"Kötelező lefekvési idő? Olyan nálunk nincs - A gyerekeim akkor mennek aludni, amikor tényleg fáradtak"

Szülők lapja

Szülők lapja


Egy háromgyermekes anyuka elárulta, náluk nincs konkrét lefekvési idő, a gyermekei este 9 és hajnali 1 óra között bármikor lefekhetnek aludni, amikor csak kedvük tartja. Egy háromgyermekes manchesteri anyuka elárulta, náluk nincs konkrét lefekvési idő, a gyermekei este 9 és hajnali 1 óra között bármikor lefekhetnek aludni, amikor csak kedvük tartja.

Az anyuka, Nic Bescoby saját magát éjszakai bagolyként definiálja, aki "nem hisz a lefekvési időben", szerinte fontosabb, hogy a gyerekei akkor aludjanak el, amikor ténylegesen fáradtnak érzik magukat.

Akkor alszanak, amikor tényleg fáradtak
Mint bevallotta, bár könnyebb dolga volt, amikor este 7-kor ágyba parancsolta a gyerekeket, ugyanakkor nem akarta, hogy a családi esték az irányításról és az erőszakról szóljanak. Tapasztalata szerint a gyerekek így a saját természetes cirkadián ritmusuk szerint tudnak elaludni.Nic, akinek gyermekei magántanulók, azt is hozzátette, nem ítéli el azokat a szülőket, akik szigorú lefekvési időt tartanak, hogy legyen néhány gyerekmentes órájuk este, de úgy találta, hogy az ő családja számára ez a megközelítés működik a legjobban.

- Valójában nagyon sok olyan családot ismerek, akik rendszerezetten élik az életüket és szuperül boldogulnak, de ezek nem mi vagyunk. A gyerekeim későn fekszenek le. Későn ébrednek. És ez így van rendjén - írta a KidSpot portál számára.

Nic egyébként feltörekvő író, aki elmondása szerint hajnali 2-kor érzi magát a legkreatívabbnak, ilyenkor tud legjobban az írásra koncentrálni.

Közös programok este
Mint mondja, imádja a gyerekeivel töltött nyugodt estéket, amikor a dolgos napok után együtt olvasnak, rajzolnak, játszanak vagy filmet néznek.

- Azután kezdtük el mi is ezt, miután hallottam, hogy más családoknál bevált. Először azt gondoltam, hogy biztos megőrültek, de minél többet gondolkodtam rajta, annál több értelme lett. Már régen megtanultam, hogy a gyerekek gyakran sokkal többre képesek, mint amennyit mi hiszünk nekik, és nagyon jól felismerik, hogy mire van szükségük - ez csak a következő lépés volt ebben! - ismerte el.

Természetesen azért nem volt zökkenőmentes az átállás: az elején a nagyobbik fia küzdött az új, kötetlen esti rutinnal, és egyáltalán nem akart aludni.

Anyukája azonban elmagyarázta neki, hogyan ismerheti fel teste alvási jelzéseit, és megtanította neki, milyen következményei vannak annak, ha túl későig marad fenn, és nem alszik eleget.

Nem ment zökkenőmentesen
Sok támogatással és útmutatással a fia hamarosan kezdte megérteni, hogy a testének mikor van szüksége alvásra, és most már addig játszik a szobájában, amíg el nem fárad.Szabadelvű nevelése miatt Nic sok kritikát kap más szülőktől, nekik üzeni, hogy attól még nem hagyta abba a gyermekei nevelését, hanem csupán az irányítást és az erőszakot vette ki belőle.

Elmondta, hogy gyermekei jól érzik magukat ebben az új helyzetben, és élvezik, hogy most már ők döntenek arról, mikor alszanak és mikor ébrednek fel reggel.

Nincs képernyőzés
Nicnek egy szabálya van, mégpedig az, hogy este már nincs képernyőidő, mivel úgy találta, hogy ha a gyerekei a tévét vagy a számítógépet bámulják, akkor figyelmen kívül hagyják a testük jelzéseit és nem veszik észre, hogy már fáradtak.

Az anyuka és a három gyermeke reggelente más-más időpontban ébrednek, attól függően, hogy milyen teendők várnak rájuk a nap folyamán. Nic úgy érzi, a lefekvési idő nélküli rutin a szabadság és az autonómia érzését adja nekik, és ők jól érzik magukat így.

Forrás, fotók: DailyMail, Facebook/HE 3 smalls - our journey

Szülők lapja

Szülők lapja


2023.07.04