Így neveld okosan a gyereket: 7 egysoros, nevelő szándékú mondat, ami hatékonyabb minden szidásnál és érvelésnél

Szülők lapja

Szülők lapja


Így neveld okosan a gyereket: 7 egysoros, nevelő szándékú mondat, ami hatékonyabb minden szidásnál és érvelésnél Egy gyereket nehéz fegyelmezni - és még nehezebb tudni, pontosan mit is mondjunk neki fegyelmezés címszóval. A most következő egyszerű egysorosokkal - 8 vagy még annál kevesebb szóval - erőteljes szülői üzenetet tudsz közvetíteni a gyermeked felé. Egy gyereket nehéz fegyelmezni - és még nehezebb tudni, pontosan mit is mondjunk neki nevelési célzattal. A most következő egyszerű egysorosokkal - 8 vagy még annál kevesebb szóval - erőteljes szülői üzenetet tudsz közvetíteni a gyermeked felé.

Szülőként biztosan te is tele vagy vagy trükkökkel, de most minden megvesztegetésnél, magyarázkodásnál, hízelgésnél és érvelésnél hasznosabb és kifinomultabb nevelési eszközt mutatunk - ezek pedig az egysoros, tömör kérések és üzenetek.- Van egy határ, ameddig a fejlődésben lévő agy képesek feldolgozni a szóbeli üzeneteket - magyarázza Joan Ershler, Ph.D., a Wisconsini Egyetem Waisman Early Childhood Programjának igazgatója - Amit mondani akarunk, elveszhet a szavak tengerében, ezért a rövid és egyszerű fogalmazás a legjobb."
 

7 egysoros üzenet, amivel veszekedés nélkül nevelheted a gyermeked


"Tudom, ez nehéz feladat"
Ez a mondat, egy őszinte tekintettel, esetleg vállveregetéssel párosítva sokat segíthet a nagy érzelmekkel küzdő gyermek megnyugtatásában, mert elismeri, hogy igen, tényleg szívás, ha például a zoknit fordítva vette fel és most meg kell cserélni. A megerősítés segíthet a gyereknek feldolgozni az érzéseit, ahelyett, hogy visszafojtaná, mondja Dr. Ershler.

"Lassíts/Séta van!"
Ha mutatsz egy konkrét pozitív irányt a kisgyereknek, gyorsabban véget vethetsz a vitának, mint bármilyen érveléssel. "Amikor azt mondod: "Ne fuss!" vagy "Hagyd abba a vitatkozást!", a gyereknek nemcsak az adott cselekvést kell abbahagynia, hanem a válaszrepertoárját is át kell kutatnia, hogy mit tegyen ezután" - hívja fel a figyelmet Dr. Ershler.

De ha azt mondod neki, hogy "Lassíts/Sétálj/Séta van!" vagy azt kéred, hogy: "Mondd, hogy "Rendben, anya!", akkor egyenesen közlöd vele, mit tegyen az adott helyzetben akár most, akár legközelebb.

"Próbáld újra!"
Ez egy nagyszerű gyűjtőfogalom sokféle nemkívánatos viselkedésre - kiabálásra, udvariatlanságra, vagy ha a gyerek kérés nélkül elveszi egy másik gyerek játékát. Egy gyerek sokkal együttműködőbb tud lenni, ha úgy érzi, van némi kontrollja a helyzet felett. Így ha valami ilyesmit mondasz neki, hogy "Próbáld újra", vagy "Csináld újra", akkor esélyt kap arra, hogy bűntudat nélkül másodjára úgy döntsön, másképp viselkedik.

"Mit mondtam/Mit is mondtam az előbb?"
Ennél nagyon fontos, hogy milyen hangsúllyal mondod, mert ha nem vigyázol, szidásnak hangozhat. És ha benned fokozódnak az érzelmek, akkor a gyereknél is ez történik. Ellenben ha csak egyszerűen, őszintén megkérdezed, akkor az remek módja annak, hogy emlékeztesd a gyermeked, mit kell tennie.

"Túlságosan szeretlek ahhoz, hogy vitatkozzak veled."
Ez az a mondat, amivel sikeresen le tudsz zárni minden alkudozást, könyörgést és egyéb manipulációs kísérletet, amivel a gyermeked bombáz. Ez nem megalkuvást jelent, egyszerűen csak tartod magad ahhoz, amit korábban mondtál, és ezzel a mondattal le is zárod a témát, itt nincs miről beszélni, pont, ügy lezárva, haladjunk.

"Nem értem, mit szeretnél, amikor ilyen hangon beszélsz."
Ez egy nagyon szuper alternatívája a "Ne nyafogj már!"-nak. Ha a gyermeked ennek hatására normális beszédhangon folytatja, akkor megköszönheted neki, és meg is dicsérheted.

"Hogyan is kérjük/kérdezzük jól/udvariasan/kedvesen? Hogyan kell ezt megkérdezni/elkérni?"
A gyereket ránevelni a jó modorra folyamatos harc, de nyaggatás, szidás helyett - ami lázadozást válthat ki - segítsd a gyereket egy nyugodt kérdéssel emlékeztetni a szabályokra. Például ha azt mondja a gyerek, hogy "Add oda lapátot", vagy csak egyszerűen elveszi egy másik gyerektől a játszótéren, akkor ne kezdd kioktatni, hogy "Nem hiszem el, hogy még mindig nem tudod, hogyan kell rendesen elkérni" - egyszerűen mondd neki: "Hogyan is kell udvariasan elkérni?"

Forrás: a Parents.com cikke nyomán
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Szülők lapja


2023.06.07