a BioNtech is vizsgálja, a koronavírus elleni oltásnak milyen dózisa lenne hatásos a a gyerekek esetében.

Mi a helyzet nálunk?
Müller Cecília még az ünnepek előtt arról beszélt, senki ne érezze magát biztonságban, és továbbra is fegyelmezettségre van szükség, mivel a brit vírusmutáns nálunk is terjed. Ugyanakkor Orbán Viktor elmondta, ha Magyarországon meglesz a 2,5 millió beoltott - amit napokon belül elérünk -, akkor elindul a fokozatos újranyitás: a kijárási korlátozás csak este 10-kor lép életbe, hosszabb ideig lehetnek nyitva az üzletek, a szolgáltatók is újranyithatnak, április 19-én pedig elkezdődik a jelenléti oktatás az iskolákban.

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel (illusztráció)

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2021.04.06